Analiză

Aprecierea leului fata de euro a dus la stagnarea exporturilor, iar aderarea a triplat deficitul comercial in relatia cu statele UE

Aprecierea leului fata de euro a dus la stagnarea exporturilor, iar aderarea a triplat deficitul comercial in relatia cu statele UE

Click pentru imaginea marita

12.04.2007, 17:15 46

Vanzarile de marfuri romanesti peste granita au crescut cu 12,5% in euro in primele doua luni ale anului, tendinta fiind aceeasi atat in februarie, cat si in ianuarie. Anul trecut, cresterea exporturilor a fost de 16,2% in euro.
Insa jumatate din cresterea exporturilor din primele luni din 2007 vine din aprecierea leului, cresterea in moneda nationala fiind de numai 5,9% fata de primele doua luni din 2006.
Mai mult, daca este eliminata din ecuatie, inflatia din aceasta perioada, de 3,9%, rezulta ca exporturile au reusit sa creasca in termeni reali fata de anul trecut cu numai 2%.
In acelasi timp, importurile au inregistrat o crestere de 31% exprimata in euro, de 24% exprimata in lei si de 19% in termeni reali. Ca urmare, deficitul comercial (export-import) a crescut cu 83% exprimat in euro, fata de ritmul de 45% inregistrat la nivelul anului trecut.
Tedinta a fost vizibila inclusiv in luna februarie, cand deficitul comercial a fost cu 77% mai mare decat in februarie 2006, iar exporturile au crescut cu doar 0,8% in termeni reali.
Florin Citu, economist-sef la ING Bank, vorbeste despre o "reducere brusca" a exporturilor, pe care o pune pe seama aprecierii leului fata de principalele valute.
"De fapt, daca ne uitam la diferenta pe ultimele 12 luni, ritmul de crestere al exporturilor a scazut de la 14,7% in ianuarie la 13,4% in februarie, fata de media lui 2006 de 16,2%. Este clar ca incepem sa vedem efectele aprecierii leului fata de euro si dolar", comenteaza Citu.
Aprecierea leului, mai ales fata de moneda unica europeana (UE este principalul partener comercial al Romaniei, cu peste doua treimi din volumul schimburilor comerciale), reduce veniturile exportatorilor, care incaseaza tot mai putini lei pentru valuta obtinuta din vanzarea marfurilor la extern. Un fenomen asemanator a avut loc in 2005, primul an care a adus un curs leu/euro mai mic decat cel din anul anterior. Atunci, exportatorii s-au plans de efectele aprecierii asupra incasarilor lor, iar productia industriala a inregistrat cel mai slab rezultat din ultimii 6 ani (cu un plus de numai 2%, fata de 5,3% in anul anterior).
"Abia acum vedem efectele intarziate pe care aprecierea leului in ultimii doi ani le-a avut asupra exporturilor. Deficitul comercial pe primele doua luni este acum aproape dublu per total si aproape triplu in relatia cu UE, comparativ cu primele doua luni de anul trecut, ceea ce mi se pare o evolutie dezastruoasa", considera Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
El mai spune ca "leul se misca mai degraba dupa monedele de pe pietele emergente din regiune decat dupa fundamentele economiei romanesti".
Institutul National de Statistica explica diferentialul de crestere dintre importuri si exporturi prin reducerea exporturilor de produse petroliere, textile si confectii. Pe langa acestea, la 1 ianuarie au aparut doua influente contabile asupra importurilor, din cauza carora acestea apar mai mari.
Astfel, la 1 ianuarie au incetat regimurile vamale suspensive, pentru marfurile straine introduse in Romania inainte de data aderarii la UE si care au stat pana acum in antrepozite vamale si zone libere, nefiind inregistrate ca importuri efective. In plus, trecerea la sistemul de raportare Intrastat a comertului cu statele membre ale UE obliga Romania, tot de la data aderarii, la inregistrarea integrala a marfurilor importate in momentul trecerii forntierei si nu la punerea in libera circulatie, ca pana acum, conform INS.
Trendul de apreciere a leului va continua cel putin pe termen scurt, crede Florin Citu, ceea ce va stimula in continuare importurile. Va putea deficitul comercial sa sustina aceasta crestere pana la sfarsitul anului? "Este foarte probabil, mai ales ca in viziunea noastra leul urmeaza sa se aprecieze in urmatoarele 4 luni", spune el.
Anul trecut, deficitul comercial s-a majorat cu 45%, iar daca va pastra ritmul din primele doua luni, acest dezechilibru ar putea ajunge la 27,2 mld. euro, cu 12,3 miliarde de euro mai mult decat in 2006.
"Efectele imediate vor aparea in deficitul de cont curent, care s-ar putea sa depaseasca 14 miliarde de euro la sfarsitul anului (fata de 9,97 mld. euro in 2006, n. red.), ceea ce reprezinta o suma enorma", spune Citu. Si asta in conditiile in care intrarile de investitii straine directe se vor reduce anul acesta, iar "investitia anului se pare ca este Nokia, cu 200 de milioane de euro", spune el.
Investitiile straine directe au fost de 9,1 mld. euro anul trecut, fiind preconizate sa se reduca la 5-8 miliarde de euro anul acesta, estimarile analistilor fiind destul de diferite la acest capitol. Pe prima luna din 2007, investitiile straine directe au scazut cu 45% fata de ianuarie 2006. De asemenea, deficitul de cont curent a fost anul trecut de 9,97 miliarde de euro, in crestere cu 45% fata de 2005 (acelasi ritm de crestere ca si deficitul comercial), iar prognozele pentru 2007 indica un ritm de crestere cuprins intre 25% si 45%, care ar putea apropia deficitul extern de 14,5 miliarde de euro.
In acest scenariu, combinat cu o reducere a investitiilor straine directe pana la 5-6 miliarde de euro, gradul de finantare al deficitului de cont curent prin investitii straine ar putea cobori pana la 35%-40%, fata de gradul de 91% atins anul trecut.
Aprecierea leului, responsabila pentru incetinirea brusca a exporturilor, a ieftinit in acelasi timp importurile si a contribuit la reducerea inflatiei. Astfel, inflatia lunara in martie a fost de 0,07%, reprezentand practic o stagnare a preturilor de consum, pe fondul ieftinirii usoare a bunurilor alimentare. Inflatia anualizata a coborat pana la 3,66%, un nou minim istoric, dupa 3,8% in februarie.
"Aprecierea leului creeaza premisele pentru importuri mai ieftine, fapt care explica si inflatia foarte mica raportata de Statistica. E imposibil ca inflatia sa fie atat de mica, sigur cursul este responsabil de asta", a mai spus Ionut Dumitru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO