Eveniment

BNR va reduce dobânda cheie la 2%, un nou minim istoric. "Cred că va fi pentru ultima dată"

BNR va reduce dobânda cheie la 2%, un nou minim istoric....

Autor: Liviu Popescu

30.03.2015, 00:04 1304

Nivelul redus al inflaţiei din primele două luni ale anului, menţinerea creditării totale în teritoriul negativ şi relativa stabilitate a cursului leu/euro sunt argumente ca BNR să continue mâine procesul de relaxare a politicii monetare printr-o nouă reducere a dobânzii-cheie.

La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, din 4 februarie, BNR a redus rata dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 2,25% la an, cu un sfert de punct procentual faţă de nivelul anterior, şi a îngustat coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-2,00 puncte procentuale de la Ă/-2,25 puncte procentuale.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spunea că mai există spaţiu de ajustare a dobânzii-cheie, având în vedere nivelul inflaţiei, dar şi prognoza pentru finele anului.

Analiştii se aşteaptă ca BNR să continue ciclul de relaxare a politicii monetare în această lună, prin tăierea dobânzii-cheie până la 2%.

„Ne aşteptăm la o reducere a dobânzii-cheie cu încă 25 de puncte bază, pe fondul inflaţiei foarte scăzute şi al stabilităţii cursului valutar leu/euro. Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobânzii-cheie din actualul ciclu care a început în august 2014“, scriu analiştii BCR într-un raport. Ei estimează că inflaţia va rămâne sub nivelul ţintit de BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual, până în vară, când va începe să accelereze gradual până la 1,7% în ultima lună a anului.

În februarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,4%, nivel similar celui înregistrat în luna precedentă. La începutul lunii februarie, BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1%.

Dan Bucşa, economist la UniCredit Londra, consideră că BNR va reduce probabil pentru ultima oară dobânda de politică monetară la şedinţă de mâine, dar ar putea continua micşorarea graduală a nivelului rezervelor minime obligatorii (RMO).

„Reducerea rezervei minime obligatorii la pasivele în valută va alimenta dezinterme­dierea financiară fără a pune presiune pe moneda naţională. Reducerea RMO la pasivele în lei va menţine ratele dobânzilor de pe piaţă interbancară sub dobânda de politică monetară atât timp cât presiunile de depreciere vor rămâne reduse“, a adăugat Bucşa.

Săptămâna trecută, ratele de dobândă au crescut pe piaţa monetară către maximele din toamna anului 2014. Astfel, indicatorul Robor a ajuns vineri la 1,5% pe an, în condiţiile în care luni acesta era de 1,3% pe an.

„În scenariul central, ne aşteptăm ca ratele de dobândă să revină spre valoriile medii din ultimele săptămâni. Acest scenariu este susţinut şi de perspectiva unei noi reduceri a ratei de dobândă de referinţă de către BNR“, consideră Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

Dobânzile la creditele în lei au scăzut pe măsură ce banca centrală a relaxat politica monetară. La finele lunii ianuarie, creditele în lei aveau o dobândă de 6,3% pe an, cu 1,4 puncte procentuale faţă de nivelul de acum un an. Stocul creditelor acordate populaţiei şi companiilor era de 210 mld. lei (echivalentul a 47 mld. euro), în scâdere cu 4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi în scădere uşoară faţă de prima lună din 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO