Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Andreea Măruţă şi Camelia Petruţ, prietene încă din timpul liceului, vor să facă din nişa produselor raw-vegane o normalitate prin intermediul cofetăriei-restaurant Sublimmme din Bucureşti

20.09.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Sublimmme funcţionează în prezent într-o unitate cu 30 de locuri în zona Unirii din Bucureşti În meniu se găsesc peste 30 de sortimente de deserturi şi 20 de feluri de mâncare raw-vegană Produsele Sublimmme sunt prezente, de altfel, şi în supermarketuri ca Mega Image sau Carrefour.

Andreea Măruţă a deschis cofetăria-restaurant Sublimmme din Bucureşti acum şase ani, pornind de la pasiunea sa pentru produsele raw-vegane, dar şi de la alimentaţia ei care nu includea zahăr sau carne. Între timp, în business i s-a alăturat şi Camelia Petruţ, o prietenă din liceu, iar astăzi cele două îşi propun să facă din nişa produselor raw-vegane o normalitate şi să se extindă cu mai multe locaţii atât în Bucureşti, cât şi în Braşov şi Cluj. 

„Am deschis în 2016 şi am mers pe conceptul de restaurant cu prezenţă fizică în Bucureşti. Iniţial am mers doar pe producţie – catering. Pentru că lucrurile au luat amploare şi am început şi contracte cu supermarketuri şi retaileri, a trebuit să ne mărim locaţia şi producţia, astfel că am deschis o unitate cu 30 de locuri în zona Unirii. Noi avem o alimentaţie vegană şi am participat la perpetuarea acestui concept foarte sănătos. Facem atât torturi şi ducliuri raw-vegane, cât şi alimente sărate. Această nişă nu o să mai fie o nişă, o să se tranforme într-o normalitate. Acum suntem în discuţii pentru deschiderea unei francize în zona de nord şi suntem deschise să acoperim toate zonele Capitalei, dar şi Braşovul şi Clujul”, au spus cele două antreprenoare.

Investiţia pentru a deschide unitatea fizică şi pentru a pune businessul pe picoare, îşi aminteşte Andreea Măruţă, s-a ridicat la câteva zeci de mii de euro, iar banii au venit din surse proprii. Astăzi, în meniul Sublimmme se găsesc peste 30 de sortimente de deserturi şi 20 de feluri de mâncare raw-vegană. Printre acestea se numără supa-cremă de dovleac, shaorma vegană sau burgeri, dar şi reinterpretări ale clasicelor prăjituri şi dulciuri – amandină, tiramisu, Snickers şi

Bounty – sau torturi fără gluten şi fără lactoză. Vedetele meniului sunt, în prezent, cheesburgerul şi burgerii, dar şi tortul cu ciocolată albă, ciocolată neagră şi zmeură.

Pe lângă unitatea fizică, produsele Sublimmme mai sunt prezente şi în supermarketuri, cum ar fi Mega Image şi Carrefour.

„Cel mai bine merge colaborarea cu Mega Image şi Carrefour. A fost de bun augur pentru clienţii noştri să intrăm în magazine pentru că le este mult mai uşor să ne găsească. Astfel, acoperim zona de nord şi centrul. În magazine suntem prezenţi cu cinci tipuri de prăjituri fără zahăr şi fără gluten”, a spus Andreea Măruţă.

În restaurantul fizic din centrul Bucureştiului, menţionează Camelia Petruţ, vin şi foarte mulţi clienţi străini. Acesta funcţionează, totodată, şi prin platformele de delivery, în special în cursul săptămânii, atunci când mulţi clienţi care lucrează în zonă optează pentru meniul zilei.

Preţul per kilogram pentru un tort raw-vegan, fără zahăr, fără gluten şi fără lactate, doar pe bază de fructe, caju şi migdale este 180 de lei, în timp ce meniu zilei ajunge la circa 40 de lei de persoană. În medie, un client care intră în locaţia fizică plăteşte circa 100 de lei.

Publicul restaurantului este unul destul de divers, subliniază Andreea Măruţă. „Pentru deserturi, clienţii pot fi mămicile. Fără gluten avem cel puţin 15 sortimente de torturi. Sunt comandate torturi pentru aniversările copiilor. Mai sunt şi persoane care au decis să treacă la un stil de viaţă sănătos şi care elimină zahărul sau carnea pentru o perioadă”, a detaliat ea.

În prezent, echipa Sublimmme este formată din circa cinci persoane. Găsirea forţei de muncă, susţine Camelia Petruţ, este cel mai mare obstacol, iar atunci când nu au suficienţi angajaţi, cele două lucrează mai mult, astfel încât să acopere nevoia de oameni.

Businessul lor a generat anul trecut o cifră de afaceri de 1,5 mil. lei. Vara aceasta, spune Andreea Măruţă, s-a simţit revenirea turiştilor de după pandemie în Bucureşti.

Principalul lor plan, menţionează cele două antreprenoare, este extinderea businessului în regim de franciză, astfel încât să acopere nevoile clienţilor din mai multe zone ale Bucureştiului.

„Am căutat locaţii în zona de nord, dar nu am găsit un spaţiu care să fie perfect pentru noi. Momentan am încetat căutările, având în vedere că suntem în discuţii pentru o franciză, care cred că ajută. În această etapă nu cred că am putea susţine foarte multe locaţii aşa”, a mai adăugat fondatoarea.

În cinci ani de zile, antreprenoarele văd conceptul Sublimmme răspândit în toată România, zona de retail mult mai dezvoltată, iar produsele livrate la nivel naţional şi chiar internaţional.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania