Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Andrei Pop a lucrat ca cizmar în Irlanda mai bine de cincisprezece ani, dar s-a întors în ţară şi a deschis anul trecut Popantofăria, un atelier de reparaţii de încălţăminte căruia îi trec pragul peste 200 de clienţi lunar

21.11.2022, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Atelierul oferă inclusiv servicii de curăţare şi repară orice tip de încălţăminte, de la piele la textile Preţul unei lucrări porneşte de la 50 de lei şi poate ajunge până la 200 de lei sau chiar mai mult, în funcţie de complexitate.

Andrei Pop a plecat imediat după terminarea liceului în Irlanda, unde a învăţat să repare încălţăminte. El şi-a petrecut următorii cincisprezece ani lucrând în acest domeniu peste hotare, şi-a deschis şi propria afacere în Irlanda, însă dorul de casă l-a adus înapoi în România, la Cluj. Anul trecut, el a deschis Popantofăria, un atelier de reparaţii de încălţăminte aflat chiar în centrul Clujului, iar lunar îi trec pragul peste 200 de clienţi. „Am plecat în Irlanda în 2006, căutând un loc de muncă şi mi-am găsit ceva în acest domeniu. Acolo a fost primul meu job, într-un atelier de pantofi. Am învăţat şi învăţ în continuare. La început, credeam că voi lucra în acest domeniu doar câţiva ani, dar au trecut cincisprezece. Am lucrat în trei ateliere diferite, după care, în 2015, am preluat unul dintre ele şi am început primul meu business în Irlanda. Proiectul este încă activ, am trei angajaţi şi mai merg acolo din când în când. Însă dorul de casă şi de familie m-a adus înapoi, aşa că m-am întors cu soţia şi fiica mea. Anul trecut în luna mai, am deschis Popantofăria la Cluj, unde repar pantofi de orice fel“, a povestit antreprenorul.

Investiţia pentru deschiderea atelierului, îşi aminteşte el, s-a rdicat la circa 25.000 de euro. Popantofăria are astăzi doi angajaţi care lucrează împreună cu Andrei Pop. Atelierul oferă inclusiv servicii de curăţare pentru încălţămintea din pânză, cum ar fi tenişii, şi repară orice tip de încălţăminte, de la piele la textile.

În momentul de faţă, pe rafturile atelierului sunt circa 100 de perechi de încălţăminte care urmează să fie reparate. În Popantofăria din Cluj, spune el, intră atât tineri, cât şi oameni mai în vârstă.

Un lucru prin care Popantofăria se diferenţiază de alte ateliere, menţionează Andrei Pop, este acela că aici pot fi schimbate inclusiv tălpile de la pantofii bărbăteşti eleganţi. Comenzile nu vin doar de la clujeni, ci şi de la oameni din restul ţării.

Preţul unei lucrări porneşte de la 50 de lei şi poate ajunge până la 200 de lei sau chiar mai mult, în funcţie de complexitate.

„Comenzile sunt multe, iar timpul de aşteptare este de minimum 2-3 săptămâni. Încă sunt oameni care investesc bani în încălţăminte şi care, pentru lucruri minore, cum ar fi un flec sau o talpă subţire, preferă să repare în loc să cumpere sau să arunce.“

Fondatorul spune că se aprovizionează cu materiale necesare reparării pantofilor din Cluj, de la un distribuitor din Italia, dar şi din Anglia sau Irlanda. Preţul unei lucrări porneşte de la 50 de lei şi poate ajunge până la 200 de lei sau chiar mai mult, în funcţie de complexitate. Timpul de lucru necesar pentru o reparaţie complicată, precizează antreprenorul, este de circa 4-5 ore.

Nu doar pasiunea pentru pantofi şi atenţia la detalii atunci când repară o pereche de încălţăminte îi dau energie lui Andrei Pop, ci şi interacţiunea cu oamenii care intră în atelier. Spune că, pentru el, cea mai mare răsplată este privirea clienţilor mulţumiţi atunci când îşi primesc înapoi perechea de încălţăminte.

În momentul de faţă, businessul funcţionează cu o singură locaţie. Antreprenorul se gândeşte la extindere, însă pentru a face acest pas are nevoie de forţă de muncă şi de găsirea unei locaţii potrivite.

Totodată, el menţionează că pentru a dezvolta acest domeniu şi pentru a găsi uşor forţă de muncă, ar trebui să existe şcoli de meserii care să pregătească viitori pantofari. Este de părere că dacă cineva îşi doreşte să înveţe, o poate face în câteva luni de zile, urmând ca în timp să îşi dezvolte şi atenţia la detalii.

„În Cluj sunt tineri interesaţi de acest domeniu“, a mai adăugat antreprenorul.

Andrei Pop estimează că cifra de afaceri va ajunge la aproximativ 50.000 de euro după primii doi ani de funcţionare.

El nu s-a aşteptat ca experienţa de antreprenor în România să fie una atât de complexă în comparaţie cu cea din Irlanda.

„Când am deschis businessul în Irlanda, am găsit un contabil, i-am trimis copie după paşaport şi aşa mi-am deschis firma. În România, cred că am semnat vreo 15 foi“, îşi aminteşte acesta.

Însă, în ciuda greutăţilor şi a birocraţiei, pentru Andrei Pop antreprenoriatul este o experienţă frumoasă, în care a întâlnit oameni primitori şi spune că nu s-a gândit niciodată să se dea bătut. Cel mai important, crede el, este faptul că îi place cu adevărat ceea ce face.



ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania