Auto

Mariana Ioniţă, Ministerul Transporturilor: „Pentru succesul parteneriatelor publice private ne-a lipsit o legislaţie coerentă, continuitate politică şi capacitate administrativă”. Ce spune despre autostrada Comarnic-Braşov

Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”

Mariana Ioniţă, Ministerul Transporturilor: „Pentru...

Autor: Răzvan Botea

16.05.2023, 10:34 226

Pentru succesul parteneriatelor publice private a lipsit o legislaţie coerentă, continuitate politică şi capacitate administrativă, este de părere Mariana Ioniţă, secretar general în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Afirmaţiile sale au fost făcute la Summitul Ţuca Zbârcea & Asociaţii/IFC „Viziune şi strategie pentru atragerea de investiţii private în infrastructura din România”.

„Ne-a lipsit o continuitate politică care să ne asigure o strategie predictibilă. În al doilea rând o legislaţie coerentă şi în al treilea rând capacitatea administrativă. Şi acum mai putem lucra la aceste lucruri”, a spus ea.

Ce a mai spus Mariana Ioniţă:

Avem nevoie de bani şi trebuie să vedem cum îi atragem. Avem un portofoliu imens aflat în execuţie.

Legat de Comarnc-Braşov, eu am îndrăznit să ascult sfatul Băncii Mondiale, să asigurăm maturitatea unei documentaţii. Studiul de fezabilitate făcut înainte de aderarea la UE nu mai este de actualitate şi avem nevoie de o documentaţie serioasă.

Ca atare, ne-am alocat o perioadă destul de mare şi descurajantă, de cinci ani.  Mâine avem o analiză de proiect pentru a stabili varianta cea mai bună pe care să ne implementăm următorii paşi, respectiv să trecem la studiul geotehnic.

României mai lipseşte şi o istorie în investiţii în PPP. Că să ieşi în piaţă cu un proiect de asemenea anvergură, orice investitor se uită şi la ce istoric ai.

Banca Mondială a tot spus să începem cu ceva mai mic la început, ca să creăm o istorie, să devenim mai atractivi. Vrem să atragem administraţia publică locală.

Mai sunt disfuncţionalităţi în legislaţie, pe care le corectăm.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO