Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cristina Clima din Cluj scrie poveşti personalizate pentru cei mici şi a ajuns la peste 1.000 de copii prin cărţile din My secret land

15.05.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

„Procesul de personalizare este simplu – alegi cartea, personalizezi direct pe site, poţi alege numele copilului şi locul acţiunii“ Printre clienţi s-au numărat părinţi din Italia, Germania, Marea Britanie, Spania şi Brazilia Peţul unei cărţi este de 129 de lei.

Cristina Clima are studii în comunicare, iar după facultate a lucrat într-un magazin de haine din mall, dar nu a durat prea mult până când şi-a dat seama că drumul său este altul şi anume antreprenoriatul. După o primă afacere, o agenţie de publicitate, ea a schimbat macazul şi a ales să pună bazele unui proiect în zona de creaţie dedicat copiilor.

Aşa a luat naştere My secret land, în 2021, proiectul prin care aceasta scrie poveşti personalizate pentru copii. Până astăzi, ea a adunat în portofoliu cinci poveşti şi a vândut circa 1.000 de cărţi în ţară şi peste hotare.

„My secret land este o lume magică, în care fiecare copil poate deveni personajul principal dintr-o poveste. Când am pornit, în 2021, totul era doar un test. Am pornit cu prima mea poveste – „Tărâmul secret al mănuşilor“ -, în care poţi personaliza eroul, poţi alege ilustraţiile şi poţi scrie şi locul acţiunii din carte. După acest test, care a avut un feedback foarte bun, inspiraţia a continuat“, a povestit antreprenoarea.

A urmat povestea „Noaptea în care somnul a dispărut“, apoi au apărut două cărţi pe un subiect complet inedit, animăluţul de companie. Astfel, a apărut povestea „O prietenie fără cuvinte“, care vine în două ediţii: una despre pisici şi una despre căţei. Ultima lansare este „O aniversare buclucaşă“.

Cărţile My secret land ajung în toată ţara în circa 5-8 zile lucrătoare. Printre clienţi, spune aceasta, s-au numărat şi părinţi din Italia, Germania, Marea Britanie, Spania şi Brazilia.

„Nu mă vedeam scriitoare. Mergeam în cu totul altă direcţie, care avea legătură cu comunicarea şi creaţia, dar nicidecum cu poveştile. Inspiraţia o găsesc în familie, la nepoţii mei. Poveştile sunt inspirate din întâmplările lor“, a mai adăugat Cristina Clima.

Deşi ea a pus bazele afacerii în 2021, anul în care a început cu adevărat dezvoltarea a fost anul trecut, atunci când businessul a participat la Fix Cluj, un program de dezvoltare pentru startup-uri, parte a Fondului de Inovare şi Experiment Cluj.

My secret land a fost unul din cei patru câştigători, astfel că a beneficiat de un premiu în valoare de 50.000 de euro care, împreună cu o finanţare din partea Băncii Transilvania, a asigurat dezvoltarea afacerii.

Părinţii care doresc să ofere copilului o poveste personalizată găsesc produsele My secret land atât pe social media, cât şi pe site-ul afacerii. Peţul unei cărţi este de 129 de lei.

„Procesul de personalizare este simplu – alegi cartea, personalizezi direct pe site, poţi alege numele copilului şi locul acţiunii. Fiecare carte este un produs unicat şi se printează individual“, a detaliat fondatoarea.

În continuare, mai spune ea, dezvoltarea proiectului merge în două direcţii: extinderea gamei de produse cu cărţi noi, criterii noi de personalizare şi subiecte noi, dar şi traducerea cărţilor şi lansarea pe piaţa internaţională.

Toate poveştile My secret land sunt scrise de Cristina Clima. Acum, ea îşi doreşte să mărească echipa de autori, astfel că a lansat un apel pentru noi oameni pasionaţi de scris, care pot fi părinţi, bunici sau chiar copii.

„Cred că e timpul să ne mărim echipa de autori. Căutăm persoane care sunt pasionate de scris – mămici, bunici, copii – care au o idee de o poveste. E un domeniu creativ în care poţi veni cu o contribuţie mare şi cu o dezvoltare pe foarte multe direcţii.“

Businessul este încă în perioada de dezvoltare, mai spune aceasta, în care foarte multe resurse merg către investiţii. Pentru anul acesta, antreprenoarea speră la afaceri de 50.000 de euro.



ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania