Eveniment

Boc şi Isărescu menţin data de aderare la euro pentru 2015

Boc şi Isărescu menţin data de aderare la euro pentru 2015

În luna mai premierul Emil Boc şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu (dreapta) au stabilit constituirea Comitetului interministerial pentru trecerea României la euro

Autor: Iulian Anghel, Ovidiu Bărbulescu - Mediafax

01.11.2011, 00:05 291

România menţine anul 2015 drept ţintă pentru aderarea la zona euro şi se va concentra pentru a păstra nivelul deficitului, al datoriei publice şi al inflaţiei în limitele stabilite conform preve­derilor europene pen­tru în­de­plini­rea acestui obiectiv, a anunţat premierul Emil Boc, după o întâlnire la sediul BNR cu guvernatorul Mugur Isă­res­cu pe această temă.

Pe măsură ce temerile privind o "ruptură" a Uniunii, o împărţire între zona euro şi non-euro, în care primii să dicteze, iar ultimii să execute cresc, creşte şi interesul pentru o clară poziţionare a ţărilor în acest montaj. Acuzaţiile aduse Greciei, unele dintre ele privind faptul că a intrat în zona euro nepregătită, punând sub semnul întrebării întregul eşafodaj, ar putea conduce la o mult mai atentă analiză a unei cereri de aderare la euro.

Pe de altă parte, chiar cazul Greciei determină multe dintre ţările aflate în afara zonei să încerce să amâne momentul aderării - este cazul Ungariei, al Poloniei şi chiar al Bulgariei.

Peste aceste două tendinţe apasă însă realitatea observată în ultimele

luni, dar mult mai accentuat la ultimul summit al UE pentru salvarea zonei euro - anume că deciziile au fost luate de cei 17 membri ai clubului, în vreme ce liderii Marii Britanii, ai României sau ai Suediei au fost invitaţi doar la dineu, deşi multe dintre decizii vor avea impact şi asupra ţărilor non-euro.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a propus ieri Guvernului şi specialiştilor în econo­mie lansarea unei dezbateri publice având ca temă ideea lansată de Lordul Owen, fost ministru de finanţe al Marii Britanii cu privire la constituirea în cadrul UE a unui grup al celor 10 state membre ale Uniunii, dar care se află în afara zonei euro.

AOAR propune ca România să iniţieze constituirea "grupului Non-Euro", în care ţări ca Marea Britanie, Suedia sau Polonia, alături de celelalte ţări din afara zonei non-euro, să propună adoptarea de măsuri care permit apărarea mai fermă a intereselor ţărilor membre în procesul de negocieri ce au loc la nivelul UE.

Premierul Emil Boc a anunţat ieri după reuniunea "Comitetului interministerial pentru trecerea României la euro", că România menţine ca ţintă de aderare anul 2015.
"În această privinţă, România se mişcă în direcţia corectă privind deficitul, nivelul datoriei publice şi, de asemenea, nivelul inflaţiei respectă criteriile de aderare în 2015 la zona euro. Pentru a atinge ţinta aderării la euro în 2015, trebuie să muncim şi să menţinem în fiecare an deficitul, nivelul datoriei publice şi inflaţia conform prevederilor europene. Inflaţia coboară, în prezent, lună după lună şi ajungem la nivelul nordului Uniunii Europene".
În mai Guvernul şi Banca Naţională au decis să menţină anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro, iar Executivul a hotărât crearea unui comitet care să monitorizeze îndeplinirea obligaţiilor aferente aderării la zona euro, astfel încât România să fie pregătită pentru aderare la termenul convenit. Acest comitet este condus de primul-ministru şi îi are ca membri pe guvernatorul Băncii Naţionale (ca vicepreşedinte), pe vicepremierul Guvernului, pe miniştrii Finanţelor, Economiei, Muncii, Educaţiei, Justiţiei şi Administraţiei, precum şi pe reprezentanţi ai Departamentului Afacerilor Europene, Institutului Naţional de Statistică şi Cabinetul premierului.
Din comitet fac parte şi câte un reprezentant al confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, dar aceştia asistă la lucrări ca simpli membri fără drept de vot.
Înainte de a intra în zona euro, o ţară trebuie să respecte criteriile economice incluse în Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depăşi 3% din PIB, datoria publică trebuie limitată sub 60% din PIB, iar inflaţia să nu depăşeascăn cu 1,5% media celor mai performante ţări din zona euro) şi să se afle timp de doi ani în ERM-2, în cadrul căruia moneda naţională să fluctueze într-un interval de plus-minus 15% faţă de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO