Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Andrei Răduţă a investit 75.000 de euro în atelierul de decoraţiuni şi mobilier Lemnoor, iar miza este ieşirea peste graniţe. „În cinci ani, aş dori să ne adresăm, dacă nu pieţei mondiale, cel puţin pieţei din Europa.“

25.10.2023, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Ideea de a deschide o afacere în domeniul decoraţiunilor din lemn i-a venit lui Andrei Răduţă după ce a încercat să creeze pentru pisica lui un ansamblu de joacă. A pus la bătaie economiile, a accesat şi fonduri europene şi a dezvoltat atelierul Lemnoor din Câmpina (jud. Prahova) unde realizează în prezent ansambluri de joacă pentru pisici, panouri decorative din lemn, mobilier la comandă, dar şi decoraţiuni şi produse din răşină epoxidică şi lemn reciclat. 

„Nu am avut deloc experienţă în domeniu, a fost totul spontat. Însă, ideea a venit de la a face un produs mai bun decât ceea ce exista pe piaţă. Şi asta mi-am propus, să vin cu un produs unic, un produs care este apreciat şi ajută şi mediul înconjurător, comunitatea, dar şi industria, de ce nu?“, a povestit Andrei Răduţă în cadrul emisiunii ZF Afaceri de la Zero. 

Produsele Lemnoor sunt disponibile pe site-ul propriu, dar antreprenorul lucrează la deschiderea unui magazin la fabrică, dar se gândeşte să colaboreze şi cu alte companii din domeniu. În Lemnoor, Andrei Răduţă a investit toate economiile şi a apelat şi la fonduri europene, astfel că în total investiţiile în dezvoltarea acestei afaceri se ridică la circa 75.000 de euro. Andrei, care a lucrat mai mulţi ani în afara ţării, spune că a fost destul de greu de găsit informaţii despre cum îşi poate deschide un astfel de business în România, iar sfatul lui pentru cei care se gândesc să intre în aventura antreprenoriatului este să întrebe fiecare instituţie în parte despre paşii pe care trebuie să-i urmeze.

„Pentru mine, începutul a fost plin de provocări, dar cred că niciun început în antreprenoriat nu este extraordinar. Dar eu sunt mulţumit de modul în care au decurs lucrurile, a fost un parcurs frumos care m-a făcut să mă ataşez de acest proiect şi m-a ambiţionat foarte mult“. Cât despre proiectele viitoare, Andrei spune că vrea să investească mai mult în marketing, dar şi să angajeze oameni care să-l ajute în atelier, în prezent lucrând singur. Însă, planurile lui nu se opresc aici, ci vrea să profite de faptul că produsele pe care le realizează sunt pretabile şi pentru alte pieţe.

„În cinci ani, aş dori să ne adresăm dacă nu pieţei mondiale, cel puţin pieţei din Europa“, este răspunsul lui Andrei la întrebarea „cum vezi tu Lemnoor în cinci ani?“.

Andrei Răduţă, fondator, Lemnoor: Pentru mine, începutul a fost plin de provocări, dar cred că niciun început în antreprenoriat nu este extraordinar. Dar eu sunt mulţumit de modul în care au decurs lucrurile.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania