Profesii

Tot mai mulţi români visează să muncească în străinătate

Tot mai mulţi români visează să muncească în străinătate
22.07.2010, 19:36 23

Aproape 70.000 de români au obţinut contracte de muncă înstrăinătate în perioada ianuarie-mai 2010, prin intermediul reţeleide cooperare între serviciile publice de ocupare europeană,Eures.

Este vorba însă despre lucrătorii români aflaţi în evidenţeleAgenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Înrealitate, numărul românilor care au plecat din ţară pentru a munciîn străinătate este mult mai mare. Cei care au ales reţeaua Euresau emigrat în ţări precum Spania, Danemarca, Marea Britanie,Italia, Finlanda, Cipru şi Suedia.

Principalele ocupaţii oferite pentru lucrătorii români au fostau vizat în special activităţile care nu necesita calificare,precum muncitori necalificţai în agricultură, sudori, îngrijitoarecopii, lucrători în domeniul serviciilor şi al silviculturii.

În 2009, topul destinaţiilor pentru emigranţii români a fostdominat tot de Spania, Danemarca şi Marea Britanie, cu locuri demuncă în agricultură, construcţii, hoteluri şi restaurante. Tot în2009, lucrătorii români au obţinut contracte şi în alte ţăari, cumar fi Italia, Finlanda, Suedia şi Cipru, în domenii precumtransporturile, turismul, servicii de curăţenie, silvicultură şimedicină.

Citiţi mai multe despre piaţa forţei de muncă dinRomânia pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO