Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Denisa Botaş şi mama ei produc uniforme medicale personalizate sub brandul Dr. Bla Scrubs într-un atelier din Râşnov şi vor să deschidă, în viitor, un magazin fizic în Bucureşti

31.05.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

În prezent, există şase modele de bluze de spital, un model de halat şi două modele de pantaloni, iar toate piesele pot fi personalizate Preţul bluzelor este cuprins între 260 de lei şi 300 de lei, iar o pereche de pantaloni costă 180 de lei.

Denisa Botaş, medic rezident în anul al treilea, specialitatea radiologie şi imagistică medicală, a pus bazele proiectului Dr. Bla Scrubs alături de mama sa, de profesie croitor, iar astăzi, cele două produc uniforme medicale personalizate într-un atelier din Râşnov.

„Dr. Bla Scrubs s-a născut la începutul anului 2021. A pornit dintr-o întâmplare, nu ne-am gândit sub nicio formă că vom da naştere unui business. Mama mea are propriul ei atelier de croitorie de foarte mult timp şi

mi-a făcut întotdeauna haine după măsurile mele, care au fost foarte apreciate de cei din jur. În momentul în care am terminat Facultatea de medicină şi am început rezidenţiatul, mi-am dat seama că voi sta destul de mult timp în spital şi voi avea nevoie de o uniformă confortabilă, care să se şi aşeze bine pe mine. Pe piaţă erau la acel moment doar uniforme basic, aşa că am rugat-o pe mama mea să îmi facă o uniformă”, a povestit ea. Alexandra Matei

De la prima uniformă creată şi până la tranformarea acestei nevoi într-un business a mai fost doar un pas. Odată postate pe reţelele de socializare, costumele realizate de mama Denisei Botaş au fost solicitate de mai mulţi oameni din comunitatea ei, aşa că cele două au hotărât să dezvolte un business.

Investiţia de pornire, spune antreprenoarea, nu a fost una substanţială, întrucât mama sa, care lucrează în acest domeniu de când era adolescentă, avea deja atelierul şi aparatura necesară. Pentru a putea începe producţia, a fost nevoie de circa 1.000 de lei, pentru achiziţionarea câtorva role de material.

Toate uniformele ce poartă eticheta Dr. Bla Scrubs sunt realizate după măsurile clientelor.

„Avem câteva modele standard care pot fi modificate la cerinţa clientei. Ne bazăm foarte mult pe realizarea uniformelor după măsurile fiecărei cliente. Avem şi partea de broderie personalizată, putem broda numele clinicii sau o ilustraţie specială”, a mai spus Denisa Botaş.

În prezent, există şase modele de bluze de spital, un model de halat şi două modele de pantaloni, iar toate piesele pot fi personalizate. Pe lângă acestea, portofoliul mai cuprinde şi o colecţie de haine de stradă – tricouri sau sweatshirts – din 100% bumbac, care pot fi brodate cu broderie medicală.

Piesele se vând separat, iar cel mai achiziţionat produs, subliniază antreprenoarea, a fost bluza japanese tulip, o tunică de inspiraţie japoneză cu foarte mulţi nasturi în partea din faţă.

Uniformele medicale produse în atelierul din Râşnov sunt gândite exclusiv pentru femei şi se vând doar online. „Producem doar pentru femei momentan, dar anul acesta ne propunem să lansăm şi colecţia pentru bărbaţi”, a adăugat ea.

În principiu, clienţii Dr. Bla Scrubs sunt persoane fizice, atât din domeniul medical – asistente sau medici -, cât şi din domeniul de beauty şi wellness. Au fost realizate, totodată, şi uniforme pentru clinici, însă într-un număr mai mic. Cei mai mulţi clienţi sunt din Bucureşti şi Timişoara.

Bluzele din portofoliul Dr. Bla Scrubs costă între 260 de lei şi 300 de lei, în timp ce o pereche de pantaloni costă la 180 de lei, iar în funcţie de personalizarea dorită de fiecare client în parte preţul poate să mai crească.

Costumele medicale sunt făcute din bumbac, poliester şi elastan, iar materia primă este luată exclusiv din România, susţine cofondatoarea.

Anul trecut, mai spune Denisa Botaş, businessul pe care îl administrează împreună cu mama sa a generat o cifră de afaceri de aproximativ 50.000 de lei. În cele mai bune luni, au fost înregistrate 30-40 de comenzi.

Printre planurile de dezvoltare pentru perioada următoare se numără mărirea echipei şi a atelierului de producţie.

„Eu mă ocup cu partea de imagine şi marketing, dar şi cu idei de design pentru produse. Pe partea de producţie lucrează acum doar mama mea, dar în viitor vrem să ne mărim echipa şi atelierul. Vom păstra partea de costume medicale făcute pe comandă, dar vrem să introducem şi partea de mărimi standard.”

În cinci ani de zile, Denisa Botaş îşi doreşte să deschidă şi un magazin fizic în Bucureşti.

Deşi medicina ese un domeniu solicitant, care se îmbină destul de greu cu antreprenoriatul, ea spune că prin proiectul Dr. Bla Scrubs îşi hrăneşte acea latură creativă pe care a avut-o întotdeauna şi reuşeşte, astfel, să evite monotonia şi plictiseala.

„Medicina şi antreprenoriatul se îmbină destul de greu, având în vedere că nu am foarte mult timp liber la dispoziţie. Însă, nu am fost niciodată genul de persoană care să se focuseze pe un singur lucru, pentru că intervine monotonia sau plictiseala, aşa că am nevoie şi de ceva creativ.”


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania