Companii

Investiţii în mediu – 1 mld. euro anual. Luaţi-vă gândul, taxa auto nu se modifică!

Investiţii în mediu – 1 mld. euro anual. Luaţi-vă gândul, taxa auto nu se modifică!

Autor: Iulian Anghel

11.05.2011, 13:11 695

Investiţiile în mediu se ridică la 1 mld.euro anual (0,8% din PIB). Aceşti bani provin din taxe, inclusivdin taxa de mediu (taxa auto). Or, dacă vrem ca investiţiile săcontinue în acest ritm nu poate fi vorba despre eliminarea taxeiauto, spune secretarul de stat în Ministerul Mediului, Marin Anton.Secretarul de stat reiterează că obiecţiile Curţii Europene deJustiţie (CEJ) faţă de taxa auto ridicate la începutul luniiaprilie se referă la ordonanţa de urgenţă din 2008 privind taxa depoluare şi nu la legea în vigoare care urmăreşte protecţia mediuluiprin descurajarea cumpărării de automobile vechi şipoluante.

"În noile condiţii am promovat maşinile noişi înlocuirea parcului auto inclusiv prin programul rabla.Încurajăm trecerea de la o economie neprietenoasă cu mediul la unaprietenoasă", a susţinut Anton, la seminarul "Săptămânaresponsabilităţii - Responsabilitatea socială acompaniilor".

Potrivit lui Anton, obiecţiile se refereau lafaptul că o maşină înmatriculată în străinătate era taxată când erareînmatriculată în România, în vreme ce una care era înmatriculatăîn România şi reînmatriculată apoi în străinătate nu era taxată,lucru care ar fi însemnat o "discriminare" pentru maşinile"străine".

"Nu mă aştept la reacţii pozitive faţă detaxa auto. Marea lor problemă (a Comisie Europene - n.n.) era că<discriminăm> maşinile fabricate în alte ţări. Aşa cum estelegea acum ei nu mai au obiecţii", susţine Anton. Potrivitsecretarului de stat, de vreme ce ne dorim un mediu curat lucru cepresupune investiţii serioase, investiţii care sunt susţinute dintaxe, este clar că aceste taxe nu pot fieliminate.

Justiţia română are pe rol zeci de proceseinternate de consumatori faţă de taxa auto din 2008. Recent,ministrul mediului, Laszlo Borbely, a susţinut că cine nu estemulţumit de taxa din 2008 să se adreseze Justiţiei pentru căGuvernul nu are de gând să demareze o campanie de returnare abanilor, în ciuda obiecţiilor ridicate de CEJ. Borbely a susţinutcă încă se mai examinează dacă actuala taxă auto trebuie modificatădin nou sau va rămâne cum este.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO