Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Raul Murgu şi Raul Paşcoviciu au investit 5.000 de euro în Galop Coffee Shop, o cafenea de specialitate din Satu Mare, iar acum vor să dezvolte şi zona de producţie pentru a putea prăji cafea chiar în incinta cafenelei

14.02.2023, 00:06 Autor: Alexandra Matei

Espresso dublu, care costă în acest moment 8 lei, este cel mai cerut tip de cafea Recordul privind cantitatea de cafea vândută într-o sigură zi a fost atins anul trecut, în luna decembrie, când s-au vândut circa 7 kilograme de cafea l Cafeneaua poate primi în acelaşi timp 30-40 de persoane.

Raul Murgu a deschis cafeneaua de specialitate Galop Coffee Shop la Satu Mare chiar la începutul pandemiei de Covid-19, în urma unei investiţii de aproximativ 5.000 de euro din fonduri proprii. El a dezvoltat acest proiect alături de asociatul său, Raul Paşcoviciu, iar acum cei doi plănuiesc să intre şi pe zona de producţie pentru a prăji cafea chiar în incinta cafenelei.

„Am început în 2020 împreună cu colegul meu. Era chiar punctul de vârf al pandemiei. Am început să dezbatem idei despre ce să facem pe mai departe, dat fiind faptul că ne pierdusem amândoi joburile. Eu eram barista trainer într-o corporaţie, învăţam practic corporatiştii să îşi facă cafea - ţin minte că am pregătit acolo circa 5-6 tone de cafea într-un an. În proiectul nostru am investit 5.000 de euro. Era pandemie, se închideau cafenelele la interior, dar noi am profitat de acest lucru şi am pregătit treptat cafeneaua, am început cu exteriorul şi intrarea“, a povestit Raul Murgu (foto dreapta), cofondatorul Galop Coffee Shop.

După terminarea liceului, cei doi asociaţi au intrat în industria cafelei. Raul Murgu are studii economice la bază, însă a fost mereu atras de cafeaua de specialitate, iar după ce a fost spectator la o competiţie în acest domeniu, a decis să înceapă un business propriu.

Numele pe care cei doi au ales să i-l dea cafenelei face referire la agitaţia din zona în care aceasta se află.

„Căutând o locaţie în zona în care suntem astăzi, unde este şi judecătoria şi este mult trafic, vedeam multă agitaţie. Toată lumea fugea din stângă în dreapta şi am zis că oamenii aceia galopau. Aşa am ajuns la Galop“, a explicat cofondatorul.

Cafeneaua de specilitate din Satu Mare foloseşte cafea de specialiatate prăjită de Émbu şi il Caffe, două prăjitorii din Cluj. Sunt folosite şi cafele de export precum Gardelli, însă, spune el, în mare parte cafeneaua se bazează pe produse locale.

Espresso dublu, care costă în acest moment 8 lei, este cel mai cerut tip de cafea. în meniul Galop Coffee Shop sunt însă şi alte tipuri de băuturi pe bază de cafea, cum ar fi flat white, latte, cappuccino sau macchiato.

Recordul privind cantitatea de cafea vândută într-o sigură zi a fost atins anul trecut, în luna decembrie, când s-au vândut circa 7 kilograme de cafea. „în general, în zilele bune, vindem între 3-4 kg de cafea, 5 kg fiind deja o zi foarte bună“, a precizat antreprenorul.

Dimineaţa, mai spune Raul Murgu, este cea mai aglomerată perioadă din zi. Mulţi dintre clienţii cafenelei sunt avocaţi, menţionează el, pentru că sunt multe birouri de avocatură în jur, dar şi judecătoria.

Galop Coffee Shop are o singură locaţie în acest moment, care dispune de o terasă exterioară, dar are şi locuri în interior şi poate primi în acelaşi timp circa 30-40 de persoane.

„Anul trecut aveam două locaţii, dar am decis să închidem una dintre ele. în viitor, vrem să deschidem mai multe locaţii şi ne gândim şi la francizare. Văd Galop Coffee Shop şi în alte oraşe. Am primit propuneri pentru francizare în Oradea şi Timişoara. însă, deocamdată vrem să dezvoltăm cafeneaua pe care o avem acum şi apoi ne vom extinde“, a mai spus Raul Murgu.

În prezent, firma HoReCa Invest, care operează brandul Galop Coffee Shop, este condusă de cei doi fondatori ai cafenelei, Raul Murgu şi Raul Paşcoviciu (foto jos), aceştia fiind şi singurii angajaţi. Anul trecut, cafeneaua a ajuns la afaceri de aproximativ 300.000 de lei, cu aproape 17% mai mult decât în 2021.

Unul dintre cele mai importante planuri pe care cei doi le au este intrarea pe zona de producţie, astfel încât să poată prăji cafea chiar în incinta cafenelei.

„Îmi doresc să ne apucăm să prăjim noi cafeaua, să intrăm pe zona aceasta de producţie. Ca investiţie, această extindere ar însemna între 15.000-20.000 de euro pentru a pune bazele şi a putea începe direct producţia“, a spus Raul Murgu.

Pentru el, cel mai important lucru este faptul că Galop Coffee Shop a reuşit să creeze în jurul său o comunitate, „un vibe“ aparte, pe care speră să îl menţină în viitor. în plus, cei doi fondatori vor ca în următorii cinci ani să reuşească să dezvolte echipa, aducând mai mulţi angajaţi.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania