ZF 24

Google: România are cel mai mic procent de utilizatori din regiune care intră zilnic pe net. Ce caută românii pe Inter­net de pe smartphone-uri

Google: România are cel mai mic procent de utilizatori...

Autor: Ioana Nita

13.05.2014, 20:44 1468
Aproape 70% dintre utilizatorii de internet din România accesează inter­netul de pe smartphone-uri sau tele­foane mobile, iar peste 32% dintre aceş­tia folosesc tabletele, cu mult peste pro­centele înregistrate în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria ÅŸi Polonia, potrivit studiului „Internetul în viaÅ£a de zi cu zi“  realizat de IIBR la solicitarea Google. ÃŽn cadrul studiului în fiecare Å£ară au fost chestionate 1.000 de persoane în vârstă de cel puÅ£in 15 ani, care folosesc inter­netul în mod regulat (cel puÅ£in o dată pe săptămână).

În 2013 pe plan local s-au vândut circa 1,5 milioane de smartphone-uri şi aproape 500.000 de tablete, iar anul acesta piaţa dispozitivelor mobile va continua să crească puternic, urmând să ajungă la 3 milioane de unităţi vândute, conform estimărilor jucătorilor din industria de profil.

În principal românii folosesc inter­netul pe smartphone-uri pentru infor­mare – 41% şi pentru divertisment – 34%. Dintre aplicaţiile de divertisment pe smartphone, utilizatorii români apre­ciază cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) şi fotografia (47%).

Alarma, ceasul şi camera sunt cele mai populare aplicaţii pentru smart­phone utili­zate în România, care sunt folosite de aproximativ 80% dintre utilizatori, con­form studiului realizat pentru Google. „Dacă este conectat la internet, funcţiile informative (41%) şi de divertisment (34%) ale smartphone-ului sunt consi­derate mai utile decât cele ale unui tele­fon obişnuit. În ceea ce priveşte divertis­mentul pe smartphone, utilizatorii români apreciază cel mai mult jocurile (68%), muzica (57%) şi fotografia (47%)“, conform studiului.

Smartphone-urile şi tabletele sunt folosite de asemenea mai mult pentru accesarea reţelelor de socializare decât laptopurile şi calculatoarele personale, care sunt utilizate în special pentru cău­tări online. Aproximativ 75% dintre uti­li­zatorii români de internet intră frec­vent pe reţelele de socializare. Facebook este lider pe acest segment, circa 97% dintre românii care folosesc mediile de socializare au un cont de Facebook.

GoogleĂ este a doua reţea ca popularitate în România, cu un procent de 44% din utilizatorii de reţele de so­cializare. Verificarea paginii de Face­book, GoogleĂ, Twitter sau Instagram este cea mai răspândită activitate pe smartphone şi pe tabletă în cazul românilor - 58% utilizatori pe smart­phone şi 45% pe tabletă.

În ceea ce priveşte utilizarea inter­netului zilnic, românii însă se află la coada clasamentului între cele cinci ţări ana­lizate. Doar 32% dintre români folo­sesc internetul aproape în fiecare zi (în medie), aproape jumătate faţă de Ungaria (62%) şi Slovacia (61%). Con­form datelor Eurostat, circa 45% dintre români intră pe internet cel puţin o dată pe săptămâni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO