Aleph Story

ALEPH STORY: Care sunt condiţiile la care se va angaja guvernul PNL pentru a primi banii din PNRR. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, editor-prezentator InSecuritate, Aleph News

25.05.2021, 18:51 471

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, editor-prezentator InSecuritate, Aleph News.

 

Cristian Hostiuc: Discutăm despre condiţiile pe care România le va îndeplini pentru a retrage banii din celebrul Program Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Banii care vor veni de la Bruxelles. Vom discuta despre aceste condiţii. Există o neclaritate în piaţă referitoare la care sunt condiţiile pe care guvernul le negociază în acest moment cu Bruxellul, care să fie ataşate acestui program şi mai ales împrumuturilor pe care România vrea să le ia din acest program, de 16 miliarde euro. În spaţiul public au apărut, mai ales condiţiile legate de creşterea vârstei de pensionare, de reducere a pensionărilor anticipate, de reducere a decalajului între pensii, îngheţarea majorării pensiilor, de asemenea, discuţii legate de aparatul bugetar, masa salarială a aparatului bugetar trebuie să crească mai mult de X. Nu este nimic clar, dar oricum aceste discuţii, aceste condiţionalităţi sunt pe masă.

Bogdan Nicolae: Aşa este. Ultimele informaţii arată faptul că guvernul nu a avut deloc în pregătire să abordeze frontal poblema sistemelor de pensii din România, deşi cred că pe undeva în subteran se discuta pe culoarele guvernării despre această problemă şi problema susţinerii sistemului pubic de pensii şi problema înbătrânirii forţei de muncă în România, problema migrării forţei de muncă. Toate aceste probleme nu au fost puse ca prioritate. Iată că a fost nevoie să se ajungă la a nu ştiu câta iteraţie a PNRR-ului, pentru ca împreună cu Comisia Europeană să devină una dintre priorităţile de guvernare. Pe termen scurt ne aşteptăm să existe foarte multe întrebări legate de aceste condiţii.

 

Cristian Hostiuc: Trebuie să spunem că în forma actuală, sistemul naţional de pensii nu este sustenabil, el poate deveni sustenabil doar dacă se măresc taxele şi impozitele. Ceea ce guvernul PNL nu vrea. Ceea ce ştim cu certitudine este că preierul Florin Cîţu a spus că se va discuta problema sistemului naţional de pensii, care este o problemă extrem de complicată, mai ales că peste 10 ani, tu şi eu, noi „vom ieşi la pensie”, iar în spate nu vor fi suficienţi salariaţi care să ne plătească pensiile. Din păcate guvernul nu iese într-un mod public să spună ce s-a mai negociat. Se pare că ministrul Ghinea a acceptat anumite condiţionalităţi, pe de altă parte PNL-ul spune că ministrul Ghinea nu a vorbit cu ei despre aceste condiţionalităţi. Şi oricum, subiectul pensiilor în România, creşterea vârstei de pensionare, un alt sistem de indexare a pensiilor, nu este un subiect pe care poţi să iei o decizie radicală.

Bogdan Nicolae: Da şi nu e îmbrăţişat. În momentul de faţă din discuţiile pe care le mai avem şi noi cu părinţii care au trecut printrun sistem aşezat mai bine, întâlnesc această rezistenţă. Lumea în pragul pensiei chiar vrea să iasă la pensie, la 65, la 63 de ani nu îşi doreşte nimeni să mai fie ţinut înn activitate până la 70 de ani sau la 72 de ani, am văzut propunerile acestea în PNRR. Speranţa medie de viaţă în România nu este atât de încurajatoare pe cât o avem în Finlanda, unde oamenii se bucură de o viaţă activă în orice fel de împrejurare la 70 – 72 de ani.

 

Cristian Hostiuc: Bun, noi suntem distruşi. Adică noi care am trăit şi căderea comunismului, noi suntem pe interior „prăjiţi”. Nu ştiu care va fi speranţa noastră de viaţă, nu cred că vom ajunge la nivelul scandinav, de 85 de ani.

Bogdan Nicolae: La un simplu control vârsta noastră metabolică astăzi are în jur 60 de nai, deşi în buletin este cu 20 - 15 ani mai mic. Asta este proporţia apropo de burnout pe interior.

 

Cristian Hostiuc: Ce crezi tu că se va întâmpla? Adică guvernul va fi în stare să prezinte într-un mod public care sunt condiţionalităţile ataşate Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă? Mai ales condiţionalităţile legate de dacă vrem să atragem partea de îmrpumut şi am înţeles că guvernul şi-a exprimat dorinţa de a atrage toate împrumuturile aferente acestui program, de 16 miliarde de euro, chiar înaintea granturilor.

Bogdan Nicolae: Cred că una dintre măsurile pe care le-am văzut acolo, în aceste propuneri de împiedicare a ieşirii la pensie la 45 – 47 de ani, cel puţin în sistemul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, este o măsură foarte bună. Nii nu era un domeniu atractiv pentru tinerii din ziua de astăzi, se recrutează foarte greu pentru acest sistem de apărare, stimulentele nu sunt atât de mari la încadrare şi ieşirile din sistem, deşi stimulate de-a lungul anului pentru a ne încadra în ţinta stabilită cu NATO şi UE, au mes pe bandă rulantă, dar am ajuns la un punct în care rezervorul nu se mai poate umple. Iar România are nevoie de o forţă activă în sistemul de apărare la un nivel rezonabil. Deficitul de personal în prezent în acest sector este de 40%, pe anumite segmente este şi mai mare. Deci, această măsură de oprire şi limitare a pensionărilor înainte de vârsta normală din lege cred că este bine venită. Nu ştiu însă dacă la fel de bine primită va fi prelungirea vârstei de pensionare pentru tot sistemul, la nivel general, pentru sistemul privat şi pentru cel bugetar, de stat. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO