Analiză

Ursus, Timisoreana si Bergenbier, marcile de bere preferate de romani cand ies in oras

Ursus, Timisoreana si Bergenbier, marcile de bere preferate de romani cand ies in oras

Click pentru detalii

11.04.2008, 15:53 1255

Segmentul HoReCa (hoteluri, restaurante) realizeaza anual peste 30% din vanzarile totale de bere, adica 5,8 milioane de hectolitri, respectiv 350 de milioane de euro.
Brandul Ursus, cel mai vandut pe acest segment, detine o cota de piata de 15% in HoReCa, fiind urmat indeaproape de Timisoreana, care in perioada decembrie 2007-februarie 2008 a inregistrat o cota de piata de 14,2% in HoReCa, potrivit reprezentantilor Ursus Breweries, cel de-al doilea jucator din piata. In top zece, producatorul este prezent si cu brandul Ciucas.
"Canalul HoReCa este unul foarte important, nu numai ca volum al vanzarilor, ci si ca imagine pentru o companie si brandurile sale. Aici, consumul este public, iar imaginea brandurilor conteaza mai mult in decizia de consum. Avem rezultate bune in HoReCa si vom continua sa investim, pentru ca il consideram canalul unde se construieste cel mai bine imaginea marcilor", a declarat Mihai Barsan, group brand manager mainstream & economy al Ursus Breweries, companie care a rulat in 2006 afaceri de peste 185 mil. euro.
Si proprietarii de cluburi vad in consumul din acest tip de locatii un factor deosebit la nivel de imagine.
"Datorita faptului ca toate berile sunt produse in Romania, marii jucatori de pe piata incheie contracte de imagine care implica insa si o exclusivitate la vanzare in toate locatiile. Exceptie fac lanturile internationale de hoteluri, care din cauza politicii interne nu au voie sa incheie contracte de exclusivitate", declara Pepe Berciu, actionar al importatorului de bauturi alcoolice BDG Import si al lantului de cluburi The Office.
Rezultatele inregistrate anul trecut de Ursus pe segmentul HoReCa sunt datorate si lansarii marcii Ursus fara alcool, distribuita in prima faza doar in retelele hoteliere si in restaurante, cat si a noului ambalaj de sticla Twist-Off la 0,33 litri, potrivit reprezentantilor companiei. Pana anul trecut, Ursus Breweries era singurul jucator dintre primii trei producatori de bere din Romania care nu detinea in portofoliu un brand pe segmentul berilor fara alcool.
Astfel, Ursus a raportat doar in prima jumatate a anului trecut o crestere de peste 31% comparativ cu rezultatele obtinute in urma cu doi ani. Tot in 2007, Timisoreana a inregistrat un avans al volumului vanzarilor de 41,8% fata de 2006, un ritm de patru ori mai mare fata de cel al pietei locale a berii, ca urmare a lansarii acestui brand in ambalaj PET si a campaniilor de promovare asociate cu fotbalul.
Cel mai cunoscut brand care asociaza in campaniile de promovare berea cu fotbalul pe piata locala este insa Bergenbier, sponsorul echipei nationale si cel de-al treilea brand in functie de vanzarile din HoReCa. Potrivit reprezentantilor InBev Romania, producatorul Bergenbier, acest brand reprezinta anual jumatate din volum si din valoarea vanzarilor companiei, fiindu-i alocate astfel si jumatate din investitiile de marketing ale filialei locale a grupului belgian InBev. Tinand cont de faptul ca InBev Romania a raportat in 2006 vanzari volumice de 3,4 milioane de hectolitri si o cifra de afaceri de 158 de milioane de euro, in-seamna ca brandul Bergenbier a realizat in urma cu doi ani un volum al vanzarilor de peste 1,7 milioane de hectolitri si de aproximativ 80 de milioane de euro.
Anul trecut, potrivit reprezentantilor InBev, volumul vanzarilor inregistrate de Bergenbier a crescut cu 15% fata de anul 2006, ceea ce inseamna ca in 2007 Bergenbier a avut un volum al vanzarilor de peste 1,9 milioane de hectolitri, avans determinat in mare parte de campania de promovare "Ziua Barbatului", care este continuata si in acest an. In 2007, vanzarile totale ale InBev Romania au avut anul trecut un ritm de crestere de 16,8%, pana la peste 3,9 milioane de hectolitri.
Bergenbier este urmat indeaproape in topul celor mai vandute beri din HoReCa de brandul Beck's si Stella Artois, acestea fiind principalele branduri din portofoliul InBev Romania care sustin cresterea companiei.
Desi liderul pietei locale a berii nu se regaseste in top trei al celor mai vandute branduri de bere din HoReCa, Heineken Romania este compania cea mai bine reprezentata in acest top, prin brandurile Golden Brau, Ciuc, Bucegi, Silva si Heineken. Golden Brau a inregistrat in 2006 vanzari volumice de 1,46 milioane de hectolitri, adica peste 33% din vanzarile realizate de Heineken Romania in urma cu doi ani, de 4,3 milioane de hectolitri, si 8,2% din vanzarile inregistrate in 2006 de piata locala a berii, de 17,7 mil. hectolitri de bere.
Potrivit reprezentantilor Heineken, desi atat Golden Brau, cat si Ciuc si Bucegi au inregistrat in prima parte a anului trecut cresteri ale vanzarilor peste media de crestere a pietei, Heineken ramane in continuare brandul cu cel mai mare ritm de crestere. Acesta a obtinut in primele sase luni ale anului 2007 un avans de 40% a vanzarilor in volum fata de aceeasi perioada a anului precedent.
La polul opus, producatorul cu cele mai putine branduri de bere prezente in top zece cele mai vandute beri din terasele si restaurantele locale este United Romanian Breweries Bereprod (URBB), filiala locala a producatorului olandez Carlsberg, si producatorul brandurilor Tuborg si Carlsberg, singura companie care activeaza insa numai pe segmentul premium al pietei.
"Pe segmentul on-premise (HoReCa - n.r.), marcile cele mai vandute din portofoliul nostru sunt Tuborg si Carlsberg, cu o cota de piata din segmentul pe care activeaza de 26% pentru Carlsberg si 35% pentru Tuborg", declara Catalin Ignat, marketing vicepresedinte al United Romanian Breweries Bereprod (URBB) si Carlsrom Beverage, companie care ruleaza afaceri de peste 100 de milioane de euro pe plan local. Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul companiei, Tuborg detine o cota de piata de 50% pe segmentul premium pe care este situat, in timp ce Carlsberg are 35% din segmentul super premium.
In vara anului trecut, URBB a inregistrat atat prin retail, cat si prin HoReCa cresteri de 34% fata de aceeasi perioada a anului 2006, cea mai mare parte a vanzarilor a fost realizata insa prin intermediul retailului, respectiv 71%, in timp ce doar 29% din productie a fost comercializata prin HoReCa. In ceea ce priveste strict cresterea volumelor de vanzari pe litoralul Marii Negre, in perioada verii 2007, Carlsberg a obtinut o crestere de 20%, iar Tuborg de 16% fata de volumul realizat pe litoral in anul precedent.
Piata locala a berii a depasit anul trecut pragul de un miliard de euro, atingand un volum de 19,4 milioane de hectolitri, in crestere cu doar 9,6% fata de aceeasi perioada din 2006, cand realiza un volum al vanzarilor de 17,7 milioane de hectolitri, potrivit studiilor Asociatiei Berarii Romaniei si ale Institutului National de Statistica (INS).
Cresterea inregistrata de piata berii in 2007 a fost sub avansul obtinut in 2006 , cand aceasta realiza o crestere de 16,4%, pe fondul unei reduceri a vanzarilor in ultimul trimestru al anului trecut. Anul acesta, principalii producatori locali de bere estimeaza un ritm de crestere al pietei de aproximativ 5%.
Multinationalele din piata berii acopera peste 80% din industria locala, acestea detinand peste 30 de branduri de bere din cele peste 100 prezente pe plan local. Din totalul vanzarilor realizate anul trecut pe piata interna a berii, membrii Asociatiei Berarii Romaniei, Heineken Romania, Ursus Breweries, InBev Romania si United Romanian Breweries Bereprod, au vandut 15,15 milioane de hectolitri, in crestere cu 20,2% fata de 2006.
In primul trimestru al anului trecut, cele patru filiale locale ale multinationalelor din industria berii au realizat un volum al vanzarilor de 2,54 milioane de hectolitri, in crestere cu 37% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent pe fondul inregistrarii unor temperaturi mai mari decat in mod obisnuit in acea perioada.
Cresterea s-a mentinut si la finele primului semestru al anului trecut, cand cele patru companii au obtinut un avans de 30% comparativ cu 2006, insa in ultimele doua trimestre ale anului trecut, ritmul a scazut la 13%, respectiv 12,8%. Cu toate acestea raportand rezultatele obtinute anul trecut la cele din 2006, cresterea inregistrata este una normala.
Cea mai mare crestere a vanzarilor a fost inregistrata anul trecut de berea in ambalaj la PET, vanzarile in acest tip de ambalaj reprezentand la finele anului trecut 45,6% din totalul pietei locale a berii. Astfel, vanzarile la PET le-au devansat pe cele la sticla, care detineau doar 40,5% din piata la sfarsitul lui 2007. O crestere de circa doua procente a castigat si berea la cutie, avand in prezent 10,4% din totalul vanzarilor de bere, in timp ce berea la draft a scazut cu peste un procent, la 3,5%.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei, la sfarsitul anului trecut s-a atins un consum pe cap de locuitor de 89 de litri, in crestere cu 9% comparativ cu 2006, cand Romania a atins consumul mediu de bere pe Europa, de 81 de litri per capita. Estimarile jucatorilor vizeaza pentru anul acesta atingerea unui consum de bere pe cap de locuitor de 95 de litri.
Cei mai mari bautori de bere ai Uniunii Europene sunt insa in continuare cehii, germanii, austriecii si danezii cu un consum anual pe cap de locuitor de 160 de litri, 118 litri, 111 litri, respectiv 90 de litri de bere. Romania este urmata de Slovacia si Ungaria, unde in 2006 s-au consumat in medie 82,5 litri, respectiv 80,1 litri de bere, si de Spania, cu 79 de litri. Cel mai redus consum de bere este in Italia si Franta, cu doar 30 de litri de bere anual pe cap de locuitor.

Ursus, liderul vanzarilor in HoReCa
Detine o cota de piata de 15% in HoReCa, fiind cel mai vandut brand
A inregistrat in prima jumatate a anului trecut o crestere de 31% a vanzarilor
Este produs de filiala locala a grupului SabMiller, Ursus Breweries
SabMiller a intrat pe piata in 1996 prin achizitia fabricii Ursus din Cluj-Napoca
Ursus Breweries detine patru fabrici de bere in Cluj-Napoca, Timisoara, Buzau si Brasov
A finalizat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 188,3 milioane de euro
A inregistrat un ritm de crestere de 18% in ultimul trimestru al anului trecut
Peste 1.300 de angajati
Branduri detinute: Pilsner Urquel, Peroni, Timisoreana, Ursus, Ciucas, Stejar Strong Beer
Branduri comercializate in HoReCa: Ursus, Timisoreana, Ciucas

Bergenbier, jumatate din vanzarile InBev
Este cel de-al treilea cel mai vandut brand din HoReCa
Are un volum al vanzarilor de peste 1,9 milioane de hectolitri
Ritm de crestere a vanzarilor de 15% in 2007 fata de 2006
O valoare a vanzarilor de peste 80 de milioane de euro
Este produs de filiala locala a liderului mondial
Compania a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 158 de milioane de euro, fata de 112 mil. euro in 2005
Anul trecut a inregistrat un ritm de crestere de 16,8%
Compania detine doua fabrici de bere, la Ploiesti si Blaj, dupa ce a renuntat anul trecut la fabrica de la Baia-Mare
Are peste 670 de angajati
Branduri detinute: Stella Artois, Beck's, Bergenbier, Noroc, Leffe, Hoegaarden
Branduri comercializate in HoReCa: Bergenbier, Beck's, Stella Artois

Golden Brau, o treime din vanzarile Heineken
Cel de-al patrulea cel mai vandut brand din HoReCa din punct de vedere volumic, al saselea din punct de vedere valoric
A inregistrat in 2006 vanzari volumice de 1,46 milioane de hectolitri
Reprezinta peste 33% din vanzarile realizate de Heineken Romania in urma cu doi ani
Heineken a intrat pe piata in 2000 prin achizitia Brewery Holdings (BH) pentru 164,6 mil. euro
Este produs de filiala locala a grupului olandez Heineken
A achizitionat la inceputul acestui an producatorul Bere Mures
A finalizat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 201,7 milioane de euro
Detine cinci fabrici de bere la Miercurea Ciuc, Hateg, Constanta, Craiova si Targu-Mures
Are peste 1.800 de angajati
Branduri detinute: Heineken, Goesser, Silva, Ciuc, Golden Brau, Bucegi, Schlossgold, Gambrinus, Harghita si Hategana, Zipfer.
Branduri comercializate in HoReCa: Golden Brau, Ciuc, Bucegi, Silva si Heineken

Tuborg, jumatate din vanzarile premium
Detine o cota de 35% in HoReCa pe segmentul premium
Detine 50% din total piata pe segmentul premium
A inregistrat o crestere de 16% a vanzarilor in volum in vara lui 2007 comparativ cu 2006
Este produsa de filiala locala a grupului Carlsberg
Singura companie multinationala care nu a intrat pe piata prin achizitii
Compania detine o singura fabrica in apropiere de Bucuresti
A inregistrat in 2007 afaceri de peste 100 de milioane de euro
A avut un ritm de crestere in 2007 de 23%
Branduri detinute: Skol, Holsten, Tuborg, Carlsberg, Guinness
Branduri comercializate in HoReCa: Tuborg si Carlsberg

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO