Eveniment

Roubini incendiază de la Bucureşti pieţele financiare

Roubini incendiază pieţele financiare de la Bucureşti, într-un forum găzduit de Fondul de Garantare a Depozitelor

Autor: Sorin Pâslaru

26.05.2011, 12:08 5632

Invitat la Bucureşti într-o conferinţă organizată de ForumInvest în parteneriat cu Fondul de Garantare a Depozitelor,americanul Nouriel Roubini - Dr. Doom al economiei - nu şi-adezminţit reputaţia, afirmând că "restructurarea datoriilor Grecieinu mai e o problema de DACA ci de CAND".

"Pieţele aşteaptă o restructurare ordonată a datoriilor Greciei.Acest lucru nu înseamnă default, ca în cazul Rusiei, Ecuadoruluisau Agentinei ci emiterea de obligaţiuni pe o perioadă mai mare detimp la o dobândă mai mică", susţine economistul american.


"Pakistanul, Ucraina, Belize au făcut acest lucru şi de asta arenevoie şi Grecia, indiferent ce ar spune oficialii BCE. Şefiibăncii centrale europene folosesc greşit cuvântul DEFAULT. Nu estedefault ci nevoia de restructurare ordonată a datoriilor pentru aevita riscul de contagiune", a precizat Roubini.

Economistul american nu a explicat ce se întâmplă cuobligaţiunile pe care băncile le deţin în situaţia în carebondurile statului elen nu vor mai fi rambursate la scadenţă.Grecii şi mulţi alţi analişti din Europa, precum şi oficiali aibăncii centrale se tem de contagiune şi colaps financiar în cazulrestructurării. Roubini spune însă că la 160% datorie publică dinPIB, statul nu mai poate gestiona situaţia.

România devine astfel gazda celor mai dure declaraţii la adresadatoriilor elene iar situaţia este şi mai complicată având învedere că 17% din sistemul bancar românesc este deţinut deinstituţii financiare elene care au în portofoliul lor obligaţiuniale statului elen.

Chiar dacă Grecia va implementa 100% programul cerut de FMI şiUE, în doi ani în cel mai bun vaz datoria publică va ajunge la 160%din PIB, dar mai probail e că se va situa la 180-190% dinPIB.Argentina şi Rusia aveau o datorie publică de 50% din PIB cândau intrat în default, spune economistul.

"Programul de restructurare trebuie să fie de tip "Brady Bonds"(plan de restructurare propus de SUA în anii 80 prin care stateledin America Latină au evitat defaultul - n.red.), susţineRoubini.

Economistul a repetat de 4-5 ori cuvântul "contagiune",menţionând că nu va exista o contagiune a pieţelor financiare şi nuva fi un "Armaghedon" aşa cum se susţine acum. El spune că băncilevor putea suporta restructurarea ordonată a datoriilor Greciei."pur şi simplu trebuie amânate obligaţiunile cu încă 5-10 ani",spune economistul american.

Alţi analişti dar şi oficiali ai băncilor centraleau avertizatcă o restructurare chiar prin prelungirea scadenţelor şi nu prinmicşorarea sumei de rambursat poate provoca un şoc pe pieţelefinanciare. Astfel, întrebarea este dacă o bancă cu expunere peobligaţiuni elene are de primit într-un an o anumită sumă va reuşisă-şi achite obligaţiile bilanţiere cu doar o parte din sumadatorată de statul elen, în scenariul unei restructurări.

Cei care se îngrijorează de contagiune, de "armaghedonfinanciar" trebuie să înţeleagă că este "un nonsens", spuneeconomistul. Există un proces de restructurare ordonată adatoriei.

De asemenea, Roubini susţine că îngrijorările care vizeazăPortugalia şi celelalte state de la periferia Europei în privinţapierederii contactului cu pieţele financiare pe fondulrestructurării datoriilor din Grecia este nefondată. "Portugalia şiIrlanda au pierdut deja contactul cu pieţele financiare din cauzaajutorului de la FMI şi UE iar Spania şi Italia urmează dacă nuadoptă politicile fiscale necesare", afirmă Roubini.

Este necesară o restructurare prietenoasă cu pieţele financiare- a merket friendly debt restructuring - a repetat Roubini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO