Bănci și Asigurări

Actionarii Bancii Daewoo si-au propus pentru anul viitor investitii de peste 3 mil. dolari

14.10.2003, 00:00 31

Noii actionari ai Bancii Daewoo, grupul de firme condus de cetateanul italian Giovanni Andrea Innocenti, intentioneaza sa investeasca anul viitor peste 3 milioane de dolari in dezvoltarea bancii, principalele directii in care se vor duce banii fiind extinderea retelei teritoriale si in produse.
Mai mult, conducatorii bancii spun acum ca pentru viitor se are in vedere investitii in domenii conexe sectorului bancar, ca cel al asigurarilor si leasingului.
"De la preluarea bancii am investit deja aproape trei milioane de dolari  pentru achizitionarea noului sediu, inchirierea si amenajarea de spatii in vederea deschiderii de noi sucursale, sau pentru noul sistemul informatic. In cursul anului 2004 ne-am propus ca valoarea investitiilor sa fie si mai mare, avand in vedere atat programul de dezvoltare a retelei teritoriale cat si noile servicii ce urmeaza a fi implementate", a declarat pentru Ziarul Financiar Lorenzo Chiappini, prim-vicepresedintele Bancii Daewoo.
Banca Daewoo a fost preluata la inceputul acestui an, printr-o tranzactie destul de surpinzatoare mai ales ca rapiditate, de un grup de firme controlate de omul de afaceri italian Giovanni Andrea Innocenti. Omul de afaceri , prin grupul controlat, a fost anul trecut, mai multe luni, in negocieri cu actionarii Libra Bank pentru preluarea pachetului de control, dar tranzactia a picat pe ultima suta de metri din motive ramase necunoscute. Primele miscari facute de noii actionari au fost majorarea capitalului social, de la 282,9 mld. lei la 443,4 mld. lei, si numirea unei noi conduceri. Presedinte al bancii a fost numit Mihail Micu, fost vicepresedinte al Finansbank, in timp ce prim-vicepresedinte a fost adus un italian - Lorenzo Chiappini. Chiappini a lucrat peste 10 ani in sistemul bancar ocupand functii de conducere in filialele Citibank din Milano si Londra si la Banca Leonardo - Italia.Banca Daewoo se afla acum practic la inceputul conturarii strategiei de piata, atat prin crearea unei retele de sucursale, cat si in ceea ce priveste diversificarea gamei de produse si servicii oferite clientilor.
"Strategia de dezvoltare teritoriala adoptata de banca urmareste infiintarea de sucursale in foarte scurt timp in cateva din principalele orase ale Romaniei. Concret, pana la sfarsitul anului 2003, intentionam sa mutam sediul central al bancii intr-un imobil achizitionat anul acesta, pe Bdul Unirii. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an intentionam sa ne extindem prezenta in capitala prin infiintarea unei noi sucursale profilata pe retail - banking, situata in Calea Mosilor. In paralel, vom deschide o sucursala si in Craiova", mai spune prim-vicepresedintele bancii.
Pentru anul viitor se intentioneaza deschiderea a inca cinci sucursale, respectiv la Timisoara, Cluj, Satu Mare si a inca doua sucursale in Bucuresti."Mai mult, datorita stransei noastre legaturi cu Italia, am obtinut aprobarea BNR cu privire la infiintarea unei reprezentante in Roma, menita sa consolideze portofoliul de clienti italieni al bancii".
Potrivit oficialului bancii, strategia bancii care se va axa, cel putin in prima faza, pe segmentul de corporate va viza implementarea de produse noi si sofisticate  de cash-management. "Pentru persoanele fizice s-a  implementat deja o serie de produse noi de credit si cash-management.  In cadrul strategiei de dezvoltare, avem in vedere implementarea in cursul anului viitor a serviciului de carduri si internet- banking"
In planurile de viitor se include, cel putin in acest moment, si extinderea pe piete conexe, cum ar fi cea a leasingului, a asigurarilor sau a societatilor de brokeraj.
"Intradevar, analizam cu atentie evolutia acestor sectoare(n.r.-asigurari, leasing, brokeraj) si vom considera in viitorul apropiat oportunitatea de a colabora sau chiar a investi in astfel de activitati. Cu siguranta, in viitorul apropiat vom continua sa ne uitam in mod creativ la produsele hibride si sa incepem sa le oferim in momentul in care atat piata, cat si legislatia vor permite acest lucru".
In acest moment, Banca Daewoo isi imparte clientii italieni - care fie au afaceri in Romania, fie privesc piata romaneasca ca pe una cu potential, cu alte 5-6 banci cu capital italian. Cele mai de temut prezente ar putea fi considerate UniCredit care a preluat anul trecut fosta Demirbank si care a anuntat deja planuri de investitii de peste 30 mil.euro pentru urmatorii 3-5 ani si San PaoloImi care dupa preluarea bancii aradene West Bank ar putea sa inceapa sa treaca la o etapa de crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO