Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Roberto Constantin a pornit cu o cabină foto pentru evenimente în 2015, iar acum estimează afaceri de 120.000 de euro

30.07.2021, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

„Într-un weekend, mergem cam la 8-10 evenimente“ Pentru 2021, OMG Cabina Foto are semnate contracte în vederea participării la circa 150 de evenimente, multe dintre ele fiind cele contramandate anul trecut.

Roberto Constantin participa ca fotograf la evenimente când, în 2015, i-a atras atenţia o cabină foto instalată la o petrecere şi i s-a părut o idee bună de divertisment, dar şi de business. Aşa că nu a stat mult pe gânduri şi a iniţiat o afacere proprie cu o astfel de cabină, cu numele OMG Cabina Foto.

„Dacă în 2015 eram şase firme care puneam la dispoziţia clienţilor cabine foto, acum sunt peste 400 de firme care folosesc device-uri sub denumirea de cabine foto. Piaţa s-a dezvoltat foarte mult, oamenii şi-au dorit foarte tare să facă astfel de poze la evenimente. Se pare că încă mai este loc pe piaţă, pentru că cererea este încă mare”, a povestit Roberto Constantin la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

De la o cabină foto, el a ajuns în prezent la 15 astfel de dispozitive, de diferite tipuri, pe care le instalează la evenimente în fiecare weekend, dar şi în timpul săptămânii, în funcţie de tipul petrecerii. OMG Cabina Foto se pretează atât pentru nunţi, botezuri sau evenimente private, cât şi pentru evenimente corporate sau concerte. Anul trecut însă, pentru o perioadă, toate s-au anulat.

„A fost un an foarte dificil, am pierdut mare parte din echipă, iar asta a fost cea mai mare pierdere. Cifra de afaceri a scăzut cu 90%. Nu s-a redus complet pentru că am încercat să mai salvăm ceva prin fotografiile de produs. Am renunţat la un sediu mare, ne-am relocat, iar acum încercăm să reluăm creşterea echipei şi să aducem colaboratori. Anul 2021 a început bine, după ce a pornit sezonul de nunţi am început să ne revenim.” După ce a renunţat la cei cinci angajaţi permanenţi, Roberto Constantin a ales să încheie doar contracte de colaborare, astfel că acum are 12 colaboratori.

Pentru 2021, OMG Cabina Foto are semnate contracte în vederea participării la circa 150 de evenimente, multe dintre ele fiind cele contramandate anul trecut. O parte s-au mutat însă şi pentru 2022. „Putem face 300-400 de evenimente pe an. Într-un weekend, mergem cam la opt-zece evenimente. Deşi avem 15 cabine, nu le închiriem niciodată pe toate, pentru că păstrăm un backup (rezervă - trad.). Fiecare cabină foto vine cu un operator care are grijă ca totul să se desfăşoare cum trebuie”, explică Roberto Constantin. Pentru un eveniment la care participă între 50 şi 150 de persoane, preţurile pleacă de la 200 de euro pentru patru ore şi pot ajunge la 400-450 de euro, dacă sunt mai mulţi participanţi sau dacă evenimentul durează opt-zece ore. „Totul pleacă de o simplă cerere de ofertă. Ce este definitoriu este numărul de persoane: cu cât e mai mare, cu atât tariful creşte. Facem evenimente în toată ţara, ne deplasăm din Bucureşti. Cel mai departe am fost la un eveniment în Timişoara.”

Cabinele pe care le are acum antreprenorul au fost construite de el, nu cumpărate. Preţul unei cabine foto bune, cu o configuraţie decentă, spune Roberto, se ridică la 4.500-5.000 de euro. Investiţia lui s-a ridicat însă la 50.000 de euro în total, pentru cabine, recuzită, accesorii, şi a fost recuperată de la înfiinţarea businessului până acum.

După un an dificil pentru piaţa de evenimente, Roberto Constantin estimează acum că lucrurile vor merge mai bine, dacă pandemia nu îşi va arăta din nou colţii.

„Vom ajunge cu siguranţă peste 100.000 de euro anul acesta, eu estimez chiar 120.000 de euro. Nu ştim însă ce-o să fie din septembrie. Anul trecut am avut o gură de aer în septembrie, când am mers la 12 evenimente, apoi s-a închis din nou robinetul evenimentelor.”

Roberto Constantin profesează în continuare ca fotograf de nunţi, o activitate care îi aduce mari satisfacţii, dar ia în calcul să dezvolte mai departe şi afacerea OMG Cabina Foto.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania