Companii

Irak-ul refuză grâul românesc pentru a doua oară în ultimele două luni

Irak-ul refuză grâul românesc pentru a doua oară în ultimele două luni

Autor: Gabriel Razi

21.03.2012, 11:59 10623

Irakul a lansat o comandă pentru 50.000 de tone de grâu, licitaţie la care nu vor putea participa însă traderii ce urmează a livra grâu de origine românească, potrivit informaţiilor dintr-un anunţ postat Grain Board of Iraq, instituţia responsabilă de achiziţiile de cereale ale guvernului de la Bagdad.

Refuzul irakienilor de a achiziţiona grâu produs de fermierii români este a doua mişcare de acest tip din ultimele două luni. Oficialii irakieni nu au motivat în niciun fel decizia.

La începutul lunii februarie Irak-ul a plasat o comandă similară, atunci fiind exclus de la achiziţie atât grâul din România cât şi cel din Statele Unite.

Valoarea comenzii plasate de Bagdad se ridică la aproximativ 10 milioane de euro, potrivit estimărilor ZF ce au în vedere preţurile de pe pieţele internaţionale.

Decizia irakienilor este surprinzătoare în condiţiile în care anii trecuţi aceştia au importat mai multe zeci de mii de tone de grâu din România, potrivit unor informaţii anterioare.

Irakul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu la nivel mondial, a cumpărat din străinătate anul trecut 3,7 milioane de tone. Valoarea acestor importuri se cifrează la 740 de milioane de euro.

Pe acelaşi subiect:

În ce destinaţii exotice ajunge porumbul românesc

Recolta de grâu a României s-a ridicat anul trecut la 7,2 milioane de tone, în creştere cu 25% faţă de cea din 2010, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cea mai mare parte a exporturilor de cereale de pe piaţa locală sunt făcute de marile case de trading precum Cargill, Alfred C. Toepfer, Nidera sau Glencore sau Bunge.

Anul trecut exportatorii români au trimis grâu în străinătate în valoare de 309 milioane de euro, în scădere cu 18% faţă de 2010. Din totalul recoltei la export a plecat anul trecut aproximativ o cincime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO