Eveniment

Cât îi costă pe expaţi să stea în Bucureşti? Topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi

Bucureştiul rămâne un oraş rentabil pentru firmele care vor să aducă expaţi

Bucureştiul rămâne un oraş rentabil pentru firmele care vor să aducă expaţi

Autor: Adelina Mihai

14.07.2011, 00:06 1329

Bucureştiul se află pe locul 152 în topul celor mai scumpe oraşedin lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai ieftinanul acesta decât anul trecut (când se afla pe locul 119), aratăcel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă înresurse umane Mercer, parte a grupului Marsh&McLennanCom­panies.

Cel mai scump oraş din lume pentru expaţi în 2011 este, la felca în 2010, Luanda, capitala statului sud-african Angola. Pe loculdoi se află Tokio (Japonia), iar următoarele poziţii sunt ocupatede N'Djameda (capitala statului Ciad din Africa Centrală), Moscova(Rusia) şi Geneva (Elveţia).

În România lucrează aproximativ 20.000 - 30.000 de expaţi,potrivit estimărilor fir­melor de mutare, însă înregistraţi însta­tisticile ambasadelor ca angajaţi străini sau diplomaţifigurează doar jumătate, adică aproximativ 15.000, pentru că mulţiau afaceri proprii.

Nikos Kotzias, executivul grec care ocupă funcţia de directorgeneral al Druck­farben România (producătorul de vopsele KraftPaints, care are o fabrică în România), spune că, prin comparaţiecu Atena (aflată pe locul 53 în topul celor mai scumpe oraşe dinlume), Bucureştiul nu este un oraş scump.

"Deşi lucrurile se schimbă mult - în Ate­na preţurile scadsemnificativ din cauza situaţiei economice şi a incertitudinii, pecând Bucureştiul îşi continuă dezvoltarea. Per total, costul vieţiieste mai mic decât în Atena dacă luăm în considerare chiria, preţulbenzinei, mâncarea şi cheltuielile de bază. Principala problemă înBucureşti este legată de discrepanţa dintre preţ şi serviciileoferite. De multe ori, mă confrunt cu lipsa serviciilor de calitatechiar şi în hoteluri, res­taurante sau magazine care pretind tarifeşi standarde mari", a spus Kotzias, care s-a stabilit în Româniadin 2003. El locuieşte în zona de nord a Capitalei, într-un complexrezidenţial de apartamente din zona lacului Tei.

Brigitte Schmitt, o româncă care a locuit aproapetoată viaţa în Germania şi care a revenit de curând în România (lafinele lui 2009), spune că nu diferă foarte mult nivelulcheltuielilor de întreţinere din Bucureşti faţă de cele dinFrankfurt.

"Serviciile, în general sunt mai bune şi la un preţ mai bundecât în Vest. Spre exemplu, preţurile pentru motorină şi benzinăsunt cu 10 - 15% mai reduse în Ro­mânia decât în Frankfurt. Totuşi,costurile pentru alimentele de bază, precum lapte, unt sau iaurt,au acelaşi nivel ca în Frankfurt, lucru care m-a uimit, având învedere că puterea de cumpărare din România nu este la nivelul celeidin oraşele mari din Vest", a spus Schmitt, care în prezent estepartener în cadrul companiei Oasis Shopping Center Services, partea grupului de dezvoltare retail Oasis Development. Studiul Mercer afost realizat pe un eşantion de 214 ţări de pe 5 continente şi aluat în calcul preţurile comparative plătite de expaţi pentrucazare, transport, alimente. îmbrăcăminte sau activităţi derecreere.

Explicaţia pentru clasarea capitalei Angolei pe locul întât întopul celor mai scumpe oraşe din lume este că oraşul Luanda s-aconfruntat cu un import masiv de muncitori şi executivi de topstrăini, de când ţara a devenit cel de-al doilea mare producător depetrol din Africa Sahariană, după Nigeria. În plus, din cauzarăzboaielor civile, infrastructura ţării a fost distrusă, iar pânăla 90% din alimente sunt importate. Potrivit informaţiilor firmelorde relo­care, cele mai mari cheltuieli în cazul relo­cării unuiexpat în Bucureşti sunt cele cu lo­cuinţa (care pornesc de la 2.000de euro/lună şi pot ajunge până la 7.000 de euro/lună),şcola­rizarea copiilor (care poate ajunge până la 20.000 de euro pean) şi obligaţiile fiscale aferente salariului expatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO