Companii

Daca e primavara, incep vanzarile la aer conditionat

10.05.2004, 00:00 19



Unul dintre produsele a caror vanzare este cel mai mult supusa variatiilor sezoniere, aparatul de aer conditionat, isi va intra in urmatoarea perioada in drepturi. Acest lucru este evident pentru oricine priveste pliantele publicitare ale diferitelor magazine de produse electrocasnice sau chiar reclamele de la radio sau TV.



"Anul acesta, estimam o crestere a vanzarilor la aparatele de aer conditionat cu 50% fata de anul trecut, afirma Dan Ostahie, presedintele grupului Altex, care opereaza magazinele de produse electronice si electrocasnice Altex si cel de mare suprafata Media Galaxy.



Potrivit acestuia, reteaua Altex a vandut anul trecut 6.000 de aparate de aer conditionat, majoritatea fiind cumparate in perioada primavara-vara.



Marius Ghenea, directorul general al retelei Flanco, confirma la randul sau tendinta de crestere din acest an. "Cu siguranta ca anul acesta se va inregistra o crestere importanta a pietei. Insa cred ca aceasta crestere foarte mare va fi inregistrata in segmentul de intrare. Altfel spus, se vor inregistra cresteri in mod deosebit pe segmentul de produse foarte ieftine", este de parere Ghenea. "Flanco nu este insa foarte puternic reprezentat pe acest segment, noi fiind mai interesati de produsele din celelalte game de aparate de aer conditionat. Si aici se va inregisra o crestere, insa aceasta va fi mai mica", explica Ghenea.



In ultimii ani, vanzarile de aparate de aer conditionat au fost pe un trend ascendent pe piata romaneasca. Daca la sfartitul anilor '90, numarul de aparate de aer conditionat vandute pe piata romaneasca ajungea in cel mai bun caz la 20-25.000 de unitati annual, in ultimii trei-patru ani, ritmul de crestere a evoluat rapid. Dupa 45.000 de unitati in 2001 si mai bine de 60.000 de unitati in 2002, vanzarile de aer conditionat anuale s-au apropiat si mai mult de pragul psihologic de 100.000 de unitati, care va fi depasit anul acesta.



"Nivelul de dotare per familie cu instalatii de aer conditionat in mediu urban este inca redus, dar urmeaza o tendinta de crestere. De asemenea, incepem sa observam un nou trend in piata anul acesta - necesitatea clientilor de a achizitiona mai multe unitati de aer conditionat pentru locuinta", completeaza Ostahie. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO