Aleph Story

ALEPH STORY: Poţi fi acţionar la primul unicorn românesc! Uipath s-a listat la Bursa de la New York! O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Irina Ursu, editor-prezentator ŞTIU

În fiecare zi de la Ora 18.00, Aleph Story pe zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar

21.04.2021, 18:15 1852

Adelina Mihai: UiPath, cea mai valoroasă companie din România se listează la bursa de la New york, cea mai mare din lume. Care sunt detaliile acestui mare eveniment şi pentru economia României până la urmă, că e cea mai importantă, cea mai valoroasă companie din România şi care se listează tocmai la New York?

Irina Ursu: Da, e clar că e o poveste de succes şi ne aşteptăm să dea un imbold şi celorlalţi investitori de aici, din România, să viseze şi evident şi să muncească, să ajungă, iată, listaţi la cea mai importantă bursă din lume, să fie acolo, să câştige încrederea investitorilor, pentru că dincolo de muncă este vorba şi despre asta. Vorbim despre o companie care a ajuns la o evaluare de 28 de miliarde de dolari, trebuie spus faptul că e o valuare puţin sub aşteptări, pentru că în urmă cu câteva luni, atunci când îşi anunţau intenţia de a fi listaţi la bursă, UiPath erau evaluaţi la 35,8 de miliarde de dolari, între timp valoarea a scăzut puţin până la 26 de miliarde de dolari, iar acum, iată, în pragul listării la bursă, valoarea companiei este de 28 de miliarde de dolari. Toată lumea îi aşteaptă, e o companie care conduce acest segment în care activează, vorbim de acel RPA – robot process automation -, prin care companiile reuşesc să automatizeze anumite aprocese, precum cele contabile sau de resurse umane, astfel încât, nu ştiu, sarcinile repetitive care iau mult timp şi care ar putea fi făcute mult mai uşro reuşesc să fie făcute prin aceste software-uri pe care le dezvoltă UiPath.

 

Adelina Mihai: Este important să menţionăm că UiPath au avut acest succes fulminant, că dacă ne uită şi la venituri – ai tu cifrele şi imediat ni le spui -, succesul lor este dat şi de faptul că au intrat primii pe această piaţă şi au acaparat o cotă de piaţă foarte mare după ce în urmă cu câţiva ani aproape că erau să nu mai existe.

Irina Ursu: Da, au o poveste foarte interesantă care ne spune multe despre ceea ce înseamnă eşecul atunci când faci business şi cum asta te poate aduce ulterior pe culmile succesului pentru că deşi s-a fondat în 2005, în 2014 erau în pragul falimentului, nu mai aveau bani, au avut noroc cu o companie din India care i-a salvat şi de atunci au reuşit să câştige şi mai mulţi clienţi şi încredere şi iată să ajungă la succesul de care se bucură astăzi.

 

Adelina Mihai: Ce venituri are UiPath şi cum au evoluat ele faţă de anul anterior?

Irina Ursu: UiPath la încheierea anului fiscal 2020 avea venituri de 607 miliarde de dolari, e o creştere de 81% faţă de anul anterior, deci e clar că le-a prins bine pandemia, a fost nevoie de automatizare şi digitalizare. Aici trebuie spus un lucru foarte clar, faptul că deşi mulţi se sperie de aceste sisteme de automatizare trebuie să înţelegem că forţa de muncă trebuie să se adapteze şi să îmbrăţişeze noi provocări. Eficienţa unui angajat nu constă în faptul că face aceeaşi muncă la nesfârşit şi atunci cumva prin eficienţa pe care o oferă aceste tipuri de software-uri, practic, îi ajută pe ei să inoveze, să vină cu idei creative, să meargă mai mult pe partea de know-how, care nu poate fi, astfel încât omul să devină de neînlocui cu roboţi. Ştim că undeva la 10% dintre joburile actuale vor dispărea în următorii 15 – 20 de ani, tocmai pentru că sunt mult prea repetitive şi mult prea ineficiente din punct de vedere al timpului şi atunci decât să ai ngajaţi frustraţi care fac aceeaşi muncă de ani de zile, de ce să nu investeşti în a-i dezvolta, în a-i ajuta să fie mult mai competitivi. Şi revenind la povestea lor, pentru că spuneam că ştiu ce e aia eşec, cum e să fii la limită, să îţi pierzi afacerea. Cred că asta ar trebui să înveţe şi antreprenorii de la noi, faptul că eşecul, pentru că din păcate, în România, eşecul este văzut aşa ca un capăt de lume, mai ales în zona de antreprenoriat. Nu avem cultura îmbrăţişării eşecului astfel încât să ne bucurăm de succes şi ei sunt un exemplu. Şi am văzut, au clienţi foarte mari, companii precum Adobe, Uber, Generali, au companii foarte mari care le folosesc serviciile.

 

Adelina Mihai: Cine sunt oamenii din spatele UiPath?

Irina Ursu: Avem cei doi fondatori Daniel Dines şi Marius Tîrcă, pe Daniel Dineş îl ştie lumea mai bine asta pentru că el a ieşit de obicei în faţă să vorbească despre companie. E un matematician din Oneşti, care a reuşit să ajungă să lucreze pentru Microsoft în Seattle şi el acolo a descoperit aşa pasiunea pentru inovaţii şi ideile pe care le-a aplicat ulterior în compania lui. Vorbim despre cel mai bogat român în momentul de faţă şi a fost denumit de către revista Forbes din Statele Unite şeful boţilor, şeful roboţilor care ne ajută practic să ne facem munca mai plăcută şi mai uşoară. Ceea ce trebuie să înţelegem din toată povestea lor este că dacă ai o idee şi crezi în ea trebuie să lupţi până la capăt, să fii ambiţios, şi chiar dacă eşecul vine peste tine să nu faci decât să te gândeşti la succes, pentru că el vine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO