Analiză

Industria metalurgica de acum mai produce doar 65% din cat aducea la PIB in 1990

Industria metalurgica de acum mai produce doar 65% din cat aducea la PIB in 1990

Click pentru imaginea intreaga

01.11.2006, 18:13 180

Dupa 17 ani de restructurare si privatizari, industria metalurgica a ajuns la doar doua treimi din anvergura pe care o avea in 1990. Cand va incepe sa-si revina aceasta industrie?
Productia actuala a industriei metalurgice acopera necesarul pietei interne, ramanand loc si pentru exporturi, arata un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
In perioada urmatoare, metalurgia ar putea incepe sa-si revina dupa ani la rand de reducere a productiei, perspectiva fiind deocamdata de crestere usoara, afirma CNP.
Desi este o activitate traditionala, avand in vedere mostenirea marilor combinate dinainte de 1990, metalurgia are deocamdata un potential de crestere limitat. Principala problema a ramurii este caracterul energointensiv - metalurgia consuma prea multa energie pentru produsul final, continutul de energie al produselor metalurgice fabricate in Romania fiind peste media europeana.
Conform studiului Comisiei de Prognoza, ramura metalurgica este orientata in primul rand catre export. Doar anul trecut, metalurgia a raportat un excedent comercial de 1,25 de miliarde de euro, ceva mai redus decat cel din 2004 (1,32 mld. euro), dar mai ridicat decat cel asteptat anul acesta, de 1,1 mld. euro.
Exportul de produse metalurgice este preconizat pentru tot anul 2006 la 3,2 miliarde de euro, iar importul este estimat la 2,1 miliarde de euro. Chiar si in anii cu reduceri de productie industria metalurgica a reusit sa aduca un excedent comercial - in 2003, de exemplu, exporturile au depasit cu 874 mil. euro valoarea importurilor.
Industria metalurgica prezinta un grad ridicat de integrare a productiei, circa 23% din volumul de produse fiind destinate consumului in interiorul ramurii. De asemenea, productia metalurgica este concentrata in mana a cinci companii: cele trei combinate Mittal (Galati, Roman si Hunedoara), Mechel Targoviste si Silcotub Zalau.
Impreuna, acestea detineau la nivelul anului trecut 65% din productia totala a industriei metalurgice. Cifra de afaceri cumulata a acestor cinci companii a fost anul trecut de 2,8 miliarde de euro, din care 2,1 miliarde de euro reprezinta liderul productiei, Mittal Steel Galati.
Productia din industria metalurgica a avut in ultimii ani o evolutie inconstanta, arata studiul CNP. Dupa cresteri de doua cifre in 2001 si 2002, mult peste media celorlalte industrii, productia metalurgica s-a redus cu aproape 20% in 2003, pentru a reveni cu un plus de 13% in 2004.
Anul trecut, productia metalurgica a evoluat lent (plus 2%), in ton cu restul industriilor din economie. Pentru acest an, perspectivele de crestere sunt, de asemenea, mo-deste, noteaza studiul CNP. Productia din industria metalurgica este preconizata sa creasca cu 2,5% fata de 2005, comparativ cu plusul de 6,1% inregistrat de prductia industriala pe ansamblu.
In acest moment, industria metalurgica evolueaza sub potential, concluzioneaza studiul CNP, dar productia a crescut usor in eficienta, din moment ce fluctuatiile mari de anul trecut s-au stabilizat.
Intre toate sectoarele din industrie, metalurgia aluminiului a avut cea mai mare crestere anul acesta, de aproape 11% in primele opt luni, fata de 2,3%, totalul industriei metalurgice.
La polul opus, productia de fonta bruta si feroaliaje s-a redus considerabil, pentru ca necesarul a fost acoperit din importuri.
Explicatia oferita de CNP este ca productia locala a acestor materiale consuma prea multa energie, nefiind eficienta comercial.
In afara de revenirea industriei pe ansamblu, cererea pentru productia metalurgica a fost alimentata in ultima perioada de boomul din constructii.
Din acest motiv, ramura de constructii metalice a crescut in primele opt luni ale anului cu 12,3%, de aproape sase ori mai rapid decat productia metalurgica.
De altfel, constructiile alimenteaza cererea si in alte ramuri industriale, mai ales in ramura de extractie a materialelor de constructii. Productia in acest domeniu a crescut in primele opt luni ale anului cu peste 20%, marcand cea mai rapida evolutie dintre toate zonele industriale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO