Eveniment

Catastrofa de la Giuleşti arată falimentul sistemului sanitar. Avem victime, dar nimeni nu plăteşte. De ce?

Catastrofa de la Giuleşti arată falimentul sistemului sanitar. Avem victime, dar nimeni nu plăteşte. De ce?
17.08.2010, 23:59 403

Cauza celei mai grave catastrofe din istoria spitalelorromâneşti din ultimele decenii, incendiul de la Spitalul "PanaitSarbu" care a avut ca rezultat moartea a 4 nou-născuţi şi arsurigrave pentru alţi şapte, nu este cunoscută.

Cel mai probabil a fost vorba de un scurtcircuit de la un fircare alimenta aparatul de aer condiţionat combinată cu neglijenţapersonalului care nu a observat la timp declanşareaincendiului.

Însă oameni din sistem afirmă că astfel de spitale, găzduite declădiri vechi de 100 de ani, cu instalaţii vechi şi de capacitateredusă, nu au ce căuta în secolul XXI şi că autorizaţia defuncţionare se primeşte doar prin influenţa directorilor.

Spitalul, cunoscut ca Maternitatea Giuleşti, este condus de 27de ani fără întrerupere de acelaşi om, doctorul BogdanMarinescu.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc ieri, ministrulsănătăţii, împreună cu secretarul de stat, cu reprezentanţi aiPrimăriei Bucureşti, care administrează spitalul, aiInspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai spitalelor unde aufost transferaţii cei internaţi la Giuleşti, au vorbit despre modul"normal" în care s-a intervenit la faţa locului, despre victime,însă nimic despre cine este vinovat.

Cseke Attila, ministrul sănătăţii, s-a referit la incendiul dela maternitate ca fiind "una dintre cele mai negre tragedii dinistoria sistemului sanitar românesc", însă a spus că exploziile nupot fi complet eliminate nicăieri în lume şi a invitat presa săcaute pe Google spitalele din Europa unde au avut loc astfel deincidente.

Până la închiderea ediţiei nu au fost disponibile informaţiilegate de cauzele incendiului, însă o posibilă explicaţie este,conform informaţiilor de până acum, un scurtcircuit la firele dealimentare ale unui aparat de aer condiţionat, din cauzasuprasolicitării. Flacăra ar fi ajuns să fie alimentată după câtvatimp de oxigenul care este adus pe o conductă şi apoi ramificat lafiecare incubator. În această secţie, de terapie intensivă (ATI),există alimentare cu oxigen pentru fiecare incubator.

Ipoteza alimentării focului de sursele de oxigen este întărităde declaraţiile pompierilor, care au spus că au găsit foc deschisîn încăpere.

Întrebarea cheie este cum de nu a sesizat nimeni incendiul pânăa apucat să se intensifice de la sursele de oxigen? Pe secţiile ATItrebuie să fie prezente non-stop minimum două asistente şi un medicde gardă. Dacă o asistentă ar fi fost chemată la o naştere,cealaltă ar fi trebuit să fie prezentă.

Doctorul Bogdan Marinescu, şeful Maternităţii Giuleşti, este,conform declaraţiei de avere, acţionar la cabinetul medical LiraCabinet Medical Obstetrtică-Ginecologie şi conduce Cabinetul deobstetrică şi ginecologie din cadrul clinicii private MarinescuMedical Center (MMC).

Catastrofa de la Giuleşti pune sub semnul întrebării şi trecereaspitalelor de la Ministerul Sănătăţii la primării. De echipareaspitalelor răspunde Primăria Municipiului Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO