Eveniment

Economistul-sef al BNR catre banci: Ieftiniti creditele in lei

27.10.2009, 23:22 19

Marjele practicate de banci intre dobanzile la creditele noi sidepozitele noi in lei s-au triplat de la inceputul anului, iar unuldin motive este ca bancile incearca acum sa isi majorezecastigurile pentru a acoperi pierderile din creditele acordate intrecut, spune Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. De parteacealalta, bancherii afirma ca deteriorarea continua a crediteloreste o realitate care reflecta mediul economic dificil si pe carenu pot sa o ignore atunci cand acorda un nou imprumut.

"Asta nu este bine pentru banci. Ar trebui sa isi asumegreselile si sa le vada in profituri mai mici anul acesta fata deanii trecuti. Nu sa penalizeze clientii noi", a spus Lazea laseminarul "Ce credit este mai bun - in lei sau in euro?", organizatde Ziarul Financiar si CEC Bank.

Ponderea creditelor cu restante mai vechi de 60 de zile intotalul portofoliilor bancilor s-a dublat de la inceputul anului sipana in iulie, sarind de 12%, arata cele mai recente date ale BNR.Pe zona clientilor individuali, restantele au urcat de la inceputulanului in medie cu 10% de la o luna la alta. Creditele de consumacordate fara garantii, uneori "doar cu buletinul", dupa cum eraupromovate in 2006-2007, dau acum cele mai mari dureri de capbancherilor.

Diferenta dintre dobanda medie la creditele noi in lei sidobanda medie la depozitele noi in lei a urcat la 7,3 puncteprocentuale in august, de la 2,4 puncte procentuale in decembrieanul trecut, potrivit calculelor economistului-sef al BNR. "Mi separe enorm si cred sincer ca bancile omoara gaina care ar putea sadea oua de aur". El noteaza ca in primele opt luni creditul invaluta a inregistrat o crestere minora (daca soldul este exprimatin euro), in timp ce creditul in lei a scazut cu 9%, in termenireali.

Aceasta chiar in conditiile in care multi dintre factorii carefaceau creditele in euro mai atractive in anii trecuti - tendintade apreciere a cursului, cresterea rapida a salariilor siposibilitatile de a face speculatii pe piata imobiliara (undepreturile sunt exprimate in euro) - au disparut. Dobanzile mari lacreditele in lei sunt astfel singurul argument economic ramas infavoarea creditelor in euro, insa acestea au reusit sa impingaclientii spre finantari in valuta, desi sunt mai riscante.

"Cred ca in mod natural, foarte multi dintre doritorii decredite se uita la o perioada foarte scurta. Chiar daca angajeazaun credit pe 30 de ani, se uita doar la o perioada foarte scurta:cat este rata astazi. Bineinteles ca la valuta e mai mica", spuneRadu Ghetea, presedintele CEC Bank. El reaminteste totusi ca suntclienti care au trecut printr-un "dus rece", contractand creditecand euro era de la 3,2 lei, iar acum trebuie sa plateasca ratelela un curs de 4,3 lei pentru un euro.

Dobanda-cheie a BNR este in prezent setata la 8% pe an, in timpce Banca Centrala Europeana a coborat dobanda la euro la 1% pe aninca de anul trecut. Pe langa dobanda, bancherii adauga la costulcreditelor si o prima care reflecta riscul perceput ca respectivulclient sa nu ramburseze creditul. Aceste prime de risc au urcatputernic fata de anii trecuti, astfel ca desi dobanzile dereferinta au scazut, atat la lei, cat si la euro, creditele suntacum mai scumpe decat in anii trecuti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO