Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Dragoş şi Mădălina Obancea, doi IT-işti, au construit o casă în formă de chitară în Râşnov, inspiraţi de atmosfera zonei, în care au investit 50.000 de euro

31.08.2022, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Capacitatea de cazare este de patru persoane, iar costul pentru o noapte de cazare este de 550 lei.

Dragoş şi Mădălina Obancea, doi IT-işti, au construit o unitate de cazare în formă de chitară în Râşnov numită Symphony Tiny House în care au investit 50.000 de euro. Pentru construcţia casei, cei doi antreprenori s-au inspirat din ceea ce se întâmplă în zonă şi anume seri marcate de focuri de tabără şi cântece la chitară.

„Am plecat de la ideea de a construi o casă de vacanţă, un tiny house, şi ne-am gândit mult timp ce să fie, ce formă să aibă. Am vrut să fie ceva diferit, iar aici în zonă se potriveşte conceptul de chitară. Suntem la munte, iar lumea vine la cabane să cânte la chitară muzică folk, aşa ne-am gândit că această formă ar fi potrivită zonei“, povesteşte Dragoş Obancea.

El şi soţia sa lucrează în continuare în sectorul IT, iar Symphony Tiny House este primul pariu antreprenorial al celor doi soţi. Ideea afacerii a început încă din iarna anului trecut, iar în urmă cu şase luni au început construcţia casei, care a fost deschisă pe data de 1 august.

„Construcţia casei a fost mai dificilă decât ne aşteptam, o chitară are o formă foarte pretenţioasă în ceea ce priveşte execuţia tehnică. Am avut câteva provocări pe parcursul construcţiei pentru că ne-am dorit ca această căsuţă să fie şi practică, să fie în regulă din toate punctele de vedere, dar s-au rezvoltat pe parcurs“, explică el.

Alegerea zonei a venit natural, având în vedere că cei doi antreprenori sunt de origine din Râşnov, însă au văzut oportunitatea unei astfel de căsuţe în contextul în care zona este una turistică şi oamenii vin pe tot parcursul anului, nu doar într-un anumit sezon.

Pentru prima lună de activitate, cererea a fost bună, iar aşteptările pentru perioada următoare sunt optimiste.

„Ne-am bucurat de popularitate destul de mare de când am început. Am intrat pe social media din timp ca să promovăm această construcţie şi când am deschis foarte mulţi oameni au fost interesaţi. Am avut un grad mediu de ocupare de 90%“, spune Dragoş Obancea.

El precizează faptul că majoritatea turiştilor care ajung la Symphony Tiny House îşi petrec în medie două-trei zile. Aşteptările pentru toamnă sunt bune, existând deja cereri pentru luna septem­brie, cât şi pentru octombrie.

Pentru perioada urmă­toare, antreprenorii plănu­iesc să investească în noi facilităţi precum un loc de joacă, cât şi pentru activităţi.

Construcţia casei a început într-o perioadă marcată de criza materialelor de construcţii, cărora le creşteau preţurile de la lună la lună, însă, cu toate acestea, antreprenorii au decis să meargă mai departe cu investiţia.

„Cam la o lună după ce am început construcţia casei ne-a lovit şi pe noi creşterea preţurilor la materialele de construcţii, dar eram destul de determinaţi să finalizăm proiectul.“

„Ne aşteptam să crească şi am reuşit să achiziţionăm mare parte din materialele de construcţii la început şi nu a fost o decizie grea şi am continuat indiferent de acest aspect. Diferenţa de costuri a fost de 30% între ce ne-am planificat noi şi investiţia finală", mai spune Dragoş Obancea.

Antreprenorii îşi doresc ca în perioada următoare să îşi stabilizeze businessul, iar pe viitor se gândesc să mai contruiască casuţe în formă de instrumente muzicale, altele decât chitara.

„Dacă lucrurile merg bine şi ne bucurăm în continuare de apreciere ne gândim să mai creăm una sau mai multe căsuţe similare. Ne place tema pe care am găsit-o, cea muzicală, avem un feedback bun din partea turiştilor, se potriveşte şi zonei şi este posibil să mai construim pe termen mediu şi lung căsuţe cu tematică similară“, mai spune el.

Capacitatea de cazare este de patru persoane, iar costul pentru o noapte de cazare este de 550 lei.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania