Fondul Proprietatea

Statul despăgubeşte la FP, străinii cumpără

Statul despăgubeşte la FP, străinii cumpără

Foto Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

11.07.2011, 00:05 1211

Statul român a acordat despăgubiri cu acţiuni la FondulProprietatea (FP) către foştii proprietari reprezentând 17,8% dincapitalul FP în acest an. Mare parte din acţiunile acordate dreptdespăgubire au ajuns pe mâinele fondurilor străine de investiţii,care şi-au consolidat poziţia în acţionariatul FP.

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este statulromân, care prin Ministerul Finanţelor Publice deţine 18,9% dincapital la finele lunii iunie. Înainte de listarea Fondului laBursa de Valori Bucureşti pe 25 ianuarie, participaţia statului erade 36,79%. Pachetul de 17,8% din capitalul FP (respectiv 2,45miliarde de acţiuni FP) cedat de stat către foştii proprietarivalorează circa 1,2 miliarde de lei (285 mil. euro).

Odată cu listarea însă, foştii proprietari au putut să îşi vândăpachetele de acţiuni primite drept despăgubire, principaliicumpărători fiind fondurile străine de investiţii. Înainte delistare, fondurile străine de investiţii nu deţineau mai mult de15% din FP şi au ajuns la 27% din FP la finele lunii iunie.

Creşterea accentuată a prezenţei fondurilor străine înacţionariatul FP este strâns legată de preţul mic la care setranzacţionează acţiunea FP comparativ cu activul net, între ceidoi indicatori existând un discount de peste 50%. Deşi preţulacţiunii FP este sub valoarea la care le-au fost acordatedespăgubirile, foştii proprietari au ales să vândă din acţiuni dupăce au aşteptat ani la rând să îşi încaseze compensaţiile.

Înainte de listare, foştii proprietari şi alte persoane fiziceromâne controlau circa 33% din FP şi au ajuns la 37% din FP lafinele lunii iunie.

Printre foştii proprietari se regăseşte cel mai mare acţionarprivat, respectiv Georgia Palade van Dusen, strănepoata fostuluiindustriaş interbelic Nicolae Malaxa, care controlează 6,68% dinFP.

În acţionariatul FP se mai regăsesc şi fonduri locale deinvestiţii şi SIF-uri care deţin cumulat un pachet reprezentândaproape 8% din capital.

Acţiunile FP au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri, 8iulie, în uşoară creştere până la un preţ de 0,5360 lei/titlu. Laaceastă referinţă, valoarea Fondului pe Bursă este 7,385 mld. leila 8 iulie, mult sub valoarea activelor din portofoliu de 16,398mld. lei de la finele lunii mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO