Fonduri mutuale

Cât au câştigat fondurile Carpatica din listarea FP?

Autor: Roxana Pricop

27.01.2011, 11:59 10

Stock şi Global, fonduri mutuale administrate de societateaCarpatica Asset Management, au înregistrat creşteri consistenteale unităţilor marţi, 25 ianuarie, ca urmare a expunerii ridicatepe acţiunile Fondului Proprietatea (FP).

Fondul de acţiuni Carpatica Stock a înregistrat un randament zilnic de 3,4%, întimp ce fondul diversificat Carpatica Global a crescut cu 2,4% pe 25 ianuarie, ziua în careacţiunile Fondului Proprietatea s-au listat la Bursa de ValoriBucureşti, după trei ani de tranzacţionare pe "piaţa gri".Acţiunile FP au închis prima şedinţă bursieră la un preţ de 0,649lei/titlu, cu circa 25% mai mult faţă de ultimul preţ de pe piaţagri.

Graţie avansului înregistrat de preţul acţiunii FP pe Bursă faţăde preţul de pe piaţa "gri", randamentele înregistrate pe 25ianuarie de cele două fonduri se ridică la nivelul performanţelorsăptămânale raportate de alte fonduri de investiţii.

Cele două fonduri au achiziţionat acţiuni FP de pe piaţa griîncepând din septembrie 2009 la un preţ egal cu 20% din valoareanominală de un leu a acţiunii, ajungând să deţină la finele luniinoiembrie 2010 peste 8 mil. acţiuni, reprezentând 0,05% dincapitalul FP. Odată cu listarea Fondului, evaluarea acţiunilor seface la preţul din piaţă. Anterior listării FP, acţiunile erauevaluate în activul celor două fonduri la preţul de achiziţie.

Puţine fondurimutuale s-au aventurat să cumpere acţiuni la FondulProprietatea de pe piaţa "gri", deşi administratorii acestora aususţinut de nenumărate ori potenţialul ridicat pe care îl arefondul. Principalul impediment a fost faptul că acţiunile fonduluinu erau tranzacţionate pe o piaţă reglementată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO