Eveniment

Basescu avertizeaza: Daca nu se reduc salariile bugetarilor, vom avea nevoie de un nou credit. Numai in acest an trebuie sa platim in contul datoriei anterioare 10 mld. euro

09.05.2010, 23:55 27

Presedintele Traian Basescu a justificat ieri dupa intalnirea cusindicatele masura reducerii salariilor: daca nu se intampla acestlucru, in 2010 ar trebui sa luam un alt imprumut iar pana a ajungein situatia Greciei nu este decat un pas.
Basescu s-a mentinut pe pozitie: toate salariile vor fi reduse cuacelasi procent.
Masurile anuntate de presedinte sunt, se pare, si varianta agreatade FMI. Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului, a tinut insa saafirme clar ca varianta a fost oferita de partea romana. "Pachetulcomplet asupra caruia vom conveni va fi public dupa acordul final,dar ceea ce a anuntat presedintele Basescu a fost un set foarteambitios pentru reducerea cheltuielilor. Romania are nevoie acum demasuri ambitioase." Prin aceste masuri Guvernul spera sa taiecheltuielile cu peste 3 mld. euro.
Ieri a fost cea mai fierbinte zi a acestui an pentru putere,opozitie si sindicate. Sindicatele au anuntat, dupa intalnirea dela Cotroceni cu seful statului, ca nu renunta la protesteleanuntate. Partidele de opozitie, PNL si PSD, care au primit lasediul lor vizita delegatiei FMI, au anuntat ca refuza incontinuare masura reducerii salariilor la stat cu 25% si apensiilor si a ajutorului de somaj cu 15%.
Noua tinta de deficit bugetar pentru 2010 este de 6,8% din PIB fatade 5,9% cat era anterior. "Vom anunta detaliile intelegerii cuGuvernul maine, mai avem cateva cifre aditionale pe care sa lelucram cu ministrul finantelor si doar la sfarsitul intalnirii dinaceasta dupa-amiaza (ieri - n. red.) vom putea sa spunem care etinta pentru deficit", a spus Franks.
Basescu a sustinut ieri ca unul dintre obiectivele programuluiconvenit de Guvern cu FMI este reducerea obligatiilor de plata alebugetului de stat, precizand ca, in urma datoriilor contractate deRomania din 2007 si pana in 2009, trebuie platite peste 10 mld.euro anul acesta si ca numai in 2010, urmare a creditelor angajatein anii anteriori, trebuie platite dobanzi de peste 1,8 mld.euro.
Pentru oamenii de afaceri faptul ca nu a crescut TVA si cota unicaa reprezentat cea mai buna veste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO