Companii

Magapress: amanam vanzarea si intram pe tiparirea de reviste

30.06.2003, 00:00 41



Compania Megapress, al treilea jucator de pe piata tipografiilor din Romania, intentioneaza sa intre pe segmentul tipariturilor de reviste printr-o investitie de 5 - 7 milioane de dolari in achizitia unei rotative noi, a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Penes, directorul general al Megapress.



Decizia de investitie a fost luata dupa ce actionarii companiei, Penes si fondul de investitii Societe Generale Romania Fund (SGRF), au amanat cu un an vanzarea Megapress, demers inceput in urma cu cateva luni. Decizia de amanare a survenit ca urmare a diferentelor dintre pretul cerut de actualii actionari si cel oferit de investitorii interesati de companie.



"Piata internationala de profil nu este favorabila achizitiilor: recesiunea a facut ca majoritatea investitorilor strategici sa isi reconsidere strategiile de expansiune. Ofertele pe care le-am primit nu ne-au convins sa vindem. Prin urmare, am decis sa amanam vanzarea si sa ne dezvoltam pe cont propriu. Suntem deschisi in continuare la oferte, insa nu putem astepta sa ne-o ia in fata concurenta", a declarat Penes.



In prezent, Megapress concureaza doar pe segmentele tipariturilor de ziare si de carti (compania detine si editurile Aramis si Minerva).



Managerul si actionarul majoritar al Megapress (Penes detine 65% din actiuni) a precizat ca decizia de intrare pe segmentul tipariturilor de revistelor a fost luata avand la baza si unele informatii despre intentiile de dezvoltare ale concurentilor.



In prezent, principalii jucatori de piata tipariturilor de reviste sunt Infopress, Imprimeriile Media Pro, Libedy, Romprint si tipografia Monitorului Oficial.



"Sunt companii care activeaza deja de ceva timp pe piata revistelor iar unele dintre ele planuiesc sa se extinda prin achizitia de rotative noi. Nu ne putem permite sa asteptam", a spus Penes.



Conform managerului de la Megapress, banii pentru achizitia rotativei vor proveni dintr-un credit contractat fie de la Banca Comerciala Romana, fie de la Banca Romana pentru Dezvoltare.



"Estimam ca rotativa va intra in functiune pana la sfarsitul anului. Daca totul decurge cum am planuit, investitia va duce la cresterea cifrei de afaceri cu 60% anul viitor", a declarat Sorin Penes.



Megapress a avut anul trecut o cifra de afaceri de 11,5 milioane de dolari, in crestere de la 9 milioane de dolari in 2001.



Din vanzarile anului trecut, o treime apartin activitatii de edituri iar restul de doua treimi, tipografiei.



Piata tipariturilor de reviste, ziare si carte este evaluata la 45 - 50 de milioane de dolari anual, cei mai importanti jucatori fiind Infopress, Imprimeriile Media Pro, Megapress, FED si Monitorul Oficial. Piata este fragmentata, pe langa acesti cinci jucatori existand foarte multe tipografii mici.



Afacerea Megapress a fost scoasa la vanzare la inceputul acestui an in urma initativei fondului SGRF, a carui durata de viata se apropie de sfarsit, motiv pentru care trebuie sa isi vanda toate participatiile de pe piata romaneasca.



Pe piata tipografiilor a avut loc deja o tranzactie majora. In 2001, fondul de investitii Baring Central Europe Fund a preluat 80% din actiunile Infopress, printr-o majorare de capital de 5,8 milioane de dolari. Cu ocazia majorarii a fost ratificat si un contract de creditare pentru investitii de 4,2 milioane de dolari cu Banca Romana pentru Dezvoltare.



Pentru urmatorii ani, majoritatea jucatorilor se asteapta ca principalul segment vizat de investitorii straini, fonduri de investitii sau companii de profil, sa fie cel al revistelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO