Companii

Şeful FP explică: Ducem Fondul la Varşovia pentru că la Bucureşti nu vin investitorii

Şeful FP explică: Ducem Fondul la Varşovia pentru că la Bucureşti nu vin investitorii

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: Principalul obiectiv a listării secundare la Varşovia este obţinerea unei cereri suplimentare pentru acţiunile Fondului

Autor: Roxana Pricop

08.07.2011, 00:04 1001

Bursa de la Varşovia (WSE), cel mai mare operator bursier dinEuropa Centrală şi de Est, deschide Fondului Proprietatea (FP)poarta spre cei mai mari investitori din regiune şi spre oinfrastructură modernă de tranzacţionare, lucruri care încă îilipsesc Bur­sei de la Bucureşti şi care trag în jos preţulacţiunii, spune managerul FP Greg Konieczny. El cere decidenţilorde pe piaţa locală de capital să se trezească şi să uite de disputepentru a reforma piaţa.

Încă de la listarea din 25 ianuarie la Bursa de la Bucureşti,preţul la care se tran­zac­ţionează acţiunile pe Bursa, mai mic cupes­te 50% decât valoarea activului net al Fondului Proprietatea, afost principalul motiv de nemulţumire pentru foştii proprie­taricare au primit drept despăgubire acţiunile, dar şi pentru statulromân, încă cel mai mare acţionar la FP, care s-a văzut nevoit săre­nun­ţe la de două ori mai multe acţiuni pentru a satisfacedespăgubirile.

Listarea secundară a fondului la Bursa din Varşovia ar urma săaibă loc în primul tri­mestru al 2012, însă va mulţumi doar pe oparte din acţionari. Din cauza preţului mic de la Bucureşti, acumde 0,52 lei/titlu, statul şi-ar putea epuiza participaţia până înpri­mă­vara anului viitor şi deci nu va mai lua par­te laeventualele beneficii ale unei listări se­cundare. De asemenea,mulţi dintre foştii pro­prietari şi-au vândut deja acţiunile peBur­să la preţuri mult mai mici decât cele la care le-au fostevaluate compensaţiile. Prin­cipalii cumpărători de acţiuni au fostfon­durile străine de investiţii care au ajuns la o participaţie de23% din FP în doar şase luni de la listare.

"Principalul obiectiv a listării secundare la Varşovia esteobţinerea unei cereri suplimentare pentru acţiunile Fondului. Avândîn vedere ca Varşovia este o bursă dominantă în regiune, unde suntactive fondurile poloneze de pensii care nu pot investi în Româniaşi unde tranzacţionează cea mai mare parte a brokerilor interesaţide pieţele emergente, există premisele unei cereri mai mari pentruacţiunile FP care se va traduce într-un preţ mai mare alacţiunilor", explică polonezul Greg Konieczny, managerul activelorde 4 mld. euro ale FP şi vicepreşedinte executiv la companiaamericană Franklin Templeton Investments.

Infrastructura învechită ţine departe investitorii şi deBursă

Absenţa conturilor globale de tranzac­ţio­nare este un alt motivcare l-a îndemnat pe administrator să deruleze o listare secundarăpe o Bursă străină.

"Absenţa conturilor globale este mo­tivul pentru care am decissă facem o listare se­cundară. Decidenţii români ar trebui să setre­zească şi să reformeze infrastructura pie­ţei româneşti decapital la aceleaşi stan­dar­de la care sunt pieţele din regiune.Investitorii stră­ini trebuie să aloce timp şi re­surse finan­ciarepentru a înţelege cum func­ţionează sis­te­mul de tranzacţionare depe piaţa ro­mâ­nească, iar mulţi dintre aceştia se întreabă dacămerită efortul", a mai spus Konieczny.

El a fost recent ales ca membru în con­du­cerea Bursei de ValoriBucureşti (BVB), iar fondurile Franklin Templeton au cum­păratpachete importante de acţiuni la BVB.

O formă locală a sistemului de tranzac­ţio­nare prin conturiglobale a fost introdusă ex­clusiv pentru acţiunile FP, restulcom­pa­niilor româneşti listate la BVB fiind acce­si­bile princonturi individuale, sistem învechit de tranzacţionare. ExecutiviiBVB au decla­rat recent că Bursa este tehnic pregătită pen­truimplementarea acestora, eveniment ce va avea loc după primireaavizului din par­tea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Tot la Bucureşti se va face preţul

Managerul crede că Bursa de la Bucu­reşti va rămâne piaţa dereferinţă pentru pre­ţul acţiunii FP pe bursa poloneză. Mai mult,se aşteaptă ca lichiditatea să crească pe bur­sa de la Bucureştipentru că investitorii ac­tivi pe bursa de la Varşovia vor veni săcum­pere mai multe acţiuni tot de la Bucureşti.

Listarea la Varşovia se va face prin de­ru­larea uneioferte publice secundare de ac­ţiuni (SPO) de până la 10% dincapitalul FP, şi nu tehnic aşa cum s-a întâmplat pe Bursa de laBucureşti. Pachetul de până la 10% ar pu­tea fi scos la vânzare demai mulţi acţio­nari ai FP, managerul a refuzat însă să deadetalii.

"Este mult mai uşor să controlezi preţul acţiunii atunci cândlistezi un emitent printr-un IPO sau SPO. Atunci când faci olistare tehnică, eşti practic la mila pieţei", a continuatKonieczny.

Pentru a lista FP la Varşovia, ma­nage­rul trebuie să obţinăacordul acţionarilor în ca­drul unei AGA ce va avea loc cel maipro­ba­bil în septembrie, dar şi al Comitetului Reprezentanţilor.Statul român este în pre­zent cel mai mare acţionar al FP cu 25,24%din capital. Persoane private ro­mâ­ne deţin peste 35%, fondurilestrăine -23,7%, persoa­ne fizice cu rezidenţa în străi­nătate-8,7%,res­tul de 6,8% fiind controlat de fon­duri locale de investiţii.Deşi parti­ci­paţia statului a scăzut sub pragul de aur de 33%,pragurile de vot rămân în vigoare pentru AGA în care se va discutalistarea secundară şi modificarea actului constitutiv.

Statul şi-ar putea epuiza acţiunile la FP în acestan

Administratorul se aşteaptă ca partici­paţia statului să scadăla zero până la finele acestui an.

De la listarea din 25 ianuarie, participa­ţia statului a scăzutde la 37% până la 25%, statul fiind obligat să cedeze acţiunile lapreţul de piaţă.

Anul trecut, când Fondul nu era listat, iar despăgubirile cuacţiuni se fă­ceau la valoarea de un leu a acţiunii, partici­paţiastatului a scăzut cu peste 20%.

"Din discuţiile purtate cu fondurile străine de investiţii,discountul (diferenţa dintre preţul acţiunilor şi valoareaactivelor - n.red.) este cauzat şi de faptul ca statul esteacţionar. Există fonduri care aşteaptă ca participaţia statului săscadă la zero pentru a cumpăra acţiuni la Fond", a conchismanagerul.

Fondul Proprietatea are în prezent o capitalizare de 1,73 mld.euro, în condiţiile în care valoarea activelor se ridică la 4 mld.euro. De la listare, pe 25 ianuarie, preţul acţiunilor a scăzut cu18%.

Scăderea acţiunilor nu a putut fi stopată de road-show-urileorganizate de Tem­pleton în cele mai importante centre financiaredin Occident pentru atragerea de investitori şi nici de programulde răscum­părare a acţiunilor proprii derulat de fond.

Astfel, listarea secundară la Varşovia este ultima pârghie pecare administratorul o are acum la dispoziţie pentru a încerca săcrească preţul acţiunilor. Comisionul Templeton depinde direct depreţul acţiunilor pe Bursă.

Ieri, după anunţul privind listarea la Varşovia, acţiunile FP aucâştigat 0,57%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO