Analiză

Bursa reintra sub zodia SIF-urilor

Bursa reintra sub zodia SIF-urilor

Click pentru imaginea intreaga

23.10.2006, 19:10 24

SIF-urile ar putea sa fie din nou anul acesta printre cele mai profitabile investitii de la Bursa, daca trendul puternic de crestere se va mentine. SIF-urile, care au incheiat saptamana trecuta pe un nou maxim istoric, au dezamagit pe primele sase luni ale anului, inregistrand scaderi importante, chiar daca la inceputul anului erau considerate de brokerii si analistii de la Bursa printre cele mai atractive actiuni de pe piata.
Lucrurile au inceput sa se schimbe insa, iar SIF-urile au revenit in ultimele saptamani pe cresteri puternice. Mai mult, SIF-urile au inceput sa ajunga din urma celelalte actiuni cotate din punctul de vedere al castigurilor pe anul acesta.
La finalul saptamanii trecute, indicele SIF-urilor, BET-FI, era cu 13,2% peste valoarea de la inceputul anului, in timp ce indicele BET, care urmareste cele mai importante actiuni cotate pe Bursa, avea o apreciere de 23%. La punctul de minim al pietei de anul acesta, inregistrat la finalul lunii iunie, indicele BET se afla cu 5% mai jos fata de valoarea de la inceputul anului, in timp ce SIF-urile pierdusera aproape o treime din valoare.
De altfel, cresterea anuala a BET-FI, indicele SIF-urilor, a fost in fiecare an din ultimii cinci mai mare decat cresterea indicelui BET.
Punctul de minim de anul acesta a coincis cu oferta de listare a Transelectrica, scaderea accelerata a SIF-urilor din iunie fiind pusa pe seama investitorilor care vindeau SIF-uri ca sa cumpere Transelectrica. Pana la urma, si cei care au vandut atunci SIF-uri ca sa cumpere Transelectrica, si cei care au cumparat SIF-uri in punctul de minim au facut o afacere la fel de buna, dublandu-si banii in patru luni.
Rezultatele la noua luni ale SIF-urilor indica o crestere medie de 41% a activelor nete ale SIF-urilor de la inceputul anului, majorarea valorii contabile a SIF-urilor fiind astfel mai mare si decat cresterea actiunilor SIF pe piata si decat cresterea Bursei in ansamblu.
Motive de crestere pe SIF-uri mai sunt si in continuare, spun brokerii, desi acestia nu exclud corectii pe termen scurt.
"S-ar putea sa avem parte de niste corectii pe SIF-uri saptamana aceasta. Ma asteptam ca acestea sa-si faca aparitia inca de la sfarsitul saptamanii trecute, nu din cauza analizei fundamentale, ci pe fondul cresterilor puternice pe care le-au inregistrat intr-o perioada relativ scurta de timp", precizeaza Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest.
Cele cinci SIF-uri inregistrau, dupa primele noua luni de anul acesta active nete totale de 7,1 miliarde de lei (2,01 miliarde de euro), profitul cumulat fiind de 358,5 milioane de lei (101 milioane de euro), conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
De mai bine de un an SIF-urile au fost influentate in principal de discutiile privind pragul de detinere si modul in care acesta ar trebui aplicat, pe de o parte, si de privatizarea BCR de cealalta parte, cele doua elemente tragand cotatia SIF-urilor in directii diferite.
Daca in cazul privatizarii BCR, unde SIF-urile detin circa 30% din actiuni, lucrurile s-au lamurit, modul de aplicare a pragului de detinere este inca neclar.
Conform unui amendament al deputatilor din luna martie la ordonanta guvernului care a ridicat pragul de 0,1% la 1%, pragul de detinere nu se aplica doar investitorilor individuali, ci si celor care actioneaza in mod concertat, iar grupurile de investitori care detin peste 1% trebuie sa vanda din actiuni ca sa se incadreze in limita de detinere.
Prevederile, aparute in urma cu mai bine de sase luni si care au provocat atunci turbulente pe Bursa ar fi trebui urmate de reglementari secundare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare privind modul in care investitorii vor fi fortati sa vanda.
Dupa publicarea pe site-ul CNVM a unui proiect conform caruia actiunile grupurilor de actionari care reprezinta mai mult de 1% din capitalul unei SIF ar fi urmat sa fie vandute chiar de SIF-ul respectiv, CNVM nu a mai dat niciun semn ca ar intentiona sa emita reglementarile secundare prevazute de lege. Proiectul respectiv se afla in continuare pe site-ul institutiei, alaturi de precizarea ca cei interesati pot trimite observatii pana pe data de 3 iulie 2006.
Intre timp, problema pragului de detinere si a modului de aplicare a acestuia a intrat
intr-un con de umbra, iar SIF-urile au reintrat pe o panta ascendenta.
Listarea BCR le va permite SIF-urilor sa isi evalueze la un pret mai bun actiunile BCR aflate in portofoliu si sa obtina un pret mai bun pentru actiunile detinute la banca atunci cand vor dori sa le vanda.
Pretul platit de austriecii de la Erste pentru pachetul majoritar de la BCR a evaluat intreaga banca la 6 miliarde de euro, adica de sase ori mai mult decat valoarea contabila, ceea ce inseamna ca pachetele detinute de SIF valoreaza circa 1,8 miliarde de euro, fata de o capitalizare bursiera totala a SIF-urilor de 2,2 miliarde de euro.
SIF-urile mai detin si pachete de actiuni reprezentand 25% din actiunile celei de-a doua banci romanesti, BRD - Groupe Societe Generale. Banca are o capitalizare de 3,78 miliarde de euro, astfel ca pachetele detinute de SIF-uri valoreaza alte 945 de milioane de euro. In afara de acestea, SIF-urile mai detin cateva sute de societati, fiind printre principalii investitori in turism, industria hartiei sau in cea textila.
SIF-urile au fost de departe cele mai profitabile investitii de la Bursa pe termen lung in ultimii ani, imbogatindu-i pe o parte a investitorilor de la Bursa. Desi au evoluat in aceeasi directie, castigurile aduse de SIF-uri au fost insa foarte diferite.
De la inceputul anului 2004, SIF Oltenia, cea mai profitabila dintre SIF-uri din punctul de vedere al evolutiei actiunilor, a adus investitorilor un castig de 1.024%, in timp ce la polul opus s-a aflat SIF Muntenia, cu o crestere de 426% a actiunilor.
De altfel, SIF Muntenia a fost si anul acesta cea mai putin profitabila dintre SIF-uri, cu o crestere de 7,8% a valorii actiunilor, in timp ce SIF Moldova a fost cea mai profitabila, cu o crestere de 29,1%.


Raiffeisen recomanda Moldova, Transilvania si Oltenia
Analistii grupului austriac Raiffeisen recomanda investitorilor pe SIF-uri in principal actiunile SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia, conform buletinului saptamanal al Raiffeisen Centrobank, publicat vineri. Analistii Raiffeisen recomanda cumpararea actiunilor SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia si pastrarea ("hold") actiunilor SIF Banat-Crisan si SIF Muntenia. De altfel, actiunile SIF Muntenia au fost singurele care au stagnat la inceputul saptamanii trecute, celelalte patru SIF-uri inregistrand cresteri de pana la 2%.


SIF Muntenia, locul trei la profit
SIF Muntenia, ultima dintre SIF-uri care a anuntat rezultatele de pe primele noua luni ale anului, a obtinut un profit net de 80,7 milioane de lei
(22 de milioane de euro), in crestere cu 52,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea profitului plaseaza societatea pe locul al treilea intre SIF-uri din punctul de vedere al profitului pe primele noua luni, dupa SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia.
Pe langa dividendele incasate de la BRD si BCR, o mare parte a profitului societatii s-a datorat vanzarii in luna ianuarie a unui pachet de peste 10% din actiunile producatorului de medicamente Sicomed catre cehii de la Zentiva.
La finalul lunii septembrie, activul net total al societatii, calculat conform reglementarilor CNVM, se ridica la 1,22 miliarde de lei (340 de milioane de euro), ceea ce echivaleaza cu 1,51 lei/actiune.
Actiunile SIF Muntenia au fost cotate vineri la inchidere la 1,8 lei/actiune, titlurile SIF Muntenia fiind cele mai scumpe dintre SIF-uri raportat la activul net calculat conform reglementarilor CNVM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO