Analiză

Fondurile de investitii, cu ochii mai mult spre usa

22.12.2003, 00:00 32



Pentru fondurile de investitii din Romania acesta a fost anul exiturilor, adica al vanzarii de actiuni. Ceea ce nu a fost tocmai un lucru rau pentru piata romaneasca, din moment ce iesirea unui fond a insemnat sau va insemna intrarea in Romania a unor investitori strategici precum Cargill, Pelagas sau National Bank of Greece.



A fost anul vanzarilor in primul din considerente tehnice. Majoritatea fondurilor de investitii - speciale pentru Romania, zonale sau internationale - au intrat pe piata romaneasca in perioada 1997 - 1999 iar in 2003 au fost nevoite sa caute variante de exit datorita maturizarii investitiilor.



In acest context, singurele intrari importante ale fondurilor de investitii in afaceri noi au fost doua: fondul american Advent International a cumparat, cu ajutorul a doua banci, Terapia Cluj pentru circa 40 de milioane de dolari iar Broadhurst (tot fond american) a achizitionat Libra Bank.



Intrarea Advent in Terapia a insemnat de fapt iesirea altor doua fonduri importante din companie: Romanian Investment Company (RIC) si Romanian Investment Fund (RIF).



RIC si RIF, alaturi de Societe Generale Romania Fund si Fondul Roman Post Privatizare au fost ridicate special pentru Romania in perioada 1997 - 1998, cu scopul de a investi, a creste companiile si a vinde apoi in perioada 2002 - 2004.



Astfel, cele patru fonduri au inceput, sau chiar finalizat, demersurile pentru iesirea de pe piata, urmare a apropierii sfarsitului duratei de viata.



RIC, administrat de societatea britanica Foreign & Colonial, este de altfel primul fond important care si-a incheiat (anul acesta) durata de viata.



Romanian Investment Company (RIC) a oferit in ultimii cinci ani investitorilor sai un randament de 13,9% in dolari pe an, in ciuda inceputului net defavorabil din 1998, conform raportului Foreign & Colonial, societatea de administrare a fondului.



RIC a fost actionar important al unor societati precum Alro Slatina, Terapia Cluj, Automobile Dacia, Banca Transilvania, Rolast Pitesti, Imsat Bucuresti sau Turbomecanica, Compa Sibiu sau Electroaparataj Bucuresti.



Incepand cu 2002, RIC a inceput sa vanda masiv actiuni iar 2003, fondul a realizat cele mai multe iesiri, vanzand pachetele de actiuni detinute la Banca Transilvania (4,9%), Automobile Dacia, Turbomecanica, Compa (o parte), Terapia sau Rolast.



SGRF a finalizat anul acesta iesirea din afacerea Dorna, vanzand pachetul de actiuni detinut la divizia de lactate (20% din capital) catre fondatorul si presedintele companiei - Jean Valvis. De asemenea, SGRF a inceput demersurile pentru vanzarea actiunilor detinute la Luxten (14%) si Megapress (25%).



FRPP a vandut anul acesta ISAF si Vitalgas, demarand si discutii pentru vanzarea altor companii din portofoliu, precum PCNet.



RIF a vandut Terapia insa a decis sa isi prelungeasca durata de viata (care se incheia anul acesta) pana in 2006, pentru a nu fi obligat sa vanda in pierdere actiunile detinute la companii precum Policolor, Rolast sau Tec Miaco.



Dintre fondurile regionale, exitul cel mai important va apartine (in cazul in care se va incheia pana la sfarsitul anului) AIG New Europe Fund, parte a grupului financiar american AIG, care va vinde actiunile detinute la Luxten- 22% din capitalul social. AIG va incasa pe actiuni peste 20 de milioane de dolari, dublandu-si banii in patru ani, conform informatiilor vehiculate pe piata.



De asemenea, Baring Central Europe Fund, parte a grupului ING, a mai facut un pas catre iesirea totala din afacerea Toway, vanzand fabrica de ulei Ultex Tandarei.



Daca 2003 a fost categoric anul iesirilor, balanta s-ar putea echilibra in 2004. Mai multe fonduri regionale noi si-au anuntat intentia de a investi in Romania iar cele deja prezente au bani. Nu au nevoie decat de afaceri cu perspective de dublare in cativa ani, antreprenori sau manageri competenti si un mediu economic stabil. Pare simplu? Istoria arata ca nu e.





Advent International a cumparat Terapia



Achizitia Terapia Cluj, al doilea producator roman de medicamente, de catre consortiul financiar condus de grupul american Advent International, este considerata tranzactia anului pe piata romaneasca de private equity. Advent, alaturi de doua banci, a cumparat circa 91% din actiunile Terapia, pentru 40 de milioane de dolari. Principalii vanzatori au fost trei fonduri de investitii - Romanian Investment Fund, Romanian Investment Company si Broadhurst - si o casa de comert, Romferchim.





Romanian American Enterprise Fund a vandut Banca Romaneasca



RAEF - unul din cele mai importante fonduri de investitii din Romania a vandut peste 80% din actiunile Bancii Romanesti catre National Bank of Greece. Tranzactia, a carui valoarea nu a fost facuta publica, este estimata la 35 - 40 de milioane de dolari.





AIG si SocGen vand Luxten



Fondurile de investitii AIG New Europe Fund si Societe Generale Romania Fund (SGRF) sunt aproape de a vinde actiunile detinute la grupul de electricitate Luxten - una din cele mai profitabile companii romanesti. AIG detine 22% din actiuni iar SGRF - 14%. Valoarea totala a tranzactiei prin care cele doua fonduri ies din afacerea Luxten este estimata la 30 - 35 de milioane de dolari. Cumparatorii sunt managerii companiei, prin intermediul unei societati cu raspundere limitata finantata in vederea achizitiei de catre banca americana Citibank.





Broadhurst vinde Comcereal



Compania americana Cargill, unul din cele mai mari grupuri de comert cu cereale din lume, s-a decis anul acesta sa isi intareasca prezenta pe piata romaneasca, achizitionand Comcereal SA, cel mai mare depozitar de cereale din Romania. Cargill a lansat astfel o oferta publica de preluare de 27 de milioane dolari la Bursa Electronica Rasdaq pentru toate actiunile Comcereal. Fondul american Broadhurst detine circa 70% din actiunile Comcereal, pe care le va vinde, aproape sigur, in oferta.





FRPP a vandut Vitalgas



Fondul Roman Post Privatizare (FRPP) a vandut 72,4% din actiunile celui mai mare operator privat de gaze din Romania - VitalGaz grupului american de investitii in domeniul energetic Pelagas Ltd. Tranzactia a fost estimata la 10 milioane de dolari (in care intra si o majorare de capital facuta de Pelagas).



FRPP, unul din cele mai importante fonmduri din Romania, a investit aproximativ 3,8 milioane de euro in companie, incepand cu anul 2000. Pelagas este o companie specializata in investitii in domeniul energiei si resurselor, fiind detinuta de omul de afaceri Ronald S. Lauder.





Romanian Investment Company a iesit din Romania



Romanian Investment Company (RIC), fond infiintat in 1998 pentru a investi 40 de milioane de dolari pe pietele romanesti de actiuni, si-a incheiat durata de viata anul acesta. RIC a incheiat astfel in 2003 procesul de iesire din Romania, vanzand ultimile participatii importante: la Terapia Cluj, Banca Transilvania, Rolast Pitesti, Imsat Bucuresti sau Turbomecanica Bucuresti





Baring a vandut Ultex Tandarei



Fondul de investitii Baring Central European Fund (BCEF) a mai facut saptamana trecuta un pas in directia iesirii din afacerea Topway, vanzand una din fabricile diviziei de ulei catre omul de afaceri roman Vasile Nitescu.



Oficialii BCEF au declarat ca retragerea fondului din afacerea Topway ar putea continua si in 2004, cand se are in vedere vanzarea restului activelor companiei, adica inca doua fabrici de ulei.
laurentiu.ispir@zf.ro
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO