Analiză

Producatorii anunta scumpiri la legume dupa aderarea la UE

Producatorii anunta scumpiri la legume dupa aderarea la UE

Click pentru imaginea intreaga

14.11.2006, 19:43 19

Producatorii de legume spun ca anul viitor va aduce, la fel ca si in celelalte state aderate recent la UE, scumpiri semnificative pe aceasta piata.
"Preturile legumelor si cerealelor vor creste dupa integrare, la fel cum s-a intamplat in Polonia si Ungaria", spune Mugurel Dutu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Procesatorilor de Legume si Fructe.
Principala cauza a scumpirilor de la anul este reducerea importanta a subventiilor pentru producatorii agricoli, care va actiona ca un element de cost si va scumpi produsul final.
Pana atunci insa, ieftinirea de anul acesta pare sa ii fi influentat diferit pe producatori. "Situatia nu este uniforma in toata tara. Ea poate fi mai buna in Timis si diferita in alte zone. Oricum, la nivel national este vorba de o productie mai mare de legume", spune Octavian Ghiran, directorul general al Legofruct.
"Dintre cei cu care am discutat (producatori de legume, n.r.), costurile lor sunt probabil mai mici", spune Ghiran. Viitorii furnizori ai fabricii pe care o construieste Legofruct langa Timisoara sunt asociatii si grupuri de producatori, care au strans randurile si au cumparat utilaje impreuna sau fac lucrari agricole impreuna, pentru a reduce costurile.
La fel ca si producatorii, Bogdan Grama, vicepresedintele Agroalim Group, vede mai degraba o tendinta de scumpire a legumelor de pe piata, mai ales pe termen mediu.
Legumele au o pondere de 4% in cosul de consum al populatiei si o pondere de peste 10% printre produsele alimentare incluse in acest cos. Din acest motiv, ieftinirea cu 15% a legumelor din primele zece luni ale anului a ajutat la reducerea inflatiei, fiind vorba de produsele cu cea mai drastica reducere de pret de anul acesta.
Astfel, consumatorul final a avut de profitat de pe urma ieftinirilor, desi unii producatori spun ca se gasesc in situatia de a nu-si recupera investitiile facute in productie.
In acelasi timp, reducerea preturilor ii poate avantaja pe procesatori, care pot castiga din ieftinire si pot cu aceasta ocazie sa si vanda ceva mai ieftin decat anii trecuti.
Anul trecut, legumele s-au scumpit cu 16,3%, mult peste rata medie a inflatiei, din cauza inundatiilor si a pagubelor produse de acestea asupra culturilor agricole. Productia agricola s-a redus cu aproape 14%, fiind necesare importuri mai mari decat cele de obicei pentru a acoperi lipsa ofertei interne.
In 2005, deficitul comercial pe partea de produse vegetale a fost de 161 de milioane de euro, totusi de doua ori mai mic decat cel din 2004.
La nivelul acestui an, primele noua luni au marcat un deficit comercial de 148 de milioane de euro in comertul cu produse vegetale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO