Eveniment

Oferta de vânzare a acţiunilor Petrom va fi făcută în iulie, la un preţ „cât mai bun“

Oferta de vânzare a acţiunilor Petrom va fi făcută în iulie, la un preţ „cât mai bun“

Ministrul economiei a făcut o nouă promisiune. Până la finalul lui iulie acţiunile Petrom vor fi scoase la vânzare

Autor: Roxana Petrescu

19.06.2011, 23:48 832

Vânzarea de către stat a unui pachet de 9,8% din Petrom, cea maimare companie românească, se va realiza până la sfârşitul luniiiulie, a anunţat ferm ministrul economiei Ion Ariton. Declaraţiaministrului este surprinzătoare având în vedere că în ultima lunănu au apărut informaţii publice despre stadiul pregătirii celei maimari oferte de vânzare de acţiuni din ultimii ani.

"Vrem un preţ cât mai bun. Încă nu am stabilit la ce preţ vomvinde", a afirmat la finalul săptămânii trecute Ion Ariton, citatde Mediafax. El a fost prezent la o confeinţă pe tema energiei şiinfrastructurii în regiunea Mării Negre organizată la BNR.

Guvernul se aşteaptă să primească cel puţin 600 mil. euro pentrupachetul scos la vânzare, dar pie­ţele de acţiuni sunt extrem devolatile în ultimul timp din cauza problemelor intervenite înGrecia.

La ultimul preţ de vineri de pe Bursă, 0,379 lei/acţiune,valoarea de piaţă a Petrom era de 5 miliarde de euro, ceea ce arînsemna că pachetul de 9,8% valorează 500 mil. euro. AcţiunilePetrom au crescut de la începutul anului de la 0,3350 lei până la0,46 lei în aprilie pentru ca în ultimul timp să scadă la 0,37 -0,4 lei. De la începutul anului acţiunile Petrom au crescut cu 13%,în timp ce BET, indicele principal al bursei de la Bucureşti, acrescut cu numai 5%.

Cu toate că, de cel puţin doi ani de zile Guvernul a declarat căvrea să vândă pe Bursă 9,8% din Petrom, procesul a mers extrem degreoi, statul pierzând oportunităţi importante de timp pentru avinde acţiunile. Maximul înregistrat de acţiunile Petrom, 0,6-0,64lei, a fost în perioada de vârf a pieţei de capital, în 2007.

Cu toate că an de an Petrom a raportat profituri din ce în cemai mari, culminând cu un câştig 520 de milioane de euro la afaceride 4,4 miliarde de euro în 2010, acţiunile nu au crescut în acelaşiritm.

Pe Bursă se tran­zac­ţionează liber în jur de 9% din acţiunilePetrom, restul fiind în posesia OMV, grupul aus­­triac care deţine51%, Fon­dul Proprietatea care are 20,1% şi a statului care areacum 20,6%.

De-a lungul timpului, investitorii au cerut statului să vândădin acţiuni pentru a da lichiditate Bursei. Cu toate că ar puteaoricând să vândă din pachetul deţinut, Fondul Proprietatea adeclarat că el nu vrea să-şi diminueze deţinerea, ci dimpotrivăvrea să cumpere acţiuni Petrom. În schimb, administratorul FonduluiProprietatea, compania de investiţii americană Franklin Templetoncere statului să vândă cât mai repede din acţiunile deţinute.Franklin Templeton prin fondurile americane deţinute chiar cumpărăacţiuni Petrom de pe Bursă.

Ministerul Economiei, care în ultimii doi ani şi-a schimbat dedouă ori ministrul, a ales consorţiul format din RenaissanceCapital din Rusia, BT Securities - divizia de brokeraj a BănciiTransilvania, EFG Securities - divizia grupului elen EFG (Bancpost)şi Romcapital - o societate de brokeraj din Timişoara pentru aintermedia vânzarea pachetului de 9,8% pe Bursă.

Conform informaţiilor, până în acest moment consorţiul undeRenaissance are cel mai important cuvânt nu a prezentat Guvernuluioficial modalitatea de vânzare şi cât ar putea să obţină.

Pe piaţă sunt două tabere, respectiv unii investitori care cerca preţul de vânzare al acţiunilor Petrom să fie la un discountfaţă de piaţă, în timp ce alţii cer ca preţul să fie cât mai mareîntrucât se vinde un pachet important din Petrom, care altfel nu arputea fi achiziţionat.

La începutul anului exista şi varianta ca OMV, grupul austriaccare controlează Petrom, să depună o ofertă. Victor Cazana, şefulOPSPI, divizia din cadrul Ministerului Economiei care se ocupă cuaceastă vânzare, declarase că statul va vinde celui care oferă celmai mare preţ chiar dacă asta ar însemna ca OMV să preia pachetul.Austriecii au declarat acum o lună că nu vor să participe la acestproces. Pe piaţă se vehiculează însă numele gigantului rus Gazpromcă ar fi interesat de acţiunile Petrom, dar până în prezent nuexistă nicio declaraţie oficială în acest sens.

Toţi investitorii de pe Bursă aşteaptă să vadă acum care estepreţul pe care îl cere statul şi care va fi modalitatea de vânzarea acţiunilor, respectiv câte acţiuni vor fi oferite investitorilormici, de retail, şi ce tranşă va fi rezervată investitorilormari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO