Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Mai mulţi prieteni au dezvoltat Şcoala Informală de IT şi acum se gândesc să iasă peste graniţe. „Prin intermediul cursurilor înregistrate, poţi oricând să joci pe o piaţă cel puţin europeană, dacă nu mondială.“

29.09.2023, 00:06 Autor: Mădălina Dediu Panaete

Pentru un grup de tineri din Cluj anul 2013 a fost momentul în care au decis să dezvolte o afacere într-un domeniu unde au observat că este un potenţial foarte mare, acela al cursurilor de IT. Ideea Şcolii Informale de IT a venit într-un moment plielnic pentru piaţă având în vedere că sectorul de IT de la momentul acela ajunsese deja la maturitate.

„Ne-am pus problema cum am putea să suplinim nevoia de care ne loveam în firmele care eram în momentul respectiv, printr-un mecanism robust prin care să reuşim cumva să creăm pentru IT un canal de recrutare suplimentar faţă de tot ceea ce exista la momentul respectiv. Cu siguranţă toţi ştim în jurul nostru oameni cu potenţial, care cumva, dintr-un context de viaţă, dintr-un cumul de împrejurări, au ajuns cumva să nu facă neapărat ce le plăcea sau să nu simtă că că-şi folosesc potenţialul lor maxim”, a povestit Răzvan Voica, CEO şi cofondator al Şcolii Informale de IT.

Aşa că în acel moment trei prieteni au decis să abordeze un model de educaţie alternativă prin care să invite oameni cu experienţă în IT care să formeze alţi oameni. „La primul curs am avut 76 de aplicanţi din care am selectat 14 persoane. Dintre cele 1antreprenorul. În acest timp, fondatorii au rămas în companie sub o formă sau alta, dar în total în prezent sunt şapte acţionari, cel mai activ fiind Răzvan Voica.

„Am început să avem mai multe linii de business destul de specializate. Chiar de curând am lansat şi un proiect de cursuri înregistrate. Avem şi o divizie de business de business unde putem să creăm cursuri personalizate pentru companii şi bineînţeles, acolo vorbim de un pic alt nivel. Adică nu ne adresăm neapărat etre level junior, ci putem merge până în sus”, a explicat el. În 2022, Şcoala Informală de IT a avut 1977 de absolvenţi, iar pentru anul acesta estimează peste 2.000 de absolvenţi.

„Cel mai căutat curs este un curs de iniţiere în IT, care ţine două luni şi în care ne orientăm foarte mult pe punerea bazelor în IT, adică încercăm cumva să le deschidem ochii să îşi dea seama ce înseamnă tot procesul acesta de dezvoltare software, care se metodologiile de dezvoltare, ce înseamnă o aplicaţie, ce înseamnă o bază de date, toate chestiunile astea cumva trebuie să fie înţeles”. 

Şcoala Informală de IT are 22 de angajaţi şi un total de 140 de colaboratori, mentori etc. În prezent, şcoala are şapte sedii în cele mai importante hub-uri de IT din ţară.

„La nivel european ieşim clar în următorii ani. Nu putem să stăm pentru totdeauna doar în zonă. În sfera asta cred că vom folosi în continuare tehnologia în avantajul nostru. Mi-am dat seama că mai ales prin intermediul cursurilor înregistrate, poţi oricând să joci pe o piaţă cel puţin europeană, dacă nu mondială”.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒  În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania