ZF 24

Aderarea la NATO de acum 10 ani a pus România pe radarele investitorilor străini

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel, Claudia Medrega

02.04.2014, 00:07 200

Acum exact 10 ani, la 2 aprilie 2004, drapelul României era ridicat la sediul NATO din Bruxelles într-o ceremonie de primire în Alianţă ce însemna un pas uriaş spre ceea ce năzuia ţara ieşită din comunism în urmă cu 14 ani.

În lumina a ceea ce se în­tâmplă acum în preajma gra­niţelor României, eveni­men­tele de acum 10 ani capătă noi valenţe.

Dar dincolo de umbrela de securitate, la fel de important a fost că România a intrat pe radarele investitorilor.

„În 2004 a fost un impuls puternic asupra economiei, creşterea PIB depăşind 8%. În acel an s-a văzut foarte clar că România a intrat pe radarele investitorilor străini. Inte­resul pentru România a crescut foarte mult, iar fluxuri de capital de zeci de miliarde de euro au ajuns în acei ani. Pen­tru o economie ca a României astfel de sume sunt cople­şitoare“, a comentat analistul economic Aurelian Dochia.

De la aderarea la NATO, PIB-ul a crescut de la 60 mld. euro anual la 140 mld. euro. Inflaţia a scăzut de la 9% în 2004 la 1,55% anul trecut şi 45 de miliarde de euro au intrat în România ca investiţii străine.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO