ZF News

Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu UE: Pe termen mediu şi lung summit-ul UE este un eşec

Vasile Puşcaş

Autor: Iulian Anghel

09.12.2011, 15:18 894

"Este mai puţin decât s-a sperat şi mult mai mult decât au crezut unii că este posibil", comentează profesorul Vasile Puşcaş de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, anunţul făcut astăzi la Bruxelles, în prima zi a summit-ului Consiliului European, în privinţa măsurilor de stopare a crizei.
"Este mult mai puţin din perspectiva viziunii despre Uniunea Europeană şi a integrării economice şi politice. Pieţele ar fi dorit mai mult decât li s-a oferit. Li s-a oferit soluţii pe termen scurt, din perspectiva euro. Pe termen mediu şi lung summitul este un eşec al UE."
Când vorbeşte termene - scurt, mediu şi lung - Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, priveşte lucrurile din perspectiva instituţională. Asadar, pentru el, perspectiva pe termen scurt este aceea a acordului interguvernamental între, deocamdată, 23 de membri ai UE, care va oferi mecanisme de contol a datoriei şi a deficitelor, în vreme ce perspectiva pe termen mediu şi lung ar fi fost aceea de schimbare a tratatelor europene care să confere valoare "constituţională" şi nu "interguvernamentală" deciziilor luate şi o poziţie puternică Comisiei Europene - lucru care ar fi constituit o garanţie în plus pentru pieţe că lucrurile nu vor devia.
"Din punctul de vedere al statelor care vor încheia acordul interguvernamental acesta are forţă. Din punctul de vedere al pieţelor, nu are."
Britanicii, arată Vasile Puşcaş, ridică deja problema capacităţii de funcţionare a unui acord care nu este încheiat de toţi cei 27 de membri ai UE.
După cum s-a anunţat în această dimineaţă la Bxuxelles, acord pentru consolidarea disciplinei bugetare în zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro şi de ţări voluntare, între care şi România.
Marea Britanie a împiedicat ajungerea la un acord între cei 27 de membri ai UE, opunându-se propunerii de schimbare a tratatului de bază al Uniunii - Tratatul de la Lisabona - întrucât nu a primit garanţii că viitoarele reglementări financiare nu vor aduce atingete funcţionalităţii City-ului londonez, cel mai mare centru financiar al Europei.
Germania şi Franţa au cerut o schimbare a Tratatului UE, dar insistenţa lor s-a soldat cu un eşec pentru că acest lucru presupune unanimitatea celor 27 de membri ai Uniunii, iar Marea Britanie s-a opus.
Ce va urma să se aplice va fi ancorarea consolidării disciplinei bugetare în zona euro într-un tratat pentru a-i conferi valoare coercitivă, iar la acest acord şi-a aunţat participarea ţări din afara zonei euro, între care şi România, dar nu şi Ungaria, Cehia şi Suedia, care au susţinut că au nevoie de acordul parlamentelor naţionale pentru a-şi formula o poziţie.
Mecanismele acordului ar urma să fie puse la punct la summitul de primăvară al Consiliului European.
Neputinţa de a modifica tratatul UE în sensul unei mai mari integrări economice şi politice este marele eşec al acestul summit, consideră Vasile Puşcaş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO