Proprietăţi

Şeful NEPI, cel mai activ jucător din imobiliare: Care criză în real estate? Este doar o criză financiară

„Care criză în imobiliare?“

„Care criză în imobiliare?“

Autor: Cristi Moga

01.07.2012, 15:47 2209

Cu lichidităţi de circa 70 de milioane de euro în conturi şi un portofoliu de 20 de proiecte în analiză pentru posibile achiziţii, sud-africanul Martin Slabbert, CEO-ul fondului de investiţii NEPI, răspunde relaxat la întrebarea "când va trece criza din imobiliare?". "Care criză? Nu este o criză imobiliară, ci una financiară", afirmă Slabbert, cel care a convins în ultimii trei ani investitorii să îi lase pe mână peste 300 de milioane de euro pentru investiţii în România.

Fondul sud-african de investiţii NEPI va împlini în acest an cinci ani de la înfiinţare, astfel că se poate spune că firma condusă de sud-africanul Martin Slabbert a "trăit" mai mult în criză şi recesiune decât în perioada de creştere a preţurilor în imobiliare.

Situaţia nu i-a afectat prea tare pe sud-africani, ba din contră, în condiţiile în care NEPI a cumpărat, dezvoltat şi administrat în această perioadă un portofoliu de peste 400 de milioane de euro, iar în următorul an va ajunge la active de jumătate de miliard de euro.

"Avem în prezent fonduri proprii de 70 de milioane de euro, preţul acţiunii este foarte puternic şi putem ridica uşor alţi bani de pe bursă. În ceea ce priveşte randamentele, în momentul de faţă NEPI este una dintre cele mai bune companii imobiliare din lume", afirmă Martin Slabbert, sud-africanul de 41 de ani ce a pus bazele NEPI după doi ani petrecuţi în biroul din Bucureşti al firmei de consultanţă Deloitte.

În primii doi ani de existenţă - 2007 şi 2008 - cei de la NEPI au fost prudenţi în achiziţii, preluând doar un portofoliu de clădiri de birouri de la Avrig 35, câteva spaţii comerciale, printre care şi cel al actualului restaurant KFC din apropierea parcului Cişmigiu din Bucureşti sau un proiect logistic.

La acea vreme, NEPI părea doar un alt fond care strângea bani de pe pieţele financiare pentru a încerca să îi înmulţească în România, fiind listat şi la bursa de la Londra, de unde proveneau numeroase fonduri care şi-au încercat norocul la Bucureşti, iar în prezent nu mai au niciun fel de activitate.

NEPI a cumpărat anul acesta cel mai mare parc de afaceri din afara Bucureştiului, proiectul City Business Center din Timişoara

NEPI s-a dovedit a fi un investitor diferit, care nu s-a rezumat să cumpere proprietăţi şi să aştepte creşterea preţurilor, ci a extins proiectele sau a realizat dezvoltări "de la zero". "Investitorii din Arfica de Sud înţeleg mai bine pieţele emergente decât cei din Londra, spre exemplu", spune Slabbert referitor la motivul pentru care acţionarii NEPI, majoritatea fonduri sud-africane, nu s-au speriat de criza din România, ci au continuat să aloce bani pentru această piaţă.

De altfel, una dintre cele mai importante tran­zac­ţii din piaţa de fuziuni şi achiziţii din acest an, achi­ziţia producătorului de acumulatori Rombat Bistriţia, a fost realizată tot de către o companie din Africa de Sud, Metair, care prin această tranzacţie şi-a deschis accesul către pieţele europene.

"De două ori pe an realizăm o prezentare a companiei către diverse grupuri de profesionişti. Aştep­tăm acum (la jumătatea lunii iunie - n.red.) zece investitori instituţionali, inclusiv reprezentanţi ai fondului guvernamental de pensii din Africa de Sud, pentru a le prezenta compania şi oportunităţile locale".

"Am văzut tot". Oportunităţi a căutat şi NEPI în aceşti ani, în care a fost singurul cumpărător cu ade­vărat activ de proprietăţi imobiliare: în 2009 şi-au

trecut în portofoliu centrul comercial Promenada Brăila, în 2010 a fost cumpărat proiectul de birouri Floreasca Business Park, iar la începutul acestui an au fost preluate primele trei clădiri ale parcului de afaceri City Business Center din Timişoara. Trei tranzacţii care au costat peste 300 mil. euro, iar proiectul de la Brăila a fost deja extins, în timp ce la Timişoara se lucrează la a patra clădire de birouri, care de asemenea va intra în portofoliul sud-africanilor.

"Suntem de cinci ani în România şi cred că am văzut aproape toate proiectele imobiliare importante de pe piaţă. Le ştiu atât slăbiciunile, cât şi punctele forte", spune Slabbert, a cărui strategie de achiziţie exclude "clădirile trofeu".

Cu toate acestea, NEPI a plătit peste 100 de milioane de euro pentru a-şi trece în portofoliu unul dintre cele mai importante proiecte de birouri din Bucureşti, Floreasca Business Park, închiriat integral către companii precum Oracle, Holcim, DHL sau Honeywell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO