Analiză

Cine pierde si cine castiga in cursa prezidentiala prin mutatiile insolite de pe scena politica

16.01.2004, 00:00 17



Anul electoral 2004 a debutat la modul propriu cu surprize. Preluarea de catre Gigi Becali a Partidului Noua Generatie, anuntul Liei Roberts de a candida la cea mai inalta functie in stat si transferul lui Cozmin Gusa la Partidul Democrat, declaratiile lui Petre Roman ca isi face partid sunt fapte care ar putea sa dea impresia ca, pe scena politica din Romania, se intampla ceva.



Oare chiar asa sa fie? Cine pierde si cine castiga?



Schimbarea cea mai semnificativa ar fi intrarea in curdsa prezidentiala a Liei Roberts. Dna Roberts este, s-ar putea spune, implinirea "visului american". A emigrat in Statele Unite in 1979. Este fiica unui profesor de la Facultatea de Geologie care a facut avere pe taram american din afaceri imobiliare si cu cai ferate. Si-a capatat cetatenia americana in 1982 si, tot de-atunci, a intrat in politica - americana - a devenit membru al Partidului Republican. Dupa 16 ani, a ajuns vicepresedinte al Partidului Republican in statul Nevada. Anul trecut, cand fostul presedinte pe Nevada al acestui partid si-a dat demisia, partidul a ales-o in locul lui pe un mandat interimar, de sase luni, iar in luna octombrie a anului trecut a fost reconfirmata, prin alegeri, in aceasta functie.



Comunitatea romaneasca din Statele Unite comenta, la alegerea dnei Roberts in aceasta functie, ca ar putea deveni primul roman membru al Congresului american.



Pana sa devina insa presedint de Nevada al republicanilor, Lia Roberts a fost implicata in campaniile electorale ale unora dintre senatorii americani - a fost chiar directorul pe probleme politice al senatorului de Nevada (fireste republican) Jim Gibbons. Presa din Las Vegas ii califica drept uimitoare capacitatea de a duna fonduri pentru campaniile electorale. A adunat, de pilda, 1 milion de dolari pentru partid in cateva luni.



Este o femeie al carei nume apare de la dezbaterile politice cu adversarii din Partidul Democrat la tot soiul de reuniuni mondene (ii este prezentata tinuta vestimentara in cronici de moda), este citata ca indrumator la lucrari academice, este presedita a femeilor republicane din Nevada, a unei asociatii care promoveaza cultura romana in Statele Unite (Doina). Este, de asemenea, consul onorific al Romaniei in Nevada, numita de administratia Constantinescu.



Legaturile sale cu Romania nu sunt foarte bine conturate - e vorba de cele politice. in declaratiile sale de zilele trecute, cand si-a anuntat intentia de a candida in cursa prezidentiala, dna Roberts spunea ca vine in tara de trei-patru ori pe an. A mai spus ca il cunoaste pe Vadim Tudor, liderul PRM si un posibil contracandidat al sau in competitia pentru Cotroceni, din timpul scolii. S-a intalnit si cu Ion Iliescu, iar vestea propriu-zisa, ca ar putea candida, a aparut in presa romaneasca din surse cotroceniene. La conferinta de presa la care a participat, ia Roberts a fost insotita de persoane destul de putin active pe actuala scena politica, insa, din spectru foarte diferit - de la Mihai Lupoi (de la PRM), la Varujan Vosganian (acum PNL), consilierul lui Ion Iliescu Octavian Stireanu, profesori de la Facultatea de Sociologie, unde preda Virgil Magureanu. Dealtfel, a avut loc, se pare, si o intalnire cu Virgil Magureanu, despre care dna Roberts pretinde ca nu-l cunostea. Mai exista insa un element care arata ca are un cerc comun de cunostinte cu fostul director al SRI - Dick Morris, un strateg electoral care a avut clienti faimosi (Bill Clinton poate cel mai reputat, dar de care s-a despartit intr-un mod nu tocmai amiabil). Printre clientii lui Dick Morris s-a aflat si Marian Munteanu, ca prezidentiabil in 2000, din partea (si aici se inchide cercul cunostintelor) partidului infiintat de Virgil Magureanu.





Reactiile politice din Romania



Candidatura Liei Roberts a fost intampinata senin la Cotroceni - surse din administratie sustin ca pe culoarele Palatului s-ar fi auzit "de ce nu?"



Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte PSD, dar si cel mai renumit om din partid in chestiuni de strategii politice si negocieri cu adversarii politici, i-a gasit Liei Roberts loc in viitorul imediat pe esichierul politic - presedinte la Cotroceni, cu Stolojan prim-ministru. A indreptat-o, ca sa spunem asa, spre dreapta, sugerand ca acolo ar fi vorba de o colaborare politica. Liberalii insa, care cauta o platforma cat mai larga de sustinere pentru propriul lor candidat la Cotroceni, Theodor Stolojan, au infirmat existenta vreunei legaturi cu politicianul american. Vadim Tudor, care in ultima vreme cauta sa convinga electoratul ca nu este asa cum s-a impamantenit imaginea sa in constiinta electoratului, a salutat politicos aparitia inedita a Liei Roberts.



Revenind la PSD si la cel mai probabil prezidentiabil al sau, Adrian Nastase, sa notam ca a fost destul de retinut in comentariile la adresa venirii dnei Roberts in competitia electorala.



Presa s-a grabit sa titreze ca intentia Liei Roberts ar fi sustinuta de George Bush (republicanul nr 1 din SUA), insa ambaada de la Bucuresti a Statelor Unite a comunicat ca nu are nici o legatura preznta presedintei republicanilor din Nevada cu administratia de la Casa Alba.





Cine ar vota-o pe Lia Roberts



Cei care inteleg notiunea de "vis american". Romanii cu educatie superioara si aspiratii inalte, cu exigente si rigori - cei care doresc profesionalizarea clasei politice din Romania. Cei care voteaza modelul pe care-l reprezina - un om care a facut avere "dincolo", care a reusit deopotriva in afaceri si politica, care poate aduce si aici suflul democratiei care-i asigura oricui libertatea de a se implini prin forte proprii, cu efort sustinut (pe termen lung chiar). Asta inseamna, teoretic, electoratul de dreapta - nemaivorbind ca dna Roberts chiar reprezinta in America un partid de dreapta, care are in interior si la varf si un nucleu neoliberal.



Dar dreapta in Romania este prost reprezentata tocmai de scindarea curentului intr-o multime de partide dominate de orgolii personale, cu pretentii cotroceniene. Emil Constantinescu, Victor Ciorbea vin dintr-acolo. La fel si Theodor Stolojan. De aceea, este foarte putin probabil ca dna Roberts sa ia voturi din partea stanga a esichierului.



Feministele ar putea fi atrase de ideea instalarii la Cotroceni a unei reprezentante a sexului lor. Nehotaratii ar putea, de asemenea, in parte, sa se lase sedusi de imaginea unei invingatoare si de imaginea unei doamne distinse.



Desi mai multi analisti nu-i dau unei astfel de candidaturi mai mult de 3-4% din procente, este posibil sa se ridice, dupa alti sociologi, la 7-8%. E putin pentru Cotroceni, dar o pierdere apreciabila pentru un candidat cu sanse din dreapta - Theodor Stolojan. In acest moment, 7% este exact diferenta care-l desparte pe Stolojan, in sondaje, de Adrian Nastase (cu premierul in avantaj).





Ce face electoratul lui Ion Iliescu



Plecarea lui Ion Iliescu din cursa electorala lasa un gol care nu se va transfera automat spre urmasul sau, Adrian Nastase. Sunt multi oameni cu mentalitate de stanga, pentru ca acesta este curentul care a avut "rating" in Romania dupa 50 de ani de comunism - dar care, atunci cand il privesc pe Adrian Nastase, nu se vad pe ei insisi. Nu se suprapune modelul.



Multi dintre ei, ca si multi dintre membrii PSD, il gasesc mai aproape de constiinta lor politica pe liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Este posibil, de aceea, ca aici sa gasim sursa, motivatia pentru care Vadim Tudor lucreaza intr-atat la imaginea sa publica.



O alta parte, a celor care au aspiratii care se reduc maidegraba la binele propriu decat la binele comun poate ca s-ar indrepta spre Stolojan. Sau spre Gigi Becali, daca patronul Stelei si cel pe care "Dumnezeu" l-a trimis in politica ( e doar un citat din proaspatul lider de partid) nu are revelatia inscrierii in cursa pentru Cotroceni.



Sau se vor duce spre Petre Roman, care a anuntat si el ca-si face partid, dar nu a precizat daca are ambitii prezidentiale.



Este putin probabil ca dna Lia Roberts, de pilda, sa atraga spre sine voturi tocmai de la un candidat care, la inceputul anilor 90 afirma, intr-o competitie in care-i avea contracandidati pe Ion Ratiu si Radu Campeanu, "nu ne vindem tara" sau "n-ati mancat salam cu soia". Iliescu, dupa parerea celor mai multi, s-a schimbat, dar electoratul sau si-a schimbat fundamental mentalitatea?



In aceste conditii, cel mai avantajat de intrarea in cursa electorala a Liei Roberts, a lui Gigi Becali sau a lui Petre Roman (de se va petrece cu adevarat) este candidatul PSD.



La procentele pe care le are partidul, si cu sustinerea morala a lui Ion iliescu, cel care va candida din partea PSD va suferi doar pierderi minore de electorat. Bazinul partidului ramane in mare constant - ar putea migra destui, dar nu foarte multi, inspre PRM sau inspre partidul dlui Roman.



Cei care pierd prin aparitia noilor nume si structuri politice par, in acest moment, cei din alianta PNL-PD si Corneliu Vadim Tudor. Alianta pierde prin intrarea Liei Roberts, a lui Emil Constantinescu sau a lui Victor Ciorbea. Vadim Tudor, prin aparitia lui Gigi Becali. Astfel, culoarul lui Adrian Nastase ramane necutremurat in profunzime de schimbarile de pe scena politica romaneasca. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO