Eveniment

România va avea emoţii la Consiliul European în dosarele Grecia şi Schengen

România va avea emoţii la Consiliul European în dosarele Grecia şi Schengen

Autor: Gabriel Razi

22.06.2011, 00:07 859

Reforma acordului Schengen şi soluţiile pentru criza elenă vorfi cele mai importante subiecte cu impact direct asupra României cevor fi discutate la sfârşitul acestei săptămâni la Bruxelles încadrul Consiliului European.

Consiliul, la care participă şi Traian Băsescu, are loc de douăori pe an şi reuneşte cei mai puternici oameni politici din UE,fiind întâlnirea la care se iau cele mai importante deciziieconomice şi politice la nivel european.

"La acest Consiliu România trebuie să stea alături de alte statedin Europa de Sud-Est şi să încerce să oprească extindereaefectelor nedorite ale problemelor cu care se confruntă Grecia",spune Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru definanţe.

Cu toate că liderii europeni prezenţi la Bruxelles se vorconcentra pe găsirea de soluţii pentru a împiedica intrarea îndefault a economiei elene, pe agenda discuţiilor îşi va face loc şiproblema migraţiei.

Negocierile privind migraţia vor avea loc în contextul în carela începutul acestui an statele cu ieşire la Marea Mediteranăprecum Italia, Franţa s-au confruntat cu valuri de emigranţi pefondul revoltelor violente care au răvăşit ţările din nordulAfricii.

Agenda oficială a înâlnirii privind migraţia prevede reformaprevederilor acordului Schengen. Economiile puternice din UE arputea cere o concentrare pe reforma acordului înaintre ca spaţiulsă mai primească noi membri, în timp ce România şi Bulgaria suntdirect interesate ca reforma acordului să aibă loc simultan cuextinderea acestui spaţiu.

Liderii europeni pregătesc şi un mecanism de salvgardare pentruspaţiul Schengen care ar putea intra în vigoare atunci când unanumit stat nu mai îndeplineşte condiţiile acordului. Mecanismul arputea avea rolul de a opri temporar fluxurile migraţioniste atuncicând acestea se intenstifică.

Nu este clar până acum cum va funcţiona acest mecanism, însăacesta ar putea implica reintroducerea temporară a controalelor lafrontieră. În acest caz, este posibil ca aceste controale defrontieră temporare să fie impuse tuturor statelor membre, darexistă şi posibilitatea de a se opta pentru o măsură de tip "cordonsanitar".

Spre exemplu, dacă ar avea loc un flux de imigranţi din nordulAfricii către Franţa, o variantă ar fi ca toate statele din UE săimpună temporar controale la frontieră, cealaltă variantă fiind cadoar ţările învecinate Franţei să ridice această "barieră".

Un alt subiect privind migraţia va fi suspendarea mecanismuluide returnare a azilanţilor, sistem care stabileşte un set de regulicomune privind azilul la nivelul Uniunii Europene. Şi negocierileacestui subiect se anunţă tensionate pentru că economiile dinnordul Europei sunt divizate faţă de cele din sud, în condiţiile încare azilanţii se îndreaptă cu precă­­dere către statele din nordodată ce primesc azil în alt stat din UE.

Ţările din nordul UE încearcă astfel să se păzească de un val deazilanţi, în timp ce economiile din sud, aflate sub presiuneaimi­granţilor, sunt reticente în privinţa acestei măsuri.

Ce este pe agenda oficială a ConsiliuluiEuropean

  • Politici economice: evaluarea progreselor făcute de statelemembre ale UE prin programele naţionale de reformă.

  • Migraţia: analiza prevederilor acordului Schengen şi posibilareformă a acestuia.

  • Alte teme de discuţie: dosarul de aderare la UE al Croaţiei,Strategia Dunării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO