Eveniment

Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

Autor: Mediafax

10.05.2011, 13:35 4226

Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cuCasa de Hohenzollern şi renunţarea la titlurile"Hohenzollern-Sigmaringen", respectând astfel decizia din 1921 aRegelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şiindependent Dinastiei şi Casei Regale a României.

"Noi, Mihai I, în virtutea autorităţii noastre nedisputate caşef al Casei Regale a României, luând în considerare deciziaiubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi uncaracter naţional şi independent dinastiei şi Casei Noastre Regale,şi urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şisuccesorii mei, ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 aleNormelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, adoptate denoi la 30 decembrie 2007, acţionând în conformitate cu voinţa mealiberă, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legăturilor istoriceşi dinastice cu Casa de Hohenzollern", se arată într-un documentsemnat de Regele Mihai I şi transmis, marţi, prin Biroul său depresă.

Regele Mihai anunţă în documentul citat, care are trei articole,că din 10 mai 2011 iau sfârşit toate legăturile dinastice dintreCasa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern.

"În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic,Majestatea sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia sa din anul 1921,familia regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numelede «al (a) României». Dar începând cu 10 mai 2011, Casa Regală aRomâniei nu va mai purta numele de «Hohenzollern-Sigmaringen», şinu va mai fi cunoscută de la această dată sub numele de«Casa deHohenzollern-Sigmaringen». Casa Regală română va fi cunoscută deacum înainte numai sub numele de «Casa Regală a României», se maiarată în primul articol al documentului.

De asemenea, membrii familiei regale a României renunţă latitlurile conferite de capii familiei princiare deHohenzollern.

Regele Mihai şi Mareşalul Antonescu (I)

Regele Mihai şi Mareşalul Antonescu (II)

Regele Mihai şi Mareşalul Antonescu (III).Execuţia

Regele Mihai şi Mareşalul Antonescu (IV). Un episod dinviaţa Mariei Antonescu

"Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al familieiregale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul săpoarte, sau să folosească vreun titlu conferit (ereditar sau adpersonam) de orice şef al casei princiare de Hohenzollern. CapulCasei Regale a României rămâne singura autoritate pentru aprobareasau acceptarea oricărui titlu sau distincţie", potrivit articoluluidoi al documentului.

În documentul semnat de Regele Mihai I se mai arată că NormeleFundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prinexcluderea particulelor de "Hohenzollern", "deHohenzollern-Sigmaringen" şi "de Hohenzollern-Veringen", în măsuraîn care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale aRomâniei.

"Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate,vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României", se maiarată în ultimul articol al documentului citat.

Casa de Hohenzollern este una dintre cele mai importantedinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungul vremii regi şiîmpăraţi ai casei conducătore de Brandenburg-Prussia (1415 - 1918)şi Germania Imperială (1871 - 1918). Şi-a luat numele de la uncastel din Swabia, iniţial menţionat ca Zolorin sau Zolre (actualulHohenzollern, din sudul Tübingen, în landul Baden-Württemberg).

Burchard I este primul care a fost înregistrat ca strămoş aldinastiei, conte de Zollern în secolul al 11. La a treia şi a patrageneraţie de la acesta s-au format două linii de succesiune,Zollern-Hohenberg, dispărută până în 1486, şi conţii din Nürnberg,ai cărei moştenitori au ajuns până în zilele noastre.

Hohenzollern-Sigmaringen este o ramură a dinastiei deHohenzollern care au condus Prusia şi ulterior Germania până în1918.

În România, în anul 1866, casa de Hohenzollern este aleasă cadinastie domnitoare de către conducerea politică în frunte cu IonBrătianu.

Din această dinastie au făcut parte Carol I, principe alRomâniei între 1866 - 1881 şi rege între 1881 şi 1914, Ferdinand Ial României (1914 - 1927), Mihai I al României (1927 - 1930 şi 1940-1947) şi Carol al II-lea al României (1930 - 1940).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO