Special

Gen Z. Tribe lifestyle. Mihai Oprea a făcut trecerea din banking în cafeneaua amenajată într-un garaj: „Am făcut un curs de barista şi căutam continuu informaţii“

La Garage Cafe vin de obicei vecinii din cartier, care au coagulat o adevărată comunitate.

La Garage Cafe vin de obicei vecinii din cartier, care au coagulat o adevărată comunitate.

Autor: Alina-Elena Vasiliu

06.07.2023, 16:15 166

Tematica garajului a fost păstrată nu doar în denumire, ci şi în designul interior, unde se găsesc şi astăzi elemente şi ustensile care duc cu gândul exact la ceea ce a fost cândva acolo. Obiectele de iluminat sunt făcute din ţevi, pistoane auto şi faruri de tractor, oglinda de la baie a fost demult cauciucul unei maşini, chiuveta este o fostă jantă auto.

Garajul este locul naşterii multor businessuri de-a lungul timpului, însă puţini sunt cei care au ales să şi păstreze asta în denumirea proiectelor lor. Una dintre excepţii este Garage Cafe, o cafenea din zona Arcului de Triumf din Bucureşti, care este, de altfel, prima cafenea din România amenajată într-un garaj, după cum spune fondatorul ei Mihai Oprea.

„Cam toate s-au legat deodată. În 2015 am descoperit cafeaua proaspăt prăjită şi am început să caut informaţii legate de metodele de preparare, iar apoi să descopăr cât de complex este subiectul şi cât de importantă este fiecare verigă de la fermă până în ceaşcă. Tot în 2015 am făcut un curs de barista şi căutam continuu informaţii legate de metodele de procesare, de preparare, echipamente, orice era legat de cafea“, îşi aminteşte Mihai.

Ideea de a deschide o cafenea de specialitate i-a venit stând pe o bancă din parcul Kiseleff, din dorinţa de a putea bea o cafea bună în parc, şi nu neapărat într-o cafenea. Era aproape de ceea ce urma să devină Garage Cafe, mai ales că locuieşte pe aceeaşi stradă. Ani mai târziu, avea să deschidă şi o prăjitorie de cafea. Tot acolo.

„Garajul unde este astăzi cafeneaua nu era folosit, ba chiar era închis cu o poartă neinteresantă. Singurul punct de atracţie de pe strada Delavrancea este renumita magnolie albă. Doar că mie mi-a plăcut mult locul acela.“

Mihai Oprea avea în spate o experienţă de douăzeci de ani în sistemul bancar şi îl acaparase perspectiva de a avea un proiect doar al lui, început de la zero, în care să pună pasiune. Aşa a început să viseze la o cafenea.

„Suma investită iniţial a fost de 20.000 de euro, bani obţinuţi prin credit de nevoi personale. Am amenajat spaţiul, am construit barul, am făcut sistemul de iluminat, am cumpărat echipamentele.“

Tematica garajului a fost păstrată nu doar în denumire, ci şi în designul interior, unde se găsesc şi astăzi elemente şi ustensile care duc cu gândul exact la ceea ce a fost cândva acolo. Obiectele de iluminat sunt făcute din ţevi, pistoane auto şi faruri de tractor, oglinda de la baie a fost demult cauciucul unei maşini, chiuveta este o fostă jantă auto.

„Există trei motoare tip masă în cafenea, logoul este o roată dinţată, iar espressorul a fost şi el ales pentru a fi în temă, cu ţevi şi cadrane de motocicletă.“

La Garage Cafe vin de obicei vecinii din cartier, care au coagulat o adevărată comunitate. Liceenii de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu sunt şi ei prezenţi mai tot timpul, cafeneaua devenind locul lor de întâlnire chiar şi după ce au terminat liceul. Garage Cafe a împlinit şapte ani de existenţă pe 1 iulie 2023, astfel că a oferit cafele multor generaţii de pasionaţi.

„De aproape patru ani, îmi prăjesc singur cafeaua şi îmi doresc ca anul acesta să trec la un prăjitor mai mare. Cred că o cafenea se poate distinge prin experienţa din jurul acelui loc. Tot ce ţine de atmosferă şi pasiunea pentru cafea contează foarte mult, la fel ca designul şi căldura transmisă. Bineînţeles, în egală măsură contează şi gustul cafelei şi experienţa celor ce o prepară.“

În vremuri în care cultura cafelei îşi consolidează tot mai mult rădăcinile şi în România, inflaţia de cafenele este mare, însă, spune Mihai Oprea, unele astfel de afaceri ajung să fie deschise doar din raţiuni care ţin de modă.

 

Ce rol joacă sustenabilitatea în businessul tău?f

„Pe plan local, colectăm selectiv, iar zaţul de cafea împreună cu chaff-ul provenit din prăjire (reziduurile care rămân din boabele de cafea după prăjire „ n. red.) plus cartoanele de la ambalaje ajung la un prieten care le transformă în compost.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO