Proprietăţi

EXCLUSIV: La cât se ridică valoarea celor şapte clădiri de birouri vândute de Patriciu în Suedia

EXCLUSIV: La cât se ridică valoarea celor şapte clădiri de birouri vândute de Patriciu în Suedia

Autor: Cristi Moga

12.05.2011, 20:15 13175

Parcul de afaceri Karolinen din Karlstad, Suedia, pe caremiliardarul Dinu Patriciu a anunţat astăzi că l-a vândut firmeiHemfosa Fastigheter a fost evaluat în cadrul acestei tranzacţii la110 milioane de euro.

Suma nu a fost încasată în totalitate de Patriciu, din acestpreţ fiind scăzute datoriile companiei, a căror valoare nu a fostfăcută publică.

Proiectul cuprinde şapte clădiri de birouri cu o suprafaţă de75.000 de metri pătraţi, cu un grad de ocupare de 95% şi chiriaşiprecum General Electric şi alte firme şi instituţii suedeze.

"Confirm această tranzacţie. Valoarea proprietăţilor (Karolinen- n.red.) este de aproximativ un miliard de coroane suedeze (110milioane de euro). Noi suntem o companie imobiliară locală, care seconcentrează, printre altele, pe proprietăţi având chiriaşiinstituţii publice, cum a fost şi cazul acestui portofoliu", adeclarat pentru ZF Jens Engwall, preşedintele HemfosaFastigheter.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care prin intermediul companieiDinu Patriciu Global Properties (DPGP) controlează peste 100 deproprietăţi imobiliare în şase ţări, a realizat primul exit de peuna dintre aceste pieţe, renunţând la parcul de birouri format dinşapte clădiri cu o suprafaţă de 75.000 de metri pătraţi pe care îldeţinea în Karlstad, Suedia.

Cumpărătoruleste firma suedeză Hemfosa Fastigheter, dar reprezentanţii DPGP nuau precizat valoarea tranzacţiei.
Patriciu a ajuns să controleze acest proiect în vara anului 2009,când a cumpărat fondul de investiţii Rutley, în portofoliul căruiase afla parcul de birouri ce numără printre chiriaşi GeneralElectric şi mai multe companii suedeze, precum Lindebergs sau SWECOSverige. Proprietăţile au un grad de ocupare de 95%.

"Având în vedere conjunctura atractivă a pieţei suedeze, faptulcă am menţinut o rată de ocupare mare a clădirilor din portofoliuşi am crescut veniturile din chirii, am considerat că este momentuloportun să ne facem exitul din portofoliul suedez, cu scopul de ane concentra asupra pieţelor din alte ţări europene de maximinteres pentru pentru portofoliul DPGP", spune Mark Owen, propertydirector al DPGP.

Compania mai deţine proprietăţi în Germania, România, Polonia,Olanda şi Belgia şi a fost asistată în această tranzacţie deconsultanţii imobiliari CB Richard Ellis, casa de avocaturăLinklaters şi firma de audit Ernst & Young.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO