Eveniment

Cum incurajeaza BNR economia: cu taieri de dobanda in pasi mici. Cum comentati?

Cum incurajeaza BNR economia: cu taieri de dobanda in pasi mici
29.03.2010, 23:55 86

Banca Nationala a avut nevoie de mai bine de un an pentru areduce dobanda-cheie la leu cu 3,75 puncte procentuale, pana la unminim istoric de 6,5% pe an, desi economia a intrat in recesiuneinca din vara anului 2008.
BNR a facut ieri inca un pas pentru ieftinirea creditelor, tainddobanda-cheie cu jumatate de punct procentual, pana la 6,5% pe an,insa atentioneaza din nou bancherii ca au ramas in urma cuajustarile de dobanzi in relatia cu clientii lor.
Decizia era asteptata de majoritatea analistilor si a jucatorilor,in conditiile in care inflatia a reintrat in februarie inintervalul agreat de BNR, iar leul este pe o tendinta de apreciere,astfel ca impactul pe pietele valutara si monetara a fostnesemnificativ.
Bancherii sunt multumiti de miscarea BNR, dar raman sceptici sispun ca este nevoie de mai mult pentru reluarea creditarii, inprincipal de imbunatatirea perceptiei de risc. "Si pe noi neintereseaza ca economia sa se miste, creditul de consum siimobiliar sa ia avant, pentru ca acum este o stagnare. Ce a facutBNR vine in concordanta cu o politica normala", spune Sorin Popa,director general adjunct al BRD-SocGen, a doua mare bancalocala.
Consiliul de Administratie al BNR vorbeste despre "consolidareacondi tiilor favorabile revitalizarii sustenabile a procesului decreditare si relansarii durabile a activitatii economice",remarcand totodata ca dinamica creditului privat in lei ramane interitoriul negativ.
Chiar si dupa aceasta micsorare, BNR ramane insa cu cea mai inaltadobanda dintre bancile centrale din spatiul comunitar, desieconomia nu reuseste sa revina pe plus. Banca centrala a reactionattarziu la caderea economiei aparuta inca din vara lui 2008,initiind taierile de dobanda abia in februarie 2009, de la nivelulde 10,25% pe an. Si acum dobanda - cheie la leu ramane cu douapuncte peste inflatie, care a coborat la 4,49% in februarie, unnivel considerat adecvat pentru perioade de activitate economicanormala. Spre exemplu, in Ungaria inflatia este de 5,7%, in timp cedobanda- cheie la forint este de 5,75% pe an. In Polonia, inflatiaanuala este de 2,9%, iar dobanda-cheie la zlot de 3,5% pe an.
"Este cel putin inca un pas in directia potrivita, dar nu poate fidecisiv. Cel mai important factor este insa in afara controluluiBNR - imbunatatirea perceptiei bancilor privind riscul decreditare. Cat se mentine ridicat, nu vor reduce mult dobanzile lacredite", spune Mihai Bogza, presedintele Bancpost.
Ceva mai optimist este Laszlo Diosi, seful OTP Bank, care spune cabancile sunt astfel "impinse" sa dea mai multe credite si seasteapta ca dobanzile pentru clienti sa coboare cu jumatate depunct procentual sau chiar un punct procentual, atat la depozitelein lei, cat si la credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO