Aleph Story

ALEPH STORY: Cel mai „greu” minister a rămas fără şef! O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

14.04.2021, 18:15 252

O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist Ziarul Financiar, şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

 

Adelina Mihai: Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a fost demis, geneând un scandal fără precedent în actuala coaliţie de guvernare. La ce ar putea conduce această demitere a şefului celui mai important minister în vreme de pandemie?

Dan Pavel: Cred că nu s-a aşteptat niciodată Vlad Voiculescu să stârnească atâtea discuţii în România, aşa, un val de indignare şi de păreri din astea foarte puternice. Deja nu mi se mai pare o ştire. Faptul că Vlad Voiculescu pleacă a fost comentat şi recomentat subiectul ăsta, important e ce rămâne după şi e posibil să ne trezim într-o situaţie foarte complicată, în momentul ăsta, cu coaliţia USR Plus care ar putea chiar să iasă de la guvernare sau tot guvernul să se schimbe. Am văzut tot felul de voci, de păreri că chiar şi postul lui florin Cîţu este pus în pericol. Povestea asta cu Vlad Voiculescu a adus foarte multă gălăgie în spaţiul public, gălăgie din asta politică. Dacă aştepţi ca un om simplu, care aşteaptă ca spitalele nu neapărat să fie noi, să fie măcar văruite, eu aş face o campanie din asta naţională „Văruiţi spitalele”, adică să o luăm aşa de la bază. Măcar să avem var pe pereţi şi apoi mai vedem paturi la ATI şi alte alea.

 

Adelina Mihai: Noi ne-am chinuit, cu această pandemie am alocat fonduri suplimentare, nu am văzut îmbunătăţiri foarte mari, am văzut aceste cârpeli cu tirurile de la ATI în loc să găsim alte soluţii poate, dar bugetul sănătăţii a crescut semnificativ în ultimii ani, a ajuns la 5,1% din PIB anul ăsta, asta înseamnă vreo 57 de miliarde de lei. Este o sumă foarte mare, o sumă care nu îţi permite ţie să ai greşeli de comunicare dacă eşti ministru, pentru că ar trebui să fii capabil să îţi plăteşti o echipă suficient de bună încât să te ajute în acest demers şi să fie gestionată această pandemie poate mai bine. Ce se reproşează de fapt? Se ascunde, sunt voci care spun că se ascunde un eşec al campaniei inclusiv de vaccinare pentru că suntem pe locuri codaşe în UE în ceea ce priveşte avansul acestei campanii.

Dan Pavel: Da, nu e o situaţie care se întâmplă doar la noi. Chiar şi în america, o ţară care are vaccinurile ei şi a vaccinat într-un ritm mult mai rapid. Şi acolo există problema asta şi ipoteza că procentul de vaccinaţi, de imunizaţi s-ar putea opri pe undeva pe la 60%. Nu se duc nici ei spre ce ar trebui să fie, 70-80%, la noi e posibil să ne oprim chiar mai jos de 50%. Poate fi şi ăsta eşecul campaniei de vaccinare, dar treaba lui Vlad Voiculescu era un pic mai mare decât această campanie de vaccinare de care se ocupă alte persoane. Şi probema lui Vlad Voiculescu nu este neapărat comunicarea, că am văzut că asta este o părere mult vehiculată, că nu a avut oameni de comunicare, cred că e o atitudine care ar trebui să vină din partea lui, rolul ăsta de ministru mi se pare, ca să o ducem înspre business, e un project manager superior să spun aşa, la cel mai înalt nivel, adică acolo tu trebuie să ştii să comunici cu instituţiile, să ai capacitatea de a negocia, de a şti care sunt ierarhiile şi cum să te poziţionezi astfel încât ministerul pe care îl conduci să îşi facă treaba.

 

Adelina Mihai: Da, dar problema ştii care e? Că nu există.

Dan Pavel: Ce vreau să spun e că nu problema comunicării în spaţiul public de la Vlad Voiculescu către oamenii de la televizor, nu asta este problema reală ci felul în care Vlad Voiculescu a pasat mingea cu premierul Cîţu, cu alţi oameni din partidul lui, cu alţi oameni politici.

 

Adelina Mihai: Corect. Acest deraiaj, această instabilitate politică într-o vreme în care noi avem nevoie ca de apă de stabilitate pentru a putea gestiona această criză sanitară în care ne află nu va face bine deloc şi schimbările astea de miniştri nu sunt benefice. Problema de fond la ministerul Sănătăţii rămâne, lipsa de transparenţă a bugetelor, cum sunt colectaţi banii, pentru că sănătatea este alimentată din trei surse – şi din bugetul ministerului şi din casa de asigurări şi de prin unele instituţii locale -. Sunt 5 – 6 milioane de români care plătesc 10% din salariul lor lunar contribuţie la sănătate şi când se duc într-un spital şi au nevoie, mai ales acum, nu au condiţii, nu sunt paturi. Dacă a crescut finanţarea de ce nu vedem şi o creştere a calităţii, asta e problema principală.

Dan Pavel: Fix la asta mă gândeam şi eu când vedeam ieri aproape toate televiziunile cerându-i demisia lui Vlad Voiculescu ca şi cum ăsta ar fi capătu de drum, dacă scăpăm şi de Vlad Voiculescu putem răsfla uşuraţi, deja avem o ţară mai bună. Nu, în realitate nu se întâmplă absolut nimic, din contră, lucrurile se înrăutăţesc, sunt câteva părţi politice care câştigă de pe urma acestui scandal, dar pentru noi, pentru oameni de rând, lucrurile se vor înrăutăţi, nu au cum să se îmbunătăţească, pentru că s-ar putea să ne trezim într-o situaţie de criză politică, care se va vedea şi în societate.

 

Adelina Mihai: Şi care se suprapune peste o criză sanitară şi o criză financiară.

Dan Pavel: Exact. Na, sper totuşi ca lucrurile să fie atenuate, căderea să fie un pic atenuată. Sincer nu mă aşteptam că Vlad Voiculescu este un personaj atât de important încât să provoace o zguduire atât de mare, dar ăsta e un semn că nu Vlad Voiculescu este miza acestui război, dacă e să îi spunem aşa.

 

Adelina Mihai: Noi vom vedea, vom fi martori în acest război şi vom relata în aceste zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO