Companii

Gazprom a pus ochii pe benzinăriile Rompetrol. Kazahii spun că primesc mereu astfel de oferte

Gazprom a pus ochii pe benzinăriile Rompetrol. Kazahii spun că primesc mereu astfel de oferte

Saduokhas Meraliyev, directorul executiv al Rompetrol: Pe piaţa turcească, de la începutul anului s-a creat un deficit de produse prin faptul că toţi furnizorii ruşi tradiţionali au fost scoşi din piaţă odată cu trecerea la standardele euro 5. Odată cu creşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia, putem spune că suntem în locul potrivit, la momentul potrivit.

Autor: Roxana Petrescu

20.07.2011, 00:07 918

"Primim tot timpul propuneri, chiar şi pentru rafinăria Vega. Înurmă cu două luni am primit o ofertă din partea NIS pentrupre­luarea tuturor benzinăriilor din România. Am spus nu", adeclarat Saduokhas Meraliyev, directorul executiv (CEO) alRompetrol. Şeful Rompetrol spune că nici măcar nu s-a ajuns la fazade negocieri, aşa că ruşii nu au venit cu un preţ concret pentrupreluarea celei de-a doua reţele de ben­zinării ca mărime dinRomânia.

Pe de altă parte însă, Titov Buzescu, vicepreşe­din­teleRom­pe­trol pe segmentul de retail, evaluează ben­zi­nă­riile pecare grupul le are în România la circa 500-600 mil. euro. Potrivitcelor mai recente date disponibile, re­ţeua Rompetrol avea lafinalul lunii martie 768 de staţii re­partizate astfel: 131 destaţii proprii, 158 de staţii par­te­ner, 126 de staţii mobile, 155de baze interne şi 198 de cuve. Deşi propunerea ruşilor a fostrefuzată, intenţia lor de a face o achi­ziţie majoră aratăinteresul ridicat pe care îl au pentru piaţa europeană. "Pentru eieste un pas logic, aşa cum este pentru noi extinderea în alte pieţemai ales în contextul în care ai o capacitate de rafinare", a maiprecizat Buzescu.

Una dintre cele mai recente tentative ruseşti de a pătrunde pepiaţa europeană a fost preluarea unui pa­chet de circa 20% de cătreSurgutneftegaz din acţiunile gru­pului petrolier ungar MOL. Şiaceastă încercare a eşuat, ungurii anunţând recent că au reuşit sărăscum­pere pachetul de acţiuni din mâinile ruşilor.

Turcia, a 13-a piaţă pentru Rompetrol

În ceea ce priveşte extinderea Rompetrol, unele dintre cele maiinteresante pieţe ale momentului sunt Ucraina şi Turcia, mai alesîn contextul în care kazahii mai au puţin şi finalizeazăinvestiţiile în creşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia."În următoarele câteva luni vom deschide o reprezentanţă în Turcia.Pe piaţa turcească, de la înce­putul anului s-a creat un deficit deproduse prin faptul că toţi furnizorii ruşi tradiţionali au fostscoşi din piaţă odată cu trecerea la standardele euro 5. Odată cucreşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia, putem spune căsuntem în locul potrivit, la momentul potrivit. Suntem şi acumprezenţi în Turcia unde vindem produsele noastre către companiiprecum Shell sau Total", a mai spus Meraliyev. Turcia devine astfelcea de-a 13-a ţară în care grupul Rompetrol este prezent.

Cu ochii spre Europa, dar cu focus peRomânia

Rompetrol Rafinare (Petromidia) a început ultima fază aprogramului de creştere a capacităţii de pro­ce­sare, de la 3,8milioane de tone la peste 5 milioane de tone de materie primă.

Valoarea investiţiilor aferente se ridică până în prezent la 234de milioane de dolari, nivelul estimat fiind la peste 377 demilioane de dolari.

"Sperăm să terminăm totul în primul trimestru din 2012. Suntemcu aproape un an şi jumătate întârziere, dar este un procescomplex.

După ce vom finaliza investiţiile din rafinărie, ne vomconcentra pe extinderea pe pieţele din Europa de Vest. Cu toateacestea, Ro­mâ­nia va rămâne în con­tinuare piaţa ţintă pentruin­vestiţii", a mai spus CEO-ul Rompetrol.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de carburanţi din Ro­mânia,reprezentanţii Rompetrol spun că cererea îşi con­tinuă scădereafaţă de anul trecut, în primele şase luni fiind vândute cu 4-5% maipuţine vo­lu­me de car­bu­ranţi com­pa­ra­tiv cu pe­rioa­dasimilară din 2010. Acesta este deja al treilea an de scădere apie­ţei pe­tro­liere. "Cre­dem că vom înre­gistra ceva pierderi şianul aceasta, dar în 2012 vom ajunge la break-even", a mai precizatMeraliyev.

La nivel conso­li­dat, în primul tri­mes­tru al anului grupulRom­pe­trol Rafinare a raportat afaceri de 1,07 miliarde de dolari(circa 760 de milioane de euro), în creştere cu 27%, şi pier­deride 11,3 mil. do­lari (8 mil. euro), de cinci ori mai mici decât înprimul trimestru al lui 2010. Raportările consolidate sunt con­formstan­dar­delor internaţionale de con­ta­bi­litate (IFRS).

Rompetrol Ra­finare Constanţa (RRC), compania care opereazărafinăria Petromidia, a raportat în primul trimestru un profit netde 372 mil. lei (88 mil. euro), faţă de pierderi de 225 mil. lei(54 mi­l. euro) în pe­rioada similară a lui 2010, potrivitsituaţiilor financiare conform standardelor româneşti decon­tabilitate (RAS) şi publicate pe Bursă. Acesta este cel maimare profit trimestrial raportat de companie de la preluarea ei decătre kazahi, în 2007, de la Dinu Pa­triciu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO