Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Anca Vasilescu a deschis cofetăria Zâmbete Dulci în plină pandemie, după investiţii de 50.000 de euro, iar anul acesta plănuieşte deschiderea celei de-a doua locaţii în nordul Bucureştiului

25.01.2024, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Meniul cofetăriei cuprinde prăjituri baby friendly, deserturi old school româneşti, precum şi preparate din cofetăria modernă Cea mai accesibilă prăjitură este eclerul cu vanilie, care costă 17 lei, iar cea mai scumpă este ispahanul, care are preţul de 39 de lei Bonul mediu se situează la circa 80-90 de lei.

Anca Vasilescu şi-a petrecut copilăria în bucătăria bunicii sale, unde şi-a descoperit pasiunea pentru gătit. Anii au trecut, iar după ce a absolvit un curs de cofetar-patiser, ea a deschis, în 2020, cofetăria Zâmbete Dulci din Bucureşti, în urma unei investiţii de 50.000 de euro. Anul acesta, fondatoarea plănuieşte deschiderea unei noi locaţii în nordul Bucureştiului.

„Ideea de a deschide cofetăria mi-a venit în pandemie, după ce am terminat şcoala de cofetar-patiser. A fost ceva intuitiv şi din pură pasiune pentru bucătărie. Practic, toată copilăria mi-am petrecut-o în bucătăria bunicii mele, ceea ce m-a ajutat foarte mult să am încredere în ceea ce fac eu în bucătărie. Zâmbete Dulci a pornit de la bucuria pe care mi-o dau mie aceste bucăţele mici şi dulci pe care le fac. Ne dorim ca anul acesta să deschidem o a doua locaţie. Vrem să ne îndreptăm către zona de nord a Bucureştiului pentru că mulţi dintre clienţii noştri ne doresc acolo”, a povestit ea.

Primii bani au mers, după cum spune aceasta, către achiziţia de utilaje, amenajarea spaţiului şi materia primă. Cofetăria Zâmbete Dulci se află în sectorul 3 din Capitală, în apropiere de zona Timpuri Noi. Locaţia, mai spune antreprenoarea, nu este una stradală. Cei mai mulţi clienţi care au călcat pragul cofetăriei au venit prin recomandări de la prieteni.

Cofetăria are o terasă care poate primi circa zece persoane. În medie, într-o zi bună, menţionează Anca Vasilescu, la Zâmbete Dulci vin în jur de 50-60 de clienţi.

Meniul cuprinde prăjituri pentru copii, baby friendly, deserturi oldschool româneşti, precum şi preparate din cofetăria modernă. Croissantul cu fistic şi amandina modernă sunt însă vedetele meniului, după cum spune fondatoarea.

„Amandina modernă nu are în compoziţie crema de unt şi fondantul dulce care te face să îţi doreşti să mănânci cât mai mult. Prăjiturile noastre sunt săţioase şi nu dau dependenţa de dulce”, a adăugat ea.

Cea mai accesibilă prăjitură din meniul cofetăriei Zâmbete Dulci este eclerul cu vanilie, care costă 17 lei, iar cea mai scumpă este ispahanul - un macarons mai mare -, care are preţul de 39 de lei. Bonul mediu, menţionează antreprenoarea, se situează la circa 80-90 de lei.

În momentul de faţă, în cofetărie lucrează opt persoane, însă dorinţa Ancăi Vasilescu este să extindă echipa.

Anul trecut, cofetăria a generat o cifră de afaceri de 150.000 de euro, după cum spune fondatoarea, însă per total, anul 2023 a fost unul dificil pentru business.

„A fost un an destul de dificil, asta în contextul modificărilor legislative. Cel mai tare m-a afectat creşterea preţurilor la materiile prime şi presiunea fiscală. Toate facilităţile din industria alimentară au fost eliminate. Nu a fost un an uşor, dar am încredere că 2024 va fi unul mai bun”, spune ea.

Dezvoltarea proiectului său antreprenorial constă în schimbarea ambalajului în care se vând produsele, în deschiderea locaţiei din nordul Bucureştului şi în crearea altor locuri de muncă. În cinci ani, antreprenoarea vrea să ducă Zâmbete Dulci la afaceri de 400.000 de euro şi la un profit anual de peste 50.000 de euro.

Cofetăria Zâmbete Dulci nu este primul proiect antreprenorial al Ancăi Vasilescu. Înainte de a porni cofetăria, ea a mai avut o afacere tot în industria alimentară şi în total are o experienţă de zece ani în antreprenoriat.

„Antreprenoriatul este ceva cu care am crescut. Ai mei sunt şi ei antreprenori. Asta m-a şi ajutat să pot merge şi eu la rândul meu pe acest drum. (...) Antreprenoriatul este ceva ce vine din ADN-ul meu. Este greu, este obositor, dar este ceva ce fac cu drag şi nu cred că aş putea face altceva vreodată.”


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania