Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Asteroidul B612, o librărie pentru copii amplasată în Cotroceni şi fondată de Ana Sipciu, are planuri de extindere în franciză: „Îmi doresc să fiu un fel de 5 to go, dar cu cărţi pentru copii“

29.03.2022, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Investiţia iniţială pe care a făcut-o în librărie a fost de aproximativ 20.000 de euro pentru stocuri de produse şi amenajarea locului, iar cifra de afaceri generată în 2021 a fost de 270.000 de lei (circa 54.000 de euro).

Asteroidul B612 este povestea pentru copii pe care Ana Sipciu a început s-o scrie după ce a reununţat la jobul din corporaţie, în 2019. După o perioadă de temeri, deoarece nu ştia cum se administrează o librărie, a îndrăznit să facă primii paşi, a înfiinţat o firmă, a găsit un spaţiu, iar pe 22 decembrie 2019 deschidea uşile librăriei pentru primii cititori.

„Circa 70% dintre copiii care vin la noi au sub şapte ani. Spaţiul este gândit ca o librărie pentru copiii până în 12 ani, dar avem şi o selecţie de cărţi pentru adolescenţi şi adulţi. Mă bucură faptul că este din ce în ce mai multă literatură scrisă de autori români pentru copii. Sunt convinsă că orice copil citeşte atunci când găseşte povestea în care se regăseşte, care să-l fascineze. Ilustraţia este foarte importantă în cărţile pentru cei mici“, a povestit Ana Sipciu la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Investiţia iniţială pe care a făcut-o în librărie a fost de aproximativ 20.000 de euro pentru stocuri de produse şi amenajarea locului, iar cifra de afaceri generată în 2021 a fost de 270.000 de lei (circa 54.000 de euro), cu doi angajaţi. Aşteptările sunt ca anul 2022 să aducă rezultate şi mai bune, pentru că, între timp, comunitatea de cititori de la Asteroidul B612 s-a extins, la fel şi gama de produse şi serviciile, acum fiind disponibile şi livrările, abonamentele de cărţi şi alte activităţi. „Sunt mai multe moduri prin care ne apropiem oamenii. Anul acesta vrem să investim mai mult în online. Avem periodic lecturi deschise, în care îi invităm pe copii să citim împreună, în general în aer liber. Anul trecut am făcut un program de internship pentru copii între 9 şi 12 ani, în care am vrut să le arătăm ce înseamnă să fii librar şi în care le-am oferit şi câteva baze de antreprenoriat.“

„Am făcut, de asemenea, două ediţii sub numele Perseide family camp, în care am mers cu copiii şi familiile lor şi am stat la cort, am citit poveşti, am văzut stele căzătoare.“ Acum, planul Anei Sipciu este să mai deschidă o librărie similară în Bucureşti, iar pe termen lung să francizeze conceptul de la Asteroidul B612. „Îmi doresc ca fiecare copil să aibă un Asteroid aproape, să fiu un fel de 5 to go, dar cu cărţi pentru copii.“

Ana Sipciu a ales un business constând într-o librărie pentru copii pentru că îi plac copiii şi cărţile deopotrivă. Pentru ea, lectura a fost cel mai bun prieten în copilărie şi este în continuare cea mai bună cale de a descoperi lumea, aşa că a vrut să ofere această experienţă şi altora. De asemenea, cititul în familie, în primii ani, oferă o bază foarte bună pentru educaţia de mai târziu, crede ea. „La nivel practic, am vrut un spaţiu cald, plăcut şi în care să se regăsească o selecţie de carte de calitate, inedită şi atent curatoriată. De asemenea, un loc în care cititorii şi familiile de cititori să se poată întâlni şi să creeze legături.“

Absolventă de jurnalism şi cu experienţă profesională în publicitate, media şi digital, Ana nu are ca background în industria de carte decât curiozitatea nestăvilită şi pofta de lectură. La Asteroidul B612 din apropierea Grădinii Botanice, 95% dintre cărţile de pe rafturi sunt pentru copii. Antreprenoarea a ales să se concentreze foarte mult pe carte – nu şi pe jocuri, papetărie sau alte obiecte, ca majoritatea librăriilor – din două motive: lipsa unui spaţiu adecvat de expunere şi convingerea ei că o librărie trebuie să fie în primul rând un loc al cărţii, nu unul în care atenţia copiilor să fie distrasă de alte lucruri. „Vrem să creăm mai multe discuţii în jurul literaturii pentru copii şi al rolului cititului în viaţa de familie. Vrem să arătăm că de fapt cititul e un obicei simplu, nepretenţios, iar cărţile au un mare potenţial de divertisment şi sunt pentru toată lumea, nu doar pentru «tocilari» sau elite.“

Comunitatea de cititori de la Asteroidul B612 s-a extins, la fel şi gama de produse şi serviciile, acum fiind disponibile şi livrările, abonamentele de cărţi şi alte activităţi.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania