Fermierii români încep să prindă gustul asocierii. O cooperativă agricolă cu 56 de membri din judeţul Brăila a vândut cereale şi oleaginoase de 8,3 milioane de euro

20 iun 2017 Autor: Roana Rotaru

♦ Ambiţia managementului cooperati­vei Braicoop este ca din 2018 să valorifice  producţiile fermierilor direct la export prin portul fluvial Brăila, sărind traderii de cereale şi procesatorii locali de seminţe oleaginoase.

 
Cooperativa agricolă Braicoop din judeţul Brăila, una dintre cele mai mari organizaţii de producători agricoli din România, formată din 56 de membri cooperatori, a ajuns la vânzări de 37,5 mil. lei (8,3 mil. euro) în 2016, în creştere cu 22% faţă de anul precedent. Rezultatele sunt obţinute din comercializarea a circa 43.000 de tone de cereale şi seminţe oleaginoase, potrivit reprezentanţilor cooperativei.
 
Cei 56 de membri ai cooperativei lucrează împreună 15.000 de hectare pe care cultivă grâu, orz, rapiţă, floarea-soarelui, soia, porumb şi triticale, fiecare membru având obligaţia să comer­cializeze cel puţin 75% din producţia proprie prin intermediul cooperativei.
 
„Anul trecut am tranzacţionat un volum mai mare de cereale, reuşind astfel să negociem preţuri mai bune faţă de preţul pieţei la grâu, floarea-soarelui, soia şi orz. A crescut şi încrederea fermierilor în a se asocia. Anul trecut am avut 46 de membri, iar anul acesta avem 56 de membri. Dacă nu aveau încredere, nu ar fi venit lângă noi“, a declarat pentru ZF Constantin Mocanu, preşedintele cooperativei Braicoop.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.06.2017

 
Cuvinte cheie:
Fermierii
, braila
, cereale
, fermieri
, membri
, asociere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide